18 Μαρτίου, 2014

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Το άσυλο ανιάτων στην Κυψέλη επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή της Φιλανθρωπικής Εταιρείας της Αρχιεπισκοπής "Αποστολή" κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, για να δηλώσει τη συμπαράσταση και τη στήριξή του στο Διοικητικό Συμβούλιο, στους εργαζόμενους και στους ασθενείς, με αφορμή τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν και δημιουργούν προβλήματα λειτουργίας. Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε από την πρόεδρο κ. Ιωάννα Ηλιάδη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 

"Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε μία σοβαρή ποσότητα φαρμάκων" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως "θα μπορούσαμε από το φαγητό που διανέμουμε στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής να διαθέσουμε 250 μερίδες καθημερινά μέχρι να προκύψει κάτι καλύτερο και το κράτος αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Θα κοιτάξουμε, επίσης, πως αλλιώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε το ίδρυμα και πως θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τη στήριξή μας". Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στα προγράμματα της Αποστολής και στη συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τόνισε πως θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν για τους ασθενείς του ασύλου ένα σημαντικό αριθμό φαρμάκων. 

Το Άσυλον Ανιάτων είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό σωματείο. Συστάθηκε το 1893, με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των φιλανθρωπικών σκοπών του, παρέχοντας σε χιλιάδες ασθενείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) και επιπροσθέτως υπηρεσίες συντήρησης και διαβίωσης καθώς και ανακούφιση των οικογενειών τους από τις δυσβάσταχτες φροντίδες των ατόμων αυτών.


ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΩΚΙΔΟΣ κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ

 


O Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας (κατά κόσμον Νικόλαος) Ζακόπουλος, γεννήθηκε στον Αμάραντο Κονίτσης - Ιωαννίνων το 1931. 

Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής το 1956. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1959. Υπηρέτησε ως εφημέριος και Πρωτοσύγκελλος στην Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας και ως εφημέριος στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών. 

Μητροπολίτης Φωκίδος εξελέγη το 1986 όπου υπηρέτησε μέχρι και σήμερα 18 Μαρτίου 2014 όπου και έθεσε την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο για λόγους γήρατος σήμερα το πρωΐ.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος ωρίσθη από την Ιερά Σύνοδο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

To έτος 1967 ο Σεβασμιώτατος ανεκηρύχθη Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιον της Γλασκώβης. Έκανε περαιτέρω σπουδάς εις την Ψυχολογίαν, Παιδαγωγικήν και σύγχρονην Φιλοσοφίαν εις τα Πανεπιστήμια Οξφόρδης (1967-1968), Τορόντο Καναδά (1968-1969), Σικάγου (1971-1972) και Γαίηλ Η.Π.Α. (1977-1978).  

Επίσης εδίδαξεν ως Καθηγητής Ηθικήν και Κοινωνικήν Φιλοσοφίαν, Φιλοσοφίαν του Ανθρώπου και Φιλοσοφίαν της Θρησκείας εις τό πανεπιστήμιον Ντέ Πώλ του Σικάγου (1971-1974), Φιλοσοφίαν του Ανθρώπου εις τό Πανεπιστήμιον Σαίντ Τζώνς Νέας Υόρκης (1978-1979) και εις ΣΕΛΜΕ Πατρών το 1982. 
  
Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

Συνήλθε σήμερα Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την παρουσία του και την συμμετοχή του στην σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, το διάστημα από 6 έως 9 Μαρτίου 2014 και κορυφώθηκε με το Συλλείτουργο των Προκαθημένων, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο Μακαριώτατος έθεσε υπ όψη των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Αθηναγόρου από την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεώς του, για λόγους γήρατος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 2 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου, και θα την ανακοινώσει αρμοδίως στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

 Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου