11 Μαρτίου, 2014

Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

 

Η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που έχουν προγραμματίσει οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής για την προσάρτησή της στη Ρωσία. Ουκρανικό αεροσκάφος, κατευθυνόμενο από το Κίεβο προς τη Συμφερόπολη, υποχρεώθηκε σήμερα να επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν να επιτρέπουν μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης μιας διακήρυξης για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας αυτής από την Ουκρανία. 

Η διακήρυξη, που υποστήριξαν οι 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία, εάν η πλειοψηφία των εκλογών ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία, στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο, η Βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε την τοπική βουλή, η οποία ελέγχεται από φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί την 16η Μαρτίου για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία. 

Μια απόφαση της Βουλής στο Κίεβο, η οποία ελέγχεται από φιλοδυτικές δυνάμεις, έδωσε στο κοινοβούλιο προθεσμία ως αύριο Τετάρτη για να ακυρώσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού.
 

ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΣΙΜΟ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ!

 

Τις θερμότερες ευχές του για υγεία και μακροημέρευση έστειλε χθες στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με αφορμή τα γενέθλιά του  ο Σίμος Κεδίκογλου. «Με την ευκαιρία των γενεθλίων σας, εύχομαι ολόψυχα ο Κύριος να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση για την συνέχιση της υψηλής προσφοράς σας στον Ελληνικό Λαό και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο τηλεγράφημά του προς τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η Ελλάδα επιτάχυνε την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, διαπιστώνει η 6η έκθεση της Ομάδας Δράσης (Task Force). «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής και θα αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, απαιτείται πολλή προσπάθεια» επισημαίνεται. Συναντήσεις με τοπικούς φορείς, κοινωνικές ομάδες, απλούς πολίτες, καθώς και με εκπροσώπους του αριστερού κινήματος Σιν Φέιν είχε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη, τελευταία μέρα της επίσκεψής του στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, τόνισε τη σημασία της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, οι δικαστικοί υπάλληλοι θα συμμετέχουν στις δύο πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, μία την Τετάρτη 12 Μαρτίου και μια δεύτερη το διήμερο 19-20 Μαρτίου. Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Αντιφασιστική Δράση» ανέλαβε, με προκήρυξή της, την ευθύνη για το χτύπημα στο γραφείο του δικηγόρου και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Φαήλου Κρανιδιώτη. Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Τετάρτη η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις απολύσεις, στο καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και στις αξιώσεις που προβάλλει η τρόικα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Στο πλαίσιο της κινητοποιήσεις έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί.

Κόσμος: Ψυχροπολεμικό το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέρριψε ρωσική πρόταση για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μέχρι η Μόσχα να ασχοληθεί με τις αμερικανικές προτάσεις για την ουκρανική κρίση. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Λαβρόφ, ο Κέρι είπε ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία έκανε τυχόν διαπραγματεύσεις εξαιρετικά δύσκολες. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Άλι Ζεϊντάν δεν κατάφερε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον υπουργό Άμυνας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Όμαρ Χουμεϊντάν.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την κρίση που ξέσπασε με δεξαμενόπλοιο που έπλεε υπό σημαία Βορείου Κορέας, το οποίο φόρτωσε πετρέλαιο στο λιμάνι Ες Σίντερ της ανατολικής Λιβύης -το οποίο ελέγχεται από ενόπλους- και έπλευσε σε διεθνή ύδατα, ξεφεύγοντας από το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης. Η Νταϊάν Φάινσταϊν, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, κατηγόρησε δημοσίως τη CIA για εκφοβισμό, λέγοντας ότι η Υπηρεσία προσπάθησε να εμποδίσει την δημοσιοποίηση έκθεσης σχετικά με τις καταγγελίες για τα βασανιστήρια της CIA. Η γερουσιαστής κατηγόρησε τη CIA για παράνομη πρόσβαση και έρευνα σε υπολογιστές που χρησιμοποιούσε προσωπικό της Γερουσίας, με στόχο την αφαίρεση εγγράφων. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν την Τρίτη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, μετά την ανακοίνωση ότι ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, το αγόρι που είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι, κατέληξε μετά από εννέα μήνες σε κώμα.    Άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε τη μητέρα του μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια δίκης για διαζύγιο. Η άτυχη γυναίκα είχε κινήσει τη διαδικασία για την έκδοση διαζυγίου διαμαρτυρόμενη για ενδοοικογενειακή βία. Νεκρός από τα πυρά του δράστη έπεσε κι ένας αστυνομικός.

Οικονομία: Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι διαχειρίσιμες, ακόμα και υπό το δυσμενές σενάριο της Τραπέζης της Ελλάδος, υπό το φως των κεφαλαίων που απομένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ικανότητας των ισχυρότερων εξ αυτών να αντλήσουν κεφάλαια, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Σαφώς λιγότερες είναι οι περιπτώσεις εργαζομένων που ενώ έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στο ΙΚΑ για σύνταξη βρίσκονται ακόμη σε «λίστα αναμονής» ξεκαθαρίζει το Ταμείο.

Μάλιστα, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εκτιμά ότι το φαινόμενο θα μειώνεται προοδευτικά μέχρι τον πλήρη μηδενισμό του φαινομένου εντός του 2016. Ηπιότερη σε σχέση με τις μνημονιακές εκτιμήσεις αποδεικνύεται ότι ήταν η ύφεση της κυπριακής οικονομίας το 2013, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία για την συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του περσινού έτους, τα οποία δημοσιοποίησε η κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στο 5,1%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, έναντι 5,3% προηγούμενης πρόβλεψης που είχε ανακοινώσει.

Αθλητισμός: Τρέχουν να προλάβουν, προκειμένου να είναι έτοιμοι εν όψει του τοπικού ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, οι τραυματίες στον Αρη, που δεν αγωνίστηκαν στον τελευταίο αγώνα της ομάδας τους κατά του ΠΑΟ στην Αθήνα. Ωστόσο οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αφού από τους Πουλίδο, Αγκάνθο, Καμινιώτη, και Τσουμάνη, μόνο ο τελευταίος συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες να είναι διαθέσιμος, αλλά και πάλι υπάρχουν δυσκολίες Βαρύς έπεσε ο «πέλεκυς» της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) στον Άλαν Πάρντιου, καθώς στον προπονητή της Νιούκαστλ επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού επτά αγωνιστικών για την... κουτουλιά που έριξε στον παίκτη της Χαλ, Ντέιβιντ Μέιλερ. 

Επίσης, ο Πάρντιου τιμωρήθηκε με πρόστιμο 60.000 λιρών και επίπληξη για τη μελλοντική συμπεριφορά του. Ο Νταβίντ Φουστέρ μίλησε στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Cadena Ser» για τη ρεβάνς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Όλντ Τράφορντ» την επόμενη Τετάρτη (19/3) και εξέφρασε την πίστη του ότι με ένα γκολ, ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση απέναντι στους Μπέμπηδες, αν και κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο. Επίσης, αναφέρθηκε στις ήττες από τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, αλλά και για τους Κώστας Μήτρογλου και Μάικλ Ολαϊτάν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ (11 ΜΑΡΤΙΟΥ) 

1921: Astor Piazzolla, Αργεντινός συνθέτης.

1922: Κορνήλιος Καστοριάδης, σημαντικός σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος. 

ΘΑΝΑΤΟΙ 

1955: Alexander Fleming, Άγγλος γιατρός που ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1978: Σοφία Βέμπο, τραγουδίστρια και ηθοποιός.

2004: Ρένος Αποστολίδης, φιλόλογος, λογοτέχνης και δημοσιογράφος.