06 Νοεμβρίου, 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Η ΚΕ΄ ΠΑΝΟΡΘOΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΙAΣΚΕΨΙΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜEΝΩΝ ΟΡΘΟΔOΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠOΛΕΩΝ ΔΙΑ ΘEΜΑΤΑ ΑΙΡEΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕIΑΣ


Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, με την φιλοξενία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, και με τη συμμετοχή Εντεταλμένων εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, άρχισε σήμερα, 4η Νοεμβρίου ε. έ., στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσιάτικα Βόλου, τις εργασίες της η «ΚΕ΄ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και Παραθρησκείας», με θέμα: «Το πρόβλημα της ασθενείας, αιρετικές και αποκρυφιστικές προσεγγίσεις», υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.

Τον αγιασμό ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο φιλοξενών την Συνδιάσκεψη Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και η Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Νατάσα Οικονόμου. Ακολούθως ανεγνώσθησαν τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Τέλος, εκήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνδιασκέψεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής.

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου), Πτολεμαΐδος κ. Προτέριος (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Έγγρας κ. Πορφύριος (Πατριαρχείου Σερβίας),καθώς και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Στο μήνυμά του προς την Συνδιάσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε και τα εξής: 

«Για την Ορθόδοξη πίστη μας η ασθένεια ποτέ δεν θεωρήθηκε ως τιμωρία από τον Θεό Πατέρα, αλλά ως παιδαγωγία, ως τρόπος άσκησης της ελευθερίας του ανθρώπου για την κατά Χριστόν αύξηση της αρετής. Η υγιής πνευματική και υπαρξιακή θεώρηση του πόνου, που είναι διάχυτη μέσα στην Αγία Γραφή, στα έργα και στη ζωή των αγίων Μαρτύρων, των Πατέρων και των Ασκητών της Εκκλησίας μας, είναι άγνωστη στις διάφορες αιρετικές και αποκρυφιστικές δοξασίες, που έχουν κατασκευάσει δικές τους θεωρίες για τη δήθεν θεραπεία των ασθενειών. 

Ευχαριστούντες τον Κύριο της δόξης για την εξαιρετική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης που αποτελεί κατ΄ άνθρωπον τον παράγοντα εκείνο που έχει τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση της ασθένειας, καλούμαστε διαρκώς να υπενθυμίζουμε στο λαό του Θεού ότι και στο τόσο σύνθετο πρόβλημα της ασθένειας, δικό μας θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε την πνευματική του αντιμετώπιση αποτελεί η λατρευτική προτροπή της Εκκλησίας μας «πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα».

Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση του Ελλογιμώτατου Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., κ. Βασιλείου Τσίγκου με θέμα: «Η σωτηρία του "όλου" ανθρώπου στη Θεολογία και ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Μεταξύ των άλλων ο κ. εισηγητής ετόνισε: «Στη ζωή της Εκκλησίας ο όλος άνθρωπος, ψυχή τε και σώματι, δια του τρόπου και των μέσων της (ιερά μυστήρια) ανακαινίζεται πλήρως, σώζεται καθ’ ολοκληρίαν και αξιώνεται να φθάσει στη κατά χάρη θέωσή του.

Γι’ αυτό η κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό απαιτεί την ύπαρξη "ολικής σχέσεως" μαζί Του, σχέση καθολική, που θα εμπλέκει το σύνολο του ανθρώπινου είναι».

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος


6/11/2013 - ΑΛΜΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΡΙΣΚΟ ΑΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟ ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ "ΔΕΛΤΑ"!


Άλμα στην Μεγίστη (Καστελόριζο) από την Κάρπαθο όπου είχαν αναπτυχθεί αρχικά πραγματοποίησε πριν από λίγο η Δύναμη "Δ" και για την ακρίβεια το τμήμα της Δύναμης που μετέφερε χειρουργικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται σε ελληνικό νησί για την παροχή ιατρικής βοήθειας και υποστήριξης στρατευμάτων κατά την διάρκεια μάχης. Η επιχείρηση (εντάσσεται στην άσκηση ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 13/10) ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και η μεταφορά ειδικών δυνάμεων και νοσηλευτικού εξοπλισμού με CH-47D Chinook στα πέρατα της ελληνικής επικράτειας δεν είναι και το πιο απλό πράγμα.

Το σημαντικό ότι όλα πήγαν καλά και το Chinook έφτασε στην Μεγίστη μετά από έναν ανεφοδιασμό που είχε υπό συνθήκες πολεμικής επιχείρησης στην Κάρπαθο όπου αναπτύχθηκε αρχικά. Το ελικόπτερο το παρακολουθούσαν τα τουρκικά ραντάρ και σηκώθηκαν τουρκικά μαχητικά τα οποία όμως δεν το πλησίασαν αφού την ίδια στιγμή είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ από την 115 ΠΜ.

Η διπλή άσκηση σε Κάρπαθο-Μεγίστη γίνεται για πρώτη φορά σε ότι αφορά την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και ο στόχος είναι να τεσταριστούν πρώτον οι τουρκικές αντιδράσεις (μην ξεχνάμε ότι πλευρικά το Chinook ήταν εκτεθειμένο κατά την πορεία του προς την Μεγίστη και δεύτερον να φανεί σε πόσο χρόνο και υπό ποίες συνθήκες μπορεί να αναπτυχθεί μια δύναμη νοσηλείας τραυματιών πριν την έναρξη των επιχειρήσεων

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ


Για «νησί των κατασκόπων» κάνει λόγο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενο σε παρακολουθήσεις και υποκλοπές δεδομένων από βάση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (GCHQ) στον Άγιο Νικόλαο Κύπρου. «Όποιος τηλεφωνεί από τη Βυρηττό στο Βερολίνο ή γράφει ένα e-mail στο Τελ Αβίβ, αποστέλλει τα δεδομένα του μέσω Κύπρου. Εκεί επεμβαίνουν αμερικανοί κατάσκοποι – σε ευρύτατη κλίμακα και με βρετανική βοήθεια, όπως δείχνουν νέα έγγραφα» σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, επικαλούμενη έρευνες της εφημερίδας Τα Νέα, του τηλεοπτικού σταθμού Alhpa, του ιταλικού περιοδικού L’ Espresso και της Süddeutsche Zeitung. Οι έρευνες κατέδειξαν, συμπληρώνει το δημοσίευμα, ότι «η βάση κρύβεται πίσω από την ονομασία ‘σταθμός εξωτερικού’, που αναφέρεται στα έγγραφα του αμερικανού πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν με την κωδική ονομασία ‘Sounder’».

H SZ αναφέρει ότι «η βάση παρακολούθησης βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου, ακριβώς δίπλα στην Πράσινη Γραμμή μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του τουρκικού μέρους του νησιού. Από αεροφωτογραφίες διακρίνει κανείς ορισμένα κτήρια, δορυφορικούς δέκτες και κεραίες, ενώ γύρω τους βρίσκεται το πετρώδες και άγονο τοπίο. (…) Εδώ είναι κανείς ανενόχλητος, πρόκειται για ένα προνομιακό σημείο: πλάι στα γνωστά κέντρα κατασκοπείας στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA διενεργούν την παγκόσμια επίθεση παρακολούθησης και από την Κύπρο». Η SZ σημειώνει ότι στις βρετανικές παρακολουθήσεις συνδράμει κυπριακή εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία υποχρεούται βάσει συμβολαίου σε συνεργασία με τους Βρετανούς. Όπως επισημαίνεται, τέλος, «ο Άγιος Νικόλαος είναι επισήμως μία βρετανική βάση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κοινό αγγλοαμερικανικό πρότζεκτ».

LE FIGARO: Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ


Στις μερικές βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου στην Αργεντινή, το κόμμα της προέδρου Κίρτσνερ σημείωσε σαφή υποχώρηση, χωρίς πάντως να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου. Όπως όλα δείχνουν, το ρεύμα του «κιρτσνερισμού» πλησιάζει προς το τέλος του. Δώδεκα χρόνια μετά το κραχ του 2001, η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα του χάους.

Η χρεοκοπία της Αργεντινής, μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών που βρίσκονται στην περιφέρεια της ευρωζώνης, συνιστά τη σημαντικότερη στάση πληρωμών ενός κράτους. Αντίθετα όμως με τις χώρες της ευρωζώνης, η Αργεντινή επέλεξε να μην αποζημιώσει τους δανειστές της και να αρνηθεί την ξένη βοήθεια υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η στρατηγική αυτή, αφού για καιρό θεωρήθηκε μια επιτυχία των εναλλακτικών πολιτικών και μια απόδειξη της διαστροφής των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αποδείχθηκε καταστροφική.

Το ναυάγιο της Αργεντινής χρονολογείται από το 1998, όταν συνδυάστηκε η κρίση πληρωμών των χωρών του Νότου με τα προγράμματα λιτότητας του ΔΝΤ, ενώ η υπερτίμηση του πέσο απέτυχε αφού είχε ταυτόχρονα υποτιμηθεί το ρεάλ της Βραζιλίας. Στα τέλη του 2001, η χώρα και οι τράπεζες κατέρρευσαν. Η κρίση, που ως τότε ήταν χρηματοπιστωτική, έγινε οικονομική και κοινωνική: το 2002, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11%, η ανεργία έφτασε το 25%, το 60% του πληθυσμού βυθίστηκε στη φτώχεια και το χρέος έφτασε το 165% του ΑΕΠ.

Η δεκαετία των Κίρτσνερ, γράφει ο γάλλος οικονομολόγος Νικολά Μπαβερέζ στην εφημερίδα Φιγκαρό, φάνηκε ότι θα οδηγούσε στην ανανέωση της χώρας και του περονικού μύθου. Η Αργεντινή σταμάτησε να αποπληρώνει τα δάνειά της προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και προχώρησε σε εθνικοποιήσεις ξένων επιχειρήσεων αδιαφορώντας για τις δικαστικές διαμάχες.

Αρχικά, η χώρα έδειξε ότι θα κερδίσει το στοίχημα. Η ετήσια ανάπτυξη έφτασε το 8% ανάμεσα στο 2003 και το 2011, αποτέλεσμα κυρίως των εξαγωγών πρώτων υλών (και κυρίως σόγιας) προς τις αναδυόμενες οικονομίες. Η ανεργία μειώθηκε στο 7,2% του ενεργού πληθυσμού και η φτώχεια περιορίστηκε κατά τα δύο τρίτα. Επιπλέον, το χρέος μειώθηκε στο 41% του ΑΕΠ, καθώς αντλούνταν χρήματα από τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας.

Ύστερα από μια δεκαετία ψευδαισθήσεων, που διατηρήθηκαν με την υποτίμηση του νομίσματος και τον πολλαπλασιασμό των φόρων στα εισαγόμενα προϊόντα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, η χώρα έφτασε και πάλι στη χρεοκοπία. Χρεοκοπία οικονομική, με μια ανάπτυξη που δεν ξεπερνά το 2%, μια τραγική ανταγωνιστικότητα και προβληματικές υποδομές στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας. Χρεοκοπία νομισματική και χρηματοπιστωτική, με έναν πληθωρισμό που επισήμως φτάνει το 10% και στην πράξη το 25%, και μια μαζική διαρροή κεφαλαίων.

Χρεοκοπία κοινωνική, με την ταχεία άνοδο της ανεργίας και τη διολίσθηση του ενός τρίτου του πληθυσμού στην παράλληλη οικονομία. Χρεοκοπία χρηματοπιστωτική, με μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους δανειστές: ο λογαριασμός ενδέχεται να φτάσει τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η χώρα δεν έχει πια πρόσβαση στις αγορές και τη διεθνή βοήθεια. Χρεοκοπία πολιτική, με τη γενίκευση της ανασφάλειας, της πελατειοκρατίας και της διαφθοράς.

Η παρακμή της Αργεντινής συνοδεύεται από την ανάπτυξη της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής. Χάρις στο άνοιγμα προς την παγκοσμιοποίηση, η φτώχεια μειώθηκε κατά 25% και η μεσαία τάξη κέρδισε 50 εκατομμύρια νέα μέλη από το 2000. Η αποτυχία της Αργεντινής δεν οφείλεται λοιπόν στον ξένο παράγοντα. Τα αίτιά της είναι εγχώρια: ένας συνδυασμός πολιτικού λαϊκισμού, κρατισμού, προστατευτισμού και άρνησης της ανοιχτής κοινωνίας.

Τρία είναι τα μαθήματα αυτής της τραγωδίας, καταλήγει ο αρθρογράφος. 

Πρώτον, ένα κράτος μπορεί να χρεοκοπήσει και το κόστος το πληρώνουν πρώτα οι φτωχοί. 

Δεύτερον, οι στρατηγικές βίαιης χρεοκοπίας αποδεικνύονται πολύ πιο οδυνηρές από τις οργανωμένες αναδιαρθρώσεις. 

Τρίτον, η μόνη αξιόπιστη έξοδος από την κρίση είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ENGELS ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ TU-160


Ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στη Νότια Αμερική τα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160- τα οποία είχαν απογειωθεί στις  28 Οκτωβρίου από τη βάση Engels στη Ρωσία. Τα Tu-160 είχαν επισκεφθεί τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα (για πρώτη φορά)  πραγματοποιώντας περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή της Καραϊβικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμύνης τα ρωσικά βομβαρδιστικά πριν επιστρέψουν στη Ρωσία, προσγειώθηκαν ξανά στη Βενεζουέλα προερχόμενα από τη Νικαράγουα.

«Τα βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο του Maiquetia στο Καράκας διανύοντας μια απόσταση 13.000 χλμ. και αφού ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από αεροσκάφη IL-98 στη θάλασσα της Νορβηγίας επέστρεψαν στη βάση τους», ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα ρωσικά βομβαρδιστικά προσγειώθηκαν στη βάση Engels την Τρίτη. Η προηγούμενη αποστολή που είχαν πραγματοποιήσει ντα ρωσικά βομβαρδιστικά στην νότια Αμερική ήταν το 2008.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Μεγάλη ένταση επικράτησε κατά την έξοδο της τρόικας από το υπουργείο Οικονομικών μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών. Τα στελέχη των δανειστών φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο και στη συνέχεια από μια «κρυφή» πόρτα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων υπό τις έντονες αποδοκιμασίες υπαλλήλων του υπουργείου.

Στο Βερολίνο θα βρεθεί στις 23 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την ετήσια «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου επισημαίνεται για τον κ.Σαμαρά ότι έχει αναλάβει «τη δυσκολότερη δουλειά εξυγίανσης στην Ευρωζώνη». «Πρόσφατα κατάφερε καταπληκτικές επιτυχίες» σε αυτόν τον τομέα, «με θετικές ειδήσεις για τον προϋπολογισμό και την ανάπτυξη» σημειώνεται.

«Σύντομη» συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, είχε σήμερα, Τρίτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Στην ανακοίνωση της καγκελαρίας γίνεται αναφορά στο ζήτημα της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής χώρας και διευκρινίζεται ότι η Γερμανία τηρεί τη διατύπωση που προέκυψε από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Σε αυτοδίκαιη αργία τέθηκαν με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι υπάλληλοι που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς στον Οίκο του Ναύτου σε βάρος του Δημοσίου. Επίσης, απομακρύνθηκε άμεσα από το Διοικητικό Συμβούλιο η μία εξ’ αυτών, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης διατάχθηκε επείγουσα ΕΔΕ.

Να σταματήσει τις διώξεις και συλλήψεις των αντιρρησιών συνείδησης καλεί την Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή πρόσφατες διώξεις αντιρρησιών. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση εκφράζει την ανησυχία ότι «η δίωξη και η τιμωρία τους, σε κάποιες περιπτώσεις επανειλημμένα για την ίδια πράξη της άρνησης να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης, παραβιάζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία της συνείδησης».

Κόσμος

Η ΕΕ και η Τουρκία άνοιξαν στις Βρυξέλλες ένα νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, επισημαίνοντας την βούλησή τους να επιταχύνουν την διαδικασία αυτή μετά την διακοπή της για περίπου τρία χρόνια. «Είναι μια στροφή στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία έπειτα από ένα κενό 40 μηνών» σημείωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο Μπαγίς και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Στέφαν Φούλε άνοιξαν επισήμως το κεφάλαιο 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική.

Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινά την Τρίτη την έρευνα για το ρόλο και τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Τα πορίσματα της έρευνας θα κατατεθούν πριν από τις ευρωεκλογές. Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί σε έξι δήμους του νοτίου Κοσόβου με σερβική πλειοψηφία, ενώ οι τέσσερις δήμοι του βορείου Κοσόβου, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να εξετάζονται τρεις πιθανές λύσεις, δήλωσε η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κοσόβου, Βαλιντέτα Ντάκα. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου.

Τριπλή καταδίκη σε βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για κακομεταχείριση και βασανιστήρια συλληφθέντων από τις αστυνομικές αρχές. Βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ένας άνδρας που σκοτώθηκε σε ηλικία 40 ετών το 2009 ήταν ο βασικός ύποπτος στην εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν, ο οποίος σύμφωνα με τις αναφορές διέπραττε μικροκλοπές και ήταν εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες. Ο άνδρας, εν ονόματι Γιουκλίντις Μοντέιρο, είχε απολυθεί από το ξενοδοχείο που έμενε η οικογένεια της Μαντλίν.

Οικονομία

Οι προσφυγές συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της ιδιωτικοποίησης και της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ συζητήθηκαν στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Κ.Κουσούλης, εξέφρασε επιφυλάξεις εάν αυτές οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για το ζήτημα. Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του. Οι τοποθετήσεις όλων των μερών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει πολύ ισχυρό κίνητρο για να διεξάγει αξιόπιστους ελέγχους αντοχής (stress tests) στις τράπεζες της ευρωζώνης τον επόμενο χρόνο, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με «σκουπίδια» όταν θα αναλάβει την εποπτεία τους, δήλωσε ο Όλι Ρεν. Ο Επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία να διενεργηθούν «αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι» έλεγχοι αντοχής στις τράπεζες - σε αντίθεση με τα προβληματικά stress test του 2010 - ώστε να εξυγιανθεί το χρημαοτοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης.

Ο απόλυτος αριθμός του εθνικού χρέους από 365 δισ. ευρώ (το 2012) μειώθηκε κατά 62 δισ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον πρόεδρο της Βουλής, παραδίδοντας την ετήσια έκθεση του 2012. «Οι κόποι και η στέρηση του ελληνικού λαού δεν πηγαίνουν χαμένοι, διότι κάποια σημεία αρχίζουν να βελτιώνονται» είπε ο κ. Καραβοκύρης, προσθέτοντας, πάντως ότι ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις στον τομέα των εσόδων, της είσπραξης οφειλών.

Αθλητισμός

Ο Μάρκους Μπεργκ περίμενε πως και πως την επιστροφή του στην εθνική Σουηδίας, ωστόσο θα πρέπει να περιμένει. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Έρικ Χάμρεν ανακοίνωσε τους εκλεκτούς για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία με την Πορτογαλία με τον επιθετικό των Πρασίνων να μην βρίσκεται σε αυτούς.

Νέα προθεσμία ως τις 28 Νοεμβρίου έλαβαν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού οι πέντε ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας που οφείλουν να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή. Πρόκειται για τον Άρη, τον Εργοτέλη, τον ΟΦΗ, τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο, στους οποίους είχε δοθεί αρχικά προθεσμία έως τις 31/10, η οποία όμως παρήλθε χωρίς να προσκομίσουν στην ΕΕΑ τα ζητούμενα δικαιολογητικά.

Χωρίς τον Φερνάντο Τόρες στη σύνθεσή της θα υποδεχθεί την Τετάρτη η Τσέλσι τη Σάλκε για την 4η αγωνιστική του Champions League, καθώς ο Ισπανός στράικερ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό στο μηρό.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1903: Ανεβαίνει, για πρώτη φορά στην δημοτική, η «Ορέστεια» του Αισχύλου στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα.
                         
1925: Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών Sydney Reily εκτελείται από τις μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτός υπήρξε το πρότυπο του Ian Fleming για τον James Bond.

1987: Ένας πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, μετονομάζεται σε «Ρόδον club» και ξεκινά την λειτουργία του σαν συναυλιακός χώρος. Το πρώτο συγκρότημα που θα εμφανιστεί στην σκηνή είναι οι Yeah του Γιάννη Ντρενογιάννη ενώ λίγες μέρες μετά θα ακολουθήσουν οι Αυστραλοί Triffids. Τον Μάιο του 2005 το «Ρόδον» θα κλείσει λόγω ιδιόχρησης. Αποχαιρετιστήρια συναυλία ο Steve Wynn.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1861: James Naismith, Καναδός καθηγητής, εφευρέτης του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης.