10 Οκτωβρίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.


Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Οκτώβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κάλεσε ως Συνοδικό Σύνεδρο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο, σε αντικατάσταση του μη προσελθόντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος ορίσθηκε Συνοδικός Σύνδεσμος στην Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Επίσης αποφάσισε, βάσει του άρθρου 34, παρ. 3 και 4 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», να γνωστοποιήσει τα ονόματα των Μελών της Τριμελούς Επιτροπής στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο για τα περαιτέρω.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δέχθηκαν τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Αθηναγόρα και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο, οι οποίοι κλήθηκαν στην Ιερά Σύνοδο να δώσουν εξηγήσεις για διοικητικά θέματα των Ιερών Μητροπόλεών τους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανανέωσε την θητεία των Μελών Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ

 

Σε νέο ρεσιτάλ αδιαλλαξίας προχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας ενώπιον κομματικού ακροατηρίου αυτή τη φορά με αφορμή το μείζον ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk έθεσε ζήτηματα όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη  ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο σχετικά με τη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν και απαντώντας συγκεκριμένα στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για βήματα που, όπως είπε, πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση εκ μέρους του Τούρκου πρωθυπουργού του λεγόμενου «πακέτου εκδημοκρατισμού» από το οποίο, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, έλειπε η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανήλθε και υποστήριξε πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής «είναι για μας θέμα στιγμής - αλλά αν πρόκειται να επιστρέψουμε κάτι, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε κι εμείς κάποια επιστροφή». «Απορώ πώς υπάρχουν και κάποιοι στη χώρα μας που λένε ότι έπρεπε να λυθεί και το πρόβλημα αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια επιτρέψαμε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην εκκλησία στην Ταρσό και στην εκκλησία Άχνταμαρ στο Βαν.  

Δεν γίνεται να κάνουμε βήματα μόνο εμείς. Εάν δεχθούν το θέμα με τα δύο τεμένη και τον αρχιμουφτή, εμείς είμαστε έτοιμοι με ταυτόχρονο βήμα να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή». Σημειώνεται ότι η εκκλησία στο Βαν είναι ο αρμενικός γρηγοριανός ναός του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στη νησίδα Άχνταμαρ στη λίμνη του Βαν. Μάλιστα έθεσε και μια ακόμη παράμετρο στο ζήτημα αυτό ρίχνοντας στο παιχνίδι τα δυο κτίρια που υπάρχουν στην Αθήνα και την εποχή της τουρκοκρατίας λειτουργούσαν ως μουσουλμανικά τεμένη. Και τα δυο κτίρια βρίσκονται στην περιοχή του Μοναστηρακίου και της Αρχαίας Αγοράς. «Έχουμε στην Αθήνα δύο τεμένη που είναι οθωμανική κληρονομιά. Είπαμε στην Ελλάδα, επιστρέψτε μας τα τεμένη αυτά να τα ανακαινίσουμε.

Οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στην Αθήνα δεν έχουν πού να προσευχηθούν. Τους το έχουμε πει τόσες φορές. Τα τελευταία δέκα χρόνια το έχω συζητήσει με όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς μας εμπαίζουν» υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα που αφορούν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Αντιθέτως, δεν αναφέρθηκε καθόλου στις προετοιμασίες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε απαξιωτικά και στο ζήτημα του ορφανοτροφείου της Πριγκίπου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαν ένα ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο κι εμείς τους το επιστρέψαμε αμέσως μετά τη δίκη. Και μάλιστα δεν έχουν ακόμη καταφέρει να το ανοικοδομήσουν».  Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο του Ορφανοτροφείου στην νήσο Πρίγκηπο επιστράφηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, επιχείρησε να θέσει υπό διαπραγμάτευση το ζήτημα της παραχώρησης της τουρκικής υπηκοότητας σε ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου από επαρχίες εκτός της Τουρκίας με τον διορισμό του αρχιμουφτή από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. «Στο θέμα των μελών της Ιεράς Συνόδου, είπα στον Βαρθολομαίο να φέρει ιερείς από το εξωτερικό για να τους δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, έτσι ώστε να διαμορφώνεται η Σύνοδος σύμφωνα με τη Συνθήκη τη Λωζάννης. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει 17 ιθαγένειες».

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε, λέγοντας: «Από την άλλη όμως στη Δυτική Θράκη υπάρχουν 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας. Η ελληνική κυβέρνηση διορίζει τον αρχιμουφτή σαν να είναι υπάλληλός της. Λες και διορίζω εγώ τον Πατριάρχη».

Αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

«H θέση της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως. Οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική» δήλωσε από το Ισραήλ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος απαντώντας στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΣ

 

Συνέρχεται, σήμερα  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου ώρα 9 π.μ., η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 157ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. Η Συνεδρία θα συνεχισθεί και το απόγευμα 5,30 μ.μ. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα τελειώσει τις εργασίες της με την Συνεδρία την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013.
 


H NASA ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ «ΓΕΝΝΗΣΕ» Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ.

 

Ως αποτέλεσμα της τεράστιας καταστροφής που προκλήθηκε από τον μεγάλο σεισμό στο Πακιστάν οδηγώντας στον θάνατο 500 ανθρώπων, ένα νέο νησί αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας. Η NASA προχώρησε στην δημοσιοποίηση των εικόνων της νεο-σχηματισθείσας αυτής νησίδας. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες πριν και μετά την «γέννηση» του γήινου «σώματος» την 24η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια του σεισμού που συγκλόνισε το Πακιστάν.

Το νησί ονομάζεται «Zalzala Jazeera» (σ.σ. pentapostagma.gr – νησί που σχηματίσθηκε από σεισμό), και ο εδαφικός σχηματισμός βρίσκεται 380 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού στην Ακτή Paddi Zirr,  πλησίον του Gwadar στο Pakistan στην Αραβική Θάλασσα. Η πρώτη εικόνα του νησιού ελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου από τον δορυφόρο Earth Observing-1 της NASA, ενώ η δεύτερη εικόνα απαθανατίζει την ίδια ακτή στις 17 Απριλίου δίχως έκταση γης γύρω από τις συντεταγμένες που «καλύπτει» πλέον η νέα νησίδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βάθος του επιπέδου της θάλασσας γύρω από το «Zalzala Jazeera» είναι περίπου 15 έως 20 μέρα, με το νησί να βρίσκεται περίπου 1 μίλι μακρύτερα από την ακτή. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το νησί δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από έναν «σωρό λάσπης, άμμου και συμπαγών βράχων που προκλήθηκε από τις ασκούμενες δυνάμεις του αερίου υψηλής πιέσεως». “Το νησί είναι στην πραγματικότητα απλώς ένας μεγάλος σωρός λάσπης που αναδύθηκε στην επιφάνεια από τα βάθη της θάλασσας. Αυτή η περιοχή του πλανήτη αναδεικνύει αυτούς τους σχηματισμούς συχνά καθώς η γεωλογική του μορφολογία είναι η κατάλληλη.

Απαιτείται ένα ρηχό, και βυθισμένο στρώμα πεπιεσμένου αερίου-μεθανίου, διοξείδιο του άνθρακα, και υγρά. Όταν το συγκεκριμένο στρώμα «παρενοχλείται» από σεισμικά κύματα (όπως έπειτα από έναν σεισμό), τα αέρια και τα υγρά ωθούνται από την άνωση και κατευθύνονται προς την επιφάνεια, φέρνοντας μαζί τους πέτρες και λάσπη», δήλωσε ο Bill Barnhart, γεωλόγος της Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr - US Geological Survey) προς το Earth Observatory της NASA. 

To Παρατηρητήριο για τον Πλανήτη της NASA – (Earth Observatory) ανακοίνωσε ότι αυτό δεν είναι το πρώτο νησί που έχει σχηματισθεί, κατά την διάρκεια του τελευταίου αιώνα, στην επιφάνεια της θάλασσας κατά μήκος της συγκεκριμένης ακτής συνολικής έκτασης 700-χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι το νέο νησί θα παραμείνει στην επιφάνεια για περίπου έναν χρόνο, προτού βυθιστεί ξανά στα βάθη της Αραβικής Θάλασσας.


 

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Η ΚΙΝΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ ΦΙΤΟΟΥ

 

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας σήμανε σήμερα κόκκινο συναγερμό το ανώτατο επίπεδο στην κλίμακα των προειδοποιήσεων — για τον τυφώνα Φιτόου Ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει τις ακτές της Κίνας το βράδυ της Κυριακής και οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο Φίτοου, του οποίου το επίκεντρο μετακινείται με μία ταχύτητα περίπου 15 χλμ/ώρα, αναμένεται πλήξει την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των επαρχιών Ζεγιάνγκ και Φουτζιάν, ακολουθούμενο από ισχυρούς ανέμους και ραγδαίες βροχοπτώσεις.

Το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο ζήτησε από τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή και να ακολουθούν τις οδηγίες που θα τους ανακοινώνονται. Για σήμερα ακυρώθηκαν όλες οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις στο Αρχιπέλαγος της Οκινάουα εξαιτίας της έλευσης του τυφώνα, όπως ανακοίνωσε η αντίστοιχη ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Η ίδια υπηρεσία προέβλεψε ισχυρούς ανέμους, ραγδαίες βροχοπτώσεις και επικείμενο κίνδυνο από κυκλώνες, μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέλαση του ισχυρού τυφώνα Ουσάγκι από την περιοχή.