09 Οκτωβρίου, 2013

TO ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ!

 

Με δάκρυα στα μάτια και γεμάτος πίκρα παρακολουθούσε μέσα από τα κάγκελα του κελιού του ο έκπτωτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίος τον έλληνα πρωθυπουργό με την συνοδεία του να κατεβαίνει προς τον Ναό για να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο.
Το μονοπάτι που οδηγεί από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο προς τον Ναό της Ανάστασης περνάει κάτω από το παραθύρι του κ Ειρηναίου οπότε ήταν εφικτό γι αυτόν να παρακολουθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ένα μέρος της διαδρομής του.

Ακόμη και αν ήθελε να του φωνάξει να γυρίσει το κεφάλι του να τον δει δεν μπόρεσε να αρθρώσει λέξη από την πικρία και το σφίξιμο στο στομάχι. Ο έκπτωτος πατριάρχης δεν είναι μόνο λυπημένος για την στάση της Ελλάδας που τόσο καιρό δεν δίνει σημασία για την κατάσταση που επικρατεί στο Πατριαρχείο.

Απορεί πως είναι δυνατόν να αγνοεί τις αγοραπωλησίες, αν τον έχουν ενημερώσει οι άνθρωποί του, που σύμφωνα με έγγραφα από το κτηματολόγιο της Ιερουσαλήμ έχουν γίνει εις βάρος του Πατριαρχείου και της χώρας μας και πως ανθρωπίνως ο πρωθυπουργός δεν έδειξε ενδιαφέρον για τον φυλακισμένο Πατριάρχη.

Δεν έχει γνώση για το ότι έχουν παραβιαστεί ανθρώπινα δικαιώματα;

Δεν έχει γνώση για το ότι ένας άνθρωπος είναι κλειδωμένος σε ένα κελί που ήταν Πατριάρχης και σήμερα βρίσκεται στην απομόνωση;

Είναι δυνατόν όλα τα μέσα στο εξωτερικό να μιλούν γι αυτό το θέμα και ο έλληνας πρωθυπουργός να μην ενδιαφέρθηκε να μάθει για αυτόν;

Αυτές είναι οι απορίες ενός ανθρώπου που τα αδέλφια του οι αγιοταφίτες έχουν υποχρεώσει στην απομόνωση προσπαθώντας παράλληλα να καλύψουν τα λάθη που έκαναν για να τον ρίξουν από το θρόνο την  στιγμή που τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν αποδειχθεί και την στιγμή που ο άνθρωπος που συνελήφθη πρόσφατα, ο Νίκος Παπαδήμας, ομολόγησε ότι ό,τι έκανε το έκανε μόνος του χωρίς να γνωρίζει ο Ειρηναίος.

Αυτά είχε στο μυαλό του ο κ Ειρηναίος που βρίσκεται μέσα στο Πατριαρχείο και δεν μπορεί να πάει να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο γιατί είναι κλειδωμένος και αν καταφέρει να βγει δεν ξέρει αν θα ξαναμπεί μέσα στο κελί του.

Ο άνθρωπος που δεν τον βλέπει το φως το ήλιου και που γίνεται μέρα με την μέρα άσπρος σαν το πανί, που τα χείλη του έχουν χάσει το χρώμα τους και που έχουν γίνει ένα με το πρόσωπο, που είχε ένα θερμοσίφωνο να ζεσταίνει νερό να κάνει μπάνιο και του έκοψαν τα καλώδια από την ταράτσα του Πατριαρχείου, για να κάνει με κρύο νερό μπάνιο για να τον τιμωρήσουν…Ποιοι; οι αναμάρτητοι αδελφοί του…ή μήπως στις ταράτσες του Πατριαρχείου έχουν κι άλλοι πρόσβαση;

Ντροπή! Ντροπή!
 Της Μαρίας Γιαχνάκη

Σχόλιο του Blog:

Όντως είναι αίσχος και ντροπή για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί στα Ιεροσόλυμα, αλλά δεν είναι άμοιροι ευθυνών βέβαια πρώτοι και καλύτεροι, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος, ο Φιλαδελφείας Μελίτων και ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, οι οποίοι συνέταξαν ως Πατριαρχική Αντιπροσωπεία του Φαναρίου την 14η Μαΐου 2005 19σέλιδο Πόρισμα κατά του τότε Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, χωρίς βέβαια να έχει κληθεί ο ίδιος ο κ. Ειρηναίος στην Αντιπροσωπεία για να απαντήσει  στις εν λόγω συκοφαντίες μέχρι σήμερα.

Η στάση του νυν Πατριάρχη κ. Θεοφίλου  απέναντι του ευεργέτη του, καθώς και των υπολοίπων Αγιοταφιτών Αρχιερέων είναι πέρα για πέρα αντιχριστιανική και απάνθρωπη και με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αγία Γη,  μου έρχονται στο νου τα λόγια του πρώην Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου που είχε πει για κάποιου τέτοιου είδους ρασοφόρους ότι:

Αναρωτιέμαι, σε ποία δικαιοσύνη και σε ποιον άλλο χώρο μπορούν να συμβούν τέτοια πράγματα;Τέτοιες δίκες - παρωδία δεν γίνονται ούτε σε στυγνά καθεστώτα!».Η εκκλησιαστική δικαιοσύνη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Δέν τολμώ να κάνω λόγο για την ανακριτική διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης. Την εκκλησιαστική δικαιοσύνη, την αναζητώ, έχω όμως την αίσθηση, μακάρι να κάνω λάθος, ότι δεν υπάρχει. Υπνώττει, για να μην πω ότι πολλές φορές  καταντά  διατεταγμένη  υπηρεσία.  Διακρίνω προσχηματικές καταστάσεις και βλέπω τα δαιμόνια του φατριασμού, των μηχανορραφιών, παρασκηνιακών ιδιοτελών ενεργειών, αντιπαθειών, συκοφαντιών, ασπλαχνίας, εκμετάλλευσης, υπερηφάνειας, φαρισαϊσμού, σκληροκαρδίας, υπεροψίας, φιλαργυρίας, πολυτέλειας ζωής, αρχομανίας που  μας κατατρύχουν...    

Εμείς πάντως ευχόμεθα από το Ιστολόγιό μας έστω και την ύστατη ώρα, να φωτίσει το νουν του νυν Πατριάρχου ο Ζωοδόχος Τάφος του Σωτήρος Χριστού, ίνα πράξει το δίκαιο και το σωστό έναντι του ευεργέτου του κ. Ειρηναίου.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
 

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Τα Χριστούγεννα ανοίγει ο Καθεδρικός της Αθήνας - Τον επισκευάζουν δεκατέσσερα χρόνια! Χριστούγεννα στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας ετοιμάζεται να κάνει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αφού όπως φαίνεται η μετασεισμική «οδύσσεια» του Ναού μπαίνει στην τελική της ευθεία. Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό της Αθήνας που «πλήγωσε» τον Καθεδρικό Ναό, μετατρέποντας τον σε ένα αντιαισθητικό εργοτάξιο γεμάτο σκαλωσιές εντός και εκτός, οι εργασίες για την επισκευή του, ολοκληρώνονται.

Όπως είπαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα στο επόμενο διάστημα οι εργασίες που έχουν να κάνουν με την στατικότητα του κτιρίου, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και την εν γένει επισκευή των ζημιών που άφησε ο σεισμός και ο χρόνος στο κτίριο, βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι σκαλωσιές που κρύβουν τον Ναό εξωτερικά, θα απομακρυνθούν, ενώ στο εσωτερικό του θα γίνουν οι αλλαγές εκείνες που χρειάζονται ώστε να γίνει ξανά λειτουργικός.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Εκτός από την απομάκρυνση των εξωτερικών σκαλωσιών και την επαναλειτουργία του Ναού ωστόσο, δεν πρόκειται να γίνει στο άμεσο διάστημα κάποια άλλη ουσιαστική αλλαγή στο εσωτερικό του. Για τα επόμενα δυο χρόνια, ειδικοί συντηρητές και αγιογράφοι θα αναλάβουν να συντηρήσουν και να επαναφέρουν τις επίσης «πληγωμένες» τοιχογραφίες του Ναού, που εκτός από την φθορά του χρόνου και την κάπνα από τα κεριά και τα καντήλια, έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από τις ρηγματώσεις που άφησε πίσω του ο σεισμός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αρχιεπισκοπής, οι συντηρητές θα ξεκινήσουν από το κεντρικό κλίτος, τον τρούλο και τα ψηλότερα σημεία ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η απομάκρυνση και των εσωτερικών σκαλωσιών μέχρι την τελική ολοκλήρωση των εργασιών.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Ήδη το καλοκαίρι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο της καλλιτεχνικής αποκατάστασης του Ναού. Δυο μεγάλες εταιρείες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και αυτή τη στιγμή ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη εξετάζει τους φακέλους ώστε εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις να προωθηθούν στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση. Το έργο της καλλιτεχνικής αποκατάστασης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και του μαρμάρινου διακόσμου του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών έχει προϋπολογιστεί σε περίπου 1.800.000 ευρώ (χωρίς τον Φ.Π.Α.) και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, είναι αφιερωμένος στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Ο τύπος του ναού είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλλο. Ο ναός χτίστηκε σε τέσσερις φάσεις. Ο αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ετοίμασε τα πρώτα σχέδια, στα οποία βασίστηκε το μέρος του κτηρίου έως το ύψος της πρώτης σειράς των παραθύρων.

ΑΘΗΝΑ 1859. Στο κέντρο ο υπό κατασκευήν τότε νέος Καθεδρικός Ναός των Αθηνών. Έπειτα, το 1843, οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, εισάγοντας το Ελληνοβυζαντινό στοιχείο. Μετά το θάνατό του το 1857, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Francois Boulanger να συνεχίσει την κατασκευή.

Ο Francois Boulanger εργάστηκε μαζί με τον Παναγιώτη Κάλκο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής. Υλικό από ερειπωμένες Βυζαντινές εκκλησίες χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο του καθεδρικού ναού. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό, που είναι έργα του Σπυρίδωνα Γιαλλινά και του Alexander Seitz, ακολουθούν τη Βυζαντινή παράδοση, ενώ η διακόσμηση ανήκει στον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη, από τη Σμύρνη.

Ο σεισμός του 1999 που έπληξε το Λεκανοπέδιο της Αττικής προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στο καταπονημένο κτίριο με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν επισκευαστικές εργασίες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Από τον Φεβρουάριο του 2009 ο Ναός σταμάτησε να χρησιμοποιείται κατ’ εντολήν του Αρχιεπισκόπου ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής.

TSUNAMI ..ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ...

 

Το κύμα εκτόνωσης που θα σκάσει στην Ε.Ε. αλλά και στην Ελλάδα, μεγαλώνει.. ελάχιστοι το έχουν πάρει χαμπάρι. Η Κίνα χθες το βράδυ ζήτησε από τις ΗΠΑ δεσμεύσεις όσον αφορά τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα εκεί (ένα κούρεμα εκεί, θα κόψει τα πόδια της Κινέζικης οικονομίας, κάτι που είχα αναφέρει εδώ και καιρό)... Ο μηχανισμός του Αμερικάνικου κράτους έχει απώλειες 300 εκ. δολάρια την ημέρα !!!! .. με το κατέβασμα ρολών που διαρκεί σε μα διελκυνστίδα πολιτικής ισχύος και επιβολής μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεμπουμπλικανών. Το δολάριο παίζει πάνω κάτω με ροή χρημάτων που θα σταματήσει στις 17/11 αν δεν υπάρχει αναχρηματοδότηση. 

Κάτι που θα πάρει μπάλα πολλά πράγματα μετά και θα κάνει το κάζο της Lheeman Brothers να φαίνεται σαν μικρό αστείο. Οι ΗΠΑ είναι γνωστό πως μεταφέρουν όποιο πρόβλημα έχουν σε εξωτερική πολιτική.. με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Για εμάς που είμαστε με μια πιθανή μεγάλη ροή κοιτασμάτων ενέργειας, . ... καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Ήδη άλλωστε Σώρος και ΙMF όπως και η Ε.Ε. δείχνουν τις προθέσεις τους επ' αυτού.