27 Σεπτεμβρίου, 2013

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΣΤΑ ΔΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Περισσότερα αγαθά προστέθηκαν στα 8000 δέματα τροφίμων που προσφέρει κάθε μήνα η Μ.Κ.Ο «Αποστολή», σε οικογένειες της Αθήνας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ύστερα από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Συγκεκριμένα, τα δέματα αυτά, εκτός από τα είδη πρώτης ανάγκης όπως ρύζι, μακαρόνια, ντομάτα κλπ, θα περιλαμβάνουν  στο εξής φρέσκο γάλα, φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής. Η αξία των φρέσκων προϊόντων ανά οικογένεια είναι 120 Ευρώ.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ευχαρίστησε την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ και στους Οργανισμούς «The Hellenic Initiative-THI, «International Orthodox Christian Charities - IOCC» οι οποίοι στηρίζουν οικονομικά αυτήν την προσπάθεια.

«Στόχος της εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου», τόνισε ο κ. Δήμτσας, «είναι η προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους και η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Παράλληλα στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας προκειμένου η χώρα να σηκώσει και πάλι ψηλά το κεφάλι της».

Να σημειωθεί ότι οι οικογένειες λαμβάνουν προπληρωμένη κάρτα (από την «Αποστολή») συναλλαγής, ελληνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με την οποία μπορούν να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα. Μέχρι σήμερα, την συγκεκριμένη κάρτα έχουν παραλάβει 1450 άτομα.
 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ" ΕΦΕΔΡΩΝ

 

Μεγάλη διάσταση στο θέμα της “διακήρυξης” των “εφέδρων καταδρομέων” δίνουν τα ΜΜΕ του εξωτερικού και κυρίως αυτά των ΗΠΑ. Η Washington Post έχει αφιερώσει ολόκληρη σελίδα στην “διακήρυξη” των εφέδρων επισημαίνοντας ότι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Είναι δεδομένο ότι ένα κείμενο που προέρχεται από μια “κοινότητα” η βαρύτητα της οποίας αμφισβητείται ευθέως ακόμη κι εντός των εφέδρων αλλά κυρίως των εν ενεργεία στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει προκαλέσει τεράστιο πολιτικό θέμα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και πολύ μεγάλη ζημιά στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι έρευνες της Δικαιοσύνης θα πρέπει να ολοκληρωθούν τάχιστα ώστε να αποδοθούν ευθύνες αν προκύψουν και να δοθεί τέλος σ΄ αυτή τη παρωδία που εκθέτει τη χώρα και θίγει την τιμή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή είναι η διακήρυξη απόστρατων και εφέδρων που έχει ανάψει φωτιές!

Ανησυχία έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της διακήρυξης της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ), η οποία προγραμματίζει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Στο κείμενο ζητείται η άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και η διακυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πηγές, ακριβώς γι'αυτη την ανάρτηση έγινε χθες στον Άρειο Πάγο έκτακτη σύσκεψη ενώ η εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε προκαταρκτική εξέταση.  Διαβάστε την προκήρυξη παρακάτω όπως την έχουν αναρτήσει στο ιστολόγιο της Κ.Ε.Ε.Δ

"ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΚΟΠΟΣ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

ΟΙ Έφεδροι των Ειδικών Δυνάμεων και ο Ελληνικός Λαός σε εφαρμογή του Άρθρου 120 του Συντάγματος Απαιτούν:

1. ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ λόγω Αδυναμίας να προσφέρει στον λαό τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα σε Εργασία (άρθρο 22), Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια.

2. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από προσωπικότητες εγνωσμένης Αξίας εκτός Πολιτικής Σκηνής και συμβούλους από την Ακαδημία Αθηνών.

3. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ και ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ εντός Διμήνου, με την Απαγόρευση Συμμετοχής όλων των Πολιτικών που μετείχαν στις Κυβερνήσεις που ευθύνονται για την σημερινή οικονομική κατάσταση.

4. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ από Ανωτάτους Δικαστικούς και ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ για το ΠΩΣ και ΠΟΙΟΙ μας Οδήγησαν στην Καταστροφική Συμφωνία του Μνημονίου. Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου με Πραγματική Ισχύ Επιβολής των Αποφάσεων του.

5. ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ από το Δημόσιο.

6. ΑΝΑΣΤΟΛΗ περαιτέρω ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ για Οικογενειακό Εισόδημα μέχρι 25.000€.

7. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ και ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ 
μέχρι την Ολοκλήρωση Ελέγχου των Τραπεζών από Ορκωτούς Λογιστές και  
ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ.

8. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ.

9. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
συνέχιση Λειτουργίας Αμυντικών Βιομηχανιών.

10.ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
(Ιδιωτών/Επιχειρήσεων/Κράτους) μέχρι ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΣ του Ελληνικού Δημοσίου για τις Πολεμικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο.

11.ΑΡΣΗ του ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ και ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ. Όλοι Ανεξαρτήτως «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» (άρθρο 4).

12.ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 
όσων μετείχαν σε Οικονομικές Θέσεις του Δημοσίου, Άσκηση Διώξεων 
για Παράνομο Πλουτισμό και Απόδοση στο Κράτος.

13. ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΔΕΙΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ και ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ στο Ελληνικό Δημόσιο των Οφειλών τους.

14.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΧΘΡΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ σε ΑΙΓΑΙΟ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΗΠΕΙΡΟ, ΘΡΑΚΗ και ΚΥΠΡΟ, με ταυτόχρονη καταστολή των διαφόρων Ομάδων που δουν στο εσωτερικό.

15. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ με ανάλογη προώθηση στις Ευρωπαϊκές χώρες και στις χώρες Διακομιστές. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ Άνω του 20% του Φορολογητέου Εισοδήματος Αυτών.
  • ·         Ο Κ.Κ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ όπως ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ σε κατάλληλο χρόνο για την Διευκόλυνση των Εξελίξεων που Επιθυμεί ο Ελληνικός Λαός.
  • ·         ΘΕΣΜΟΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ όλων των παραπάνω μπορεί να είναι ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΩΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΗΣ.
  • ·         ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 120 παρ.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (Μεταξύ ηθικο-πολιτικού δικαιώματος, πραγματικού γεγονότος και εκδήλωσης συνταγματικού πατριωτισμού)

ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ - (ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ)

ΙΙ. Η ερμηνευτική σημασία της ρήτρας.

δ) Η προστασία του πολιτεύματος σκοπός και δικαιολογία της αντίστασης.

Ο όρος «Σύνταγμα» στο άρθρο 120 παρ.4 εκλαμβάνεται με την έννοια του «Πολιτεύματος». Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου η έννοια Σύνταγμα ταυτίζεται με εκείνη του πολιτεύματος και πρέπει ερμηνευτικά να αποδίδεται ως πολίτευμα. Αλλά και ο όρος «τήρηση» του Συντάγματος στο ίδιο άρθρο χρειάζεται κι αυτός μια διορθωτική ερμηνεία και νοηματική αναγωγή στην έννοια «προστασία». Ως τήρηση νοείται εδώ η προστασία του Συντάγματος συνολικά και όχι η εγγύηση της μη παραβίασης συνταγματικών διατάξεων. 

Το δικαίωμα αντίστασης δεν ενεργοποιείται στην προκειμένη περίπτωση όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα από τα κρατικά όργανα ή όταν εκδίδονται αντισυνταγματικοί νόμοι, αλλά μόνον όταν καταλύεται το πολίτευμα. Προϋπόθεση επομένως εφαρμογής του άρθρου 120 παρ.4 είναι η «κατάλυση» και όχι η απλή «παραβίαση» του Συντάγματος. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε με τρόπο αναμφίβολο και από τη δεύτερη φράση του ίδιου άρθρου, που καθιερώνει δικαίωμα και καθήκον αντίστασης εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει να καταλύσει το Σύνταγμα.

Ως κατάλυση του Συντάγματος θα πρέπει να εννοηθεί εδώ η έμμεση ή άμεση κατάλυση του πολιτεύματος που εκδηλώνεται με την προσβολή της μορφής του ή μιας από τις οργανωτικές βάσεις του και την αδυναμία εφαρμογής, μερικής ή ολικής, του Συντάγματος και λειτουργίας των εγγυήσεων τήρησής του. Η κατάλυση μπορεί να επέλθει βίαια, με πραξικόπημα, ή να συντελεστεί ακόμη και με σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας από κρατικά ή υπερεθνικά όργανα, όπως είναι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο «σφετερισμός με οποιονδήποτε τρόπο της λαϊκής κυριαρχίας», κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 120, συνιστά μιαν αυτοτελή περίπτωση κατάλυσης, η οποία συμπληρώνει και επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος και του καθήκοντος αντίστασης πέρα από την προϋπόθεση της «κατάλυσης με την βία» που προβλέπει αλυσιτελώς και αφελώς (είναι αλήθεια) η παρ.4.

Συνταγματικά νομιμοποιημένη είναι άρα και η αντίσταση που στρέφεται κατά των «σφετεριστών με οποιονδήποτε τρόπο της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή» (άρθρο 120 παρ.3 του Συντάγματος)."
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται» δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα γίνουν τα «προβλεπόμενα από το Σύνταγμα». Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής στη Ρόδο αστυνομικός που εμφανίζεται να εκπαιδεύει στις πολεμικές τέχνες μέλη της Χρυσής Αυγής. Τα μαθήματα περιελάμβαναν μάχες σώμα με σώμα και χειρισμό ροπάλου.

Την απάντηση της τρόικας στο αίτημα να δοθεί δίμηνη παράταση για το «δεύτερο κύμα» της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να λάβει το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που θα έχει (ώρα 3 μ.μ.) με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στα Ιεροσόλυμα θα μεταβεί στις 8 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ.

Επίθεση αγνώστων επιχειρήθηκε τα μεσάνυχτα στην πολυκατοικία όπου διαμένει με την οικογένειά του ο αδελφός του Σίμου Κεδίκογλου, στον λόφο του Στρέφη, και όπου διατηρεί γραφείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι δράστες καταδιώχθηκαν από αστυνομικούς, αλλά τράπηκαν σε φυγή.

Κόσμος

Πενταόροφο κτίριο κατέρρευσε στο Μουμπάι, εγκλωβίζοντας δεκάδες ανθρώπους στα ερείπια. Τουλάχιστον ένα άτομα έχει ανασυρθεί νεκρό, επτά έχουν ανασυρθεί ζωντανοί αλλά τα συνεργεία εκτιμούν πως περίπου 80 άτομα έχουν παγιδευτεί στα ερείπια. Προτιθέμενος να ζητήσει από την μπερλουσκονική δεξιά «διευκρίνιση» εάν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση -χωρίς να έχει αποκλειστεί η ψήφος εμπιστοσύνης- επιστρέφει στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, με πρώτο σταθμό απευθείας μετά την άφιξή του το προεδρικό μέγαρο.

Η απειλή μαζικών παραιτήσεων στα κοινοβουλευτικά Σώματα εάν αποπεμφθεί ο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία έχει βάλει φωτιά στην Ρώμη, με τον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο να απορρίπτει ως παράλογους τους ισχυρισμούς για δικαστικό πραξικόπημα και τους «πιστούς» του Καβαλιέρε να χαρακτηρίζουν αλαζονική και μεροληπτική την αναφορά του προέδρου.

Στα μέσα Οκτωβρίου συμφώνησαν να ξεκινήσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία (η «Ομάδα των Έξι») και το Ιράν, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους στον ΟΗΕ. Η συνάντηση του αμερικανού Τζον Κέρι με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Ζαρίφ ήταν η πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ και Ιράν τα τελευταία 30 χρόνια.

Σε πλήρη κίνηση έχουν μπει οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις στα γερμανικά κόμματα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης: Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φέρεται, όπως διαρρέει στον Τύπο, να προτίθεται να θέσει στην κρίση της βάσης του κόμματος την όποια πρόταση για κυβερνητική συνεργασία με το CDU της Μέρκελ. Απρόβλεπτη θεωρείται η έκβαση του «μίνι συνεδρίου» των Σοσιαλδημοκρατών την Παρασκευή, καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί το μπλοκ που αντιτίθεται στο Μεγάλο Συνασπισμό.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε συμφωνία για το προσχέδιο του ψηφίσματος που θα επιβάλει διεθνή έλεγχο στο συριακό οπλοστάσιο, χωρίς να προβλέπεται απειλή για στρατιωτική επέμβαση -όρος που είχε θέσει η Ρωσία. Η ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος αναμένεται άμεσα, ενδεχομένως ήδη την Παρασκευή.

Οικονομία

Την προειδοποίηση ότι η πλήρης απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αδιέξοδο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης. Σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για έως 300 εργαζομένους προχωρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Όπως μετέδωσε το Reuters, το πρόγραμμα αφορά κυρίως σε διοικητικό προσωπικό και η προθεσμία ένταξης λήγει στο τέλος του Οκτωβρίου. 

Εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη. Στην ανάγκη άμεσης προώθησης της τραπεζικής ενοποίηση στην ΕΕ, ώστε τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά και η Ευρωζώνη να βγουν από την κρίση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των προέδρων του Παγκόσμιου Δικτύου Γερμανικών Επιμελητηρίων που πραγματοποιείται σήμερα στο Μιλάνο.

Αθλητισμός

Ο Μιχάλης Βοσκάκης θα είναι ο διαιτητής του αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, ενώ ο Σταύρος Μάνταλος θα διαιτητεύσει την εκτός έδρας δοκιμασία του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ. Τέλος, ο Ανδρέας Παππάς θα σφυρίξει το Παναθηναϊκός -Αστέρας Τρίπολης στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα.

Στο δικαστήριο του προαστίου της Βαρκελώνης Γκάβα θα παρουσιαστεί σήμερα, Παρασκευή, ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ και ο πατέρας του αντιμετωπίζουν κατηγορίες φοροδιαφυγής. Με τον Τάσο Δώνη να σκοράρει στις καθυστερήσεις του αγώνα, οι Νέοι της Γιουβέντους νίκησαν 2-1 τη Λάτσιο και κατέκτησαν το Σούπερ Καπ.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1932: Ισχυρός σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Τραγικός ο απολογισμός των 161 νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών.

1940: Υπογράφεται το σύμφωνο συμμαχίας, που έγινε γνωστό ως «Άξονας», από την ναζιστική Γερμανία, την φασιστική Ιταλία και την αυτοκρατορική Ιαπωνία.

1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

1989: Η Βουλή παραπέμπει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Γιώργο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1972: Gwyneth Paltrow, βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1831: Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο.

1984: Χρόνης Εξαρχάκος, κωμικός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.




ΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ!

 

Το κλείσιμο των πανεπιστημίων είναι η απόδειξη: το ελληνικό κράτος δεν υπάρχει πλέον. Όταν ένας βασικός πυλώνας του κράτους, η εκπαίδευση, κλείνει τις πόρτες, τότε προφανώς ο κρατικός θεσμός έχει καταρρεύσει. Ποιος έκλεισε τα πανεπιστήμια; Ας δούμε την περίπτωση. Εκ πρώτης όψεως τα έκλεισαν οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν προσέρχονται στις δουλειές τους, διότι δεν δέχονται την απόλυση του 1/3 εξ’ αυτών. Εν συνεχεία, τα αρμόδια όργανα, η Σύγκλητος δηλαδή, η οποία διοικεί το πανεπιστήμιο, διαπιστώνει αδυναμία λειτουργίας, προσφεύγει στα δικαστήρια και πληροφορεί τους πολίτες ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν το κλείνει δηλαδή η ίδια η σύγκλητος - εξάλλου δεν έχει αυτό το δικαίωμα - απλώς διαπιστώνει την αδυναμία λειτουργίας του.

Τι έχουμε εδώ; Την αδυναμία παροχής ενός κοινωνικού αγαθού, το οποίο παρέχουν δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί. Τι θα ‘πρεπε να κάνει μια κυβέρνηση; Εάν ήταν η κυβέρνηση του Παπάγου ας πούμε, θα διέλυε επιτόπου τη Σύγκλητο, θα πέρναγε πειθαρχικό τα μέλη της με το ερώτημα της απόλυσης και ταυτόχρονα θα έστελνε επιστολή στους υπαλλήλους, ότι θα απολυθούν την επομένη πάραυτα, εάν δεν προσέλθουν στις εργασίες τους. Το ίδιο πιθανόν να έκανε και μια κυβέρνηση Καραμανλή. Εάν φυσικά ήταν κυβέρνηση Μεταξά, θα έστελνε τη Σύγκλητο επιτόπου στη φυλακή. Όλα αυτά θα γίνονταν εάν είχαμε τέτοιου τύπου κυβερνήσεις, όπου οι αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το ίδιο πιθανόν να γινόταν και στις ΗΠΑ, εάν μια δημόσια υπηρεσία - όχι ΑΕΙ, διότι εκεί είναι ιδιωτικά - έκλεινε. Θα τους απέλυαν όλους την ίδια μέρα.

Ποια είναι η διαφορά αυτών των κρατών και αυτών των κυβερνήσεων με το σήμερα; Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά, που καθιστά το ζήτημα εντελώς διάφορο: δεν έχουμε καν κυβέρνηση. Η παρούσα κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν αποφασίζουν. Εκτελούν εντολές ξένων δυνάμεων. Των δανειστών της Ελλάδας. Αυτοί αποφάσισαν να απολύσουν το 1/3 των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και να τα οδηγήσουν σε απραξία ουσιαστικά, όπως κάνουν και με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, δήμους κ.λπ. Για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, αποφάσισαν να διαλύσουν το ελληνικό δημόσιο. Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι έχει καταλυθεί το πολίτευμα. Η Βουλή μόνον τυπικά συνεδριάζει, καθώς οι βουλευτές αποφασίζουν κατόπιν διαταγής, η οποία λαμβάνει τη μορφή του εκβιασμού: εάν δεν δεχθείς την απόλυση των υπαλλήλων, θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας. Και ο βουλευτής, προκειμένου να συμβεί αυτό και προκειμένου να απολυθεί και ο ίδιος, ψηφίζει.

Επομένως ελληνικό κράτος δεν υπάρχει πλέον. Πρόκειται για ένα θεσμικό καθεστώς που η λειτουργία του έχει εκχωρηθεί στους Γερμανούς. Οι υπουργοί περιμένουν τα νομοσχέδια από την τρόικα, δηλαδή από τους Γερμανούς. Και η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια υπό ξένη άμεση κηδεμονία. Όπως στη Βαυαροκρατία ακριβώς. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για το ποιος φταίει για το κλείσιμο των ΑΕΙ. Διότι εφόσον δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, εφόσον τις αποφάσεις τις λαμβάνουν εξωελληνικά κέντρα, τότε κανένας δημόσιος λειτουργός και υπάλληλος δεν έχει την υποχρέωση της υπακοής. Έχει αντίθετα την υποχρέωση της ανυπακοής στο καθεστώς αυτό, έως ότου αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική τάξη στη Ελλάδα, έως ότου δηλαδή αποκτήσουμε δική μας κυβέρνηση, που να αποφασίζει αυτεξουσίως.

Πρέπει κάποιος να κυβερνήσει αυτή τη χώρα, με εντολή του λαού της δηλαδή. Έως τότε ή θα κάνουμε κάτι για να το πετύχουμε ή θα παρατηρούμε την πορεία διάλυσης της Ελλάδας.

 

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

Εθνικά επικίνδυνος - αφού οικονομικά, με τις μνημονιακές υπογραφές του, αποδείχτηκε εθνικός καταστροφέας για χιλιάδες οικογένειες- είναι πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο άνθρωπος που επιδίωξε να γίνει υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος, ασκώντας μάλιστα βέτο, εξελίσσεται σε κινούμενη βόμβα για την εθνική πολιτική, μια και ο υπερφίαλος εγωισμός του τον ρίχνει από τη μια γκάφα στην άλλη. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, μην κατανοώντας τις λεπτές ισορροπίες και τους χειρισμούς που απαιτούνται σε ανοικτά θέματα, έκανε τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου να μοιάζουν με απλά ολισθήματα.

Αποκορύφωμα της επικινδυνότητας του κ. Βενιζέλου είναι όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για το Κυπριακό, που στην ουσία αναγνώριζε το «ψευδοκράτος», αλλά και όσα ανέφερε για το Κόσοβο. Με τη δήλωσή του, που προκάλεσε συναγερμό και οργή στο Μαξίμου, ενώ έντονα ήταν τα διαβήματα τόσο από την Κύπρο όσο και από τη Σερβία. Μετά το «κράξιμο», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έτρεξε να «μαζέψει» το επικίνδυνο ολίσθημά του για το Κυπριακό.

Ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε την απίστευτη δήλωση, κάνοντας λόγο μάλιστα για νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, λέγοντας: «Η κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχτεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το μομέντουμ στο Κυπριακό, για το οποίο μιλήσαμε προηγουμένως». Δηλαδή ο «γκαφατζής» υπουργός εμμέσως αναγνώρισε, από τη μια, το καθεστώς στα Κατεχόμενα και, από την άλλη, μετέτρεψε το Κυπριακό από θέμα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ σε πρόβλημα «τετραμερές»!

Όταν αυτό έγινε γνωστό στην Αθήνα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να το «μαζέψει», αλλά ο εγωισμός του το μόνο που του επέτρεψε ήταν να πετάξει το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας ότι εκείνος του το ζήτησε! Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχτεί συνάντηση - σε επίπεδο που θα καθοριστεί - με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό συμφωνήσαμε με τον κ. Νταβούτογλου. 

Δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε “τετραμερή” διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδος. Οι δύο κοινότητες προβλέπονται στο ισχύον Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και ο ορισμός διαπραγματευτών έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η διαφύλαξη, άλλωστε, της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό της και ενεργεί ως κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θεμελιώδης μέριμνά μας»! Το κακό, βέβαια, όπως τόνιζαν διπλωματικοί κύκλοι, είχε ήδη γίνει.

Όσο για το Κόσοβο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος το αναγνώρισε de facto, μια και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με τον «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό Εξωτερικών» του Κοσόβου! Για την ιστορία, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΗΕ δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αποσχισθείσας περιοχής της Σερβίας.