22 Σεπτεμβρίου, 2013

ΕΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΣΕΠΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ


Εκυκλοφόρησε το Ημερολόγιο τσέπης της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος του έτους 2014 το οποίο είναι  αφιερωμένο στις Αγγελικές Δυνάμεις. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το Βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας, Δραγατσανίου 2 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (22/9/2013)

 
Κατά Λουκάν Ε΄ 1-11

Τω καιρώ εκείνω, εστώς ο Ιησούς παρά την λίμνην Γεννησαρέτ, είδε δύο πλοία εστώτα παρά την λίμνην, οι δε αλιείς αποβάντες απ’ αυτών απέπλυναν τα δίκτυα. Εμβάς δε εις έν των πλοίων, ό ήν του Σίμωνος, ηρώτησεν αυτόν από της γης επαναγαγείν ολίγον και καθίσας εδίδασκεν εκ του πλοίου τους όχλους. Ως δε επαύσατο λαλών, είπε προς τον Σίμωνα. Επανάγαγε εις το βάθος και χαλάσατε τα δίκτυα υμών εις άγραν. Και αποκριθείς ο Σίμων είπεν αυτώ. Επιστάτα, δι’ όλης της νυκτός κοπιάσαντες, οὐδέν ελάβομεν, επί δε τω ρήματί σου χαλάσω τὸ δίκτυον.

Και τούτο ποιήσαντες, συνέκλεισαν πλήθος ιχθύων πολύ, διερρήγνυτο δε το δίκτυον αυτών. Και κατένευσαν τοις μετόχοις τοις εν τω ετέρω πλοίω του ελθόντας συλλαβέσθαι αυτοίς, και ήλθον και έπλησαν αμφότερα τα πλοία, ώστε βυθίζεσθαι αυτά. Ιδών δε Σίμων Πέτρος προσέπεσε τοις γόνασιν του Ιησού, λέγων. Έξελθε απ’ εμού, ότι ανήρ αμαρτωλός ειμί, Κύριε, θάμβος γαρ περιέσχεν αυτόν και πάντας τους συν αυτώ επί τη άγρα των ιχθύων ή συνέλαβον, ομοίως δε και Ιάκωβον και Ιωάννην, υιούς Ζεβεδαίου, οί ήσαν κοινωνοί τω Σίμωνι.

Και είπε προς τον Σίμωνα ο Ιησούς. Μὴ φοβού. Από του νυν ανθρώπους έση ζωγρών. Και καταγαγόντες τα πλοία επί την γην, αφέντες άπαντα, ηκολούθησαν αυτώ.


Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό, καθώς στεκόταν ο Ιησούς κοντά εις την λίμνην της Γεννησαρέτ, είδε δύο πλοιάρια κοντά στη, οι ψαράδες είχαν βγει και έπλεναν τα δίχτυα. Μπήκε σ’ ένα από τα πλοιάρια, το οποίον ανήκε εις τον Σίμωνα, και τον παρεκάλεσε ν’ απομακρυνθεί λίγο απ’ αυτό. Τότε κάθισε και δίδασκε τα πλήθη από το πλοιάριο. Μόλις έπαυσε να μιλά, είπε εις τον Σίμωνα:

«Πήγαινε στα βαθειά και ρίξτε τα δίχτυα σας για ψάρεμα». Του απάντησε ο Σίμων: «Δάσκαλε, όλη την νύχτα κουραστήκαμε χωρίς να πιάσουμε τίποτε. Αλλ’ επειδή το λες Εσύ, θα ρίξω το δίχτυ». Όταν το έριξαν στη λίμνη, έπιασαν τόσα πολλά ψάρια, ώστε το δίχτυ άρχισε να σχίζεται. Έκαναν τότε νεύματα εις τους συνεργάτες τους, που ήσαν εις το άλλο πλοιάριο, να έλθουν να τους βοηθήσουν. Εκείνοι ήλθαν και γέμισαν και τα δύο πλοιάρια, ώστε να κινδυνεύουν να βυθισθούν. Όταν ο Σίμων Πέτρος είδε τι έγινε, έπεσε εις τα γόνατα του Ιησού και είπε:

«Φύγε από μένα, Κύριε, γιατί είμαι άνδρας αμαρτωλός». Αυτό το είπε γιατί έκανε μεγάλη έκπληξη και σ’ αυτόν και σε όσους ήσαν μαζί του, με τα ψάρια που έπιασαν. Επίσης και στον Ιάκωβο και στον Ιωάννης, τους γιούς του Ζεβεδαίου, που ήσαν συνεταίροι του Σίμωνος. Είπε τότε ο Ιησούς στο Σίμωνα: «Μη φοβάσαι. Από τώρα και εις το εξής θα αλιεύεις ανθρώπους». Μόλις έβγαλαν τα πλοιάρια στην ξηρά, τα παράτησαν όλα και Τον ακολούθησαν.

 


 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Οριακή διαφορά 0,2% μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron - Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής. Το πιο αξειοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι η δημοσκοπική αιμορραγία της Χρυσής Αυγής μετά την στυγνή δολοφονία του Π.Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ.Ρουπακιά. Έκκληση για άμεση προστασία του άμαχου πληθυσμού, του ιατρικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων, καθώς και των διόδων διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, απευθύνουν ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Εξωτερικών 24 χωρών.

«Ο δρόμος της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων είναι ο μόνος δρόμος για το λαό. Εδώ και τώρα μπορεί και πρέπει να οργανωθεί η αντεπίθεση κάτω απ' τη σημαία των λαϊκών αναγκών» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του, στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Ίλιον. Την σφοδρή αντίδραση της οικογένειας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ.Ρουπακιά προκάλεσε η δημοσίευση σε κυριακάτικη εφημερίδα φωτογραφίας του 34χρονου την ώρα που ξεψυχά στο δρόμο. Η πληροφορία για τη δημοσίευση της φωτογραφίας έχει βάλει φωτιά και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες που καταδικάζουν την στάση της εφημερίδας. Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ.

Νέα 48ωρη απεργία για την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στις πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας, «που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και πλήττουν τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι υφίστανται εδώ και τέσσερα χρόνια τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και σήμερα καταδικάζονται κατά χιλιάδες σε διαθεσιμότητα και απόλυση».

Κόσμος

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση ενόπλων εναντίον εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μέσω Twitter η σομαλική οργάνωση Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές βρίσκεται πλέον η Γερμανία, καθώς το Σάββατο ολοκληρώθηκαν οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι περιμένει μία ιδιαίτερα αμφίρροπη μάχη και απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να της δώσουν «ισχυρή εντολή», ενώ ο Πέερ Στάινμπρουκ χαρακτήρισε την απερχόμενη κυβέρνηση ως την πιο «αδρανή» και «οπισθοδρομική» των τελευταίων 20 ετών.
  
Ο Φραντσέσκο Νίρτα, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ιταλούς κακοποιούς κι ένα από τα «αφεντικά» της Ντραγκέτα, της μαφίας της Καλαβρίας, συνελήφθη την Παρασκευή στην Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε ένα 24ωρο μετά η ιταλική κυβέρνηση. Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας συντάραξε το Σάββατο τη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Βομβιστής καμικάζι πυροδότησε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά με αποτέλεσμα τουλάχιστον 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους κι άλλοι 60 να τραυματιστούν. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές, το Μόναχο ζει στους ρυθμούς του 180ού Oktoberfest, της παραδοσιακής ετήσιας γιορτής της μπίρας, που φέτος αναμένεται να προσελκύσει 6 εκατ. τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. «Σήμερα τα ξεχνάμε όλα, είναι γιορτή. Την πολιτική την αφήνουμε για αύριο, για την ψηφοφορία» λένε οι επισκέπτες του.

Οικονομία

Η κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2015-2016, η βιωσιμότητα του χρέους, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και οι αποκρατικοποιήσεις είναι τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης «μακράς διαρκείας» που θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Η αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμένων της χώρας θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της τρόικας, καθώς οι δανειστές έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις.

Η έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούλιο και για την καθυστέρηση, ευθύνες επιρρίπτονται στα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και στις διοικήσεις των λιμανιών. Ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και μέσω του οποίου θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα όλες οι πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Αθλητισμός

Ο Πέδρο ντύθηκε... Μέσι και με χατ τρικ οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε εκτός έδρας νίκη με 4-0 επί της Ράγιο Βαγιεκάνο στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Primera Division. Το σκορ για τους Καταλανούς έκλεισε ο Φάμπρεγκας, ενώ ο Βίκτορ Βαλντές απέκρουσε πέναλτι του Τρασόρας ενώ το σκορ ήταν στο 0-1. Πέρασε από την έδρα της Βαγιαδολίδ η Ατλέτικο Μαδρίτης με 2-0 και πάει... χεράκι - χεράκι με την Μπαρτσελόνα στην κορυφή. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ (1-0) στη Λεωφόρο, όπου ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με μολότοφ σε βαν της Nova, ενώ μέσα σε αυτό εργάζονταν τεχνικοί του συνδρομητικού καναλιού που γλίτωσαν από θαύμα!

Αμέσως παρενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξαν συμπλοκές με τους οπαδούς των Πρασίνων, για την απώθηση των οποίων έγινε χρήση δακρυγόνων. «Ηθικός αυτουργός ο Αλαφούζος» δήλωσε ο διευθυντής καναλιών της NovaSports, Γιάννης Φουρνάρος.«Αν δεν βρούμε λύσεις, καλύτερα να πάμε σπίτια μας» είπε ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, Γιάννης Μώραλης. «Καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό και τον αγώνα» τονίζει με ανακοίνωση η Πράσινη ΠΑΕ. Συναρπαστικό παιχνίδι έγινε στην Τεργέστη, όπου με ένα γκολ στο 89' και άλλα δύο στις καθυστερήσεις του αγώνα, Κάλιαρι και Σαμπντόρια ήρθαν ισόπαλες με 2-2, στην αυλαία της 4ης αγωνιστικής της Seria A. Την ίδια ώρα που η Κιέβο πήρε την νίκη απέναντι στην Ουντινέζε παρά το γκολ των που πέτυχαν από το 2' λεπτό οι φιλοξενούμενοι. Χωρίς νικητή και γκολ τελείωσε το ματς ανάμεσα στη Τζένοα και στη Λιβόρνο (0-0).

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

480 π.Χ: Ο ελληνικός στόλος του Θεμιστοκλή συγκρούεται με τον περσικό. Ο Ξέρξης παρακολούθησε την πανωλεθρία που υπέστη ο στόλος του από το όρος Αιγάλεω.

1908:. Η Βουλγαρία απελευθερώνεται από τον Οθωμανικό ζυγό.

1955: Αρχίζει να εκπέμπει το ITV, το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Μ. Βρετανίας.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος (ΚΝΕ).

1971: Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της χούντας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

480 π.Χ: Ευρυπίδης, ένας από εκ των τριών κορυφαίων τραγικών ποιητών της αρχαιότητας.

1977: Ronaldo, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.



ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ

 

Κάθε χρόνο, καταγράφονται  παγκοσμίως περίπου 12 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου. Στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, ο καρκίνος εξακολουθεί να παραμένει μία από τις πιο δύσκολες για θεραπεία νόσους. Οι ρώσοι επιστήμονες εφηύραν μια νέα μέθοδο στη μάχη κατά της ασθένειας.

Μια από βασικές μεθόδους θεραπείας του καρκίνου, η χημειοθεραπεία, στη σημερινή της μορφή γίνεται δύσκολα ανεκτή από τους ασθενείς, τους οποίους εξαντλεί και συχνά προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία του ανθρώπου. Οι νέοι ρώσοι επιστήμονες από την εταιρεία «InErFarm»,  ετοιμάζουν να προωθήσουν στην αγορά μια σημαντική ανακάλυψη. Έχουν αναπτύξει ένα μηχάνημα με την ονομασία CytoDel, που μειώνει την τοξικότητα των φαρμάκων και ενισχύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα της αγωγής.

«Η CytoDel είναι μια συσκευή που παίρνει το αίμα, διαχωρίζει τα ερυθροκύτταρα, εισαγάγει σε αυτά το αντικαρκινικό φάρμακο και τα επιστρέφει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος. Με άλλα λόγια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λειτουργούν ως φορείς φαρμάκων», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας, βιοφυσικός Νικολάι Ιβανόφ.

Προχωρημένα πειράματα

Η διαδικασία διαρκεί μισή ώρα. Στη συνέχεια στο αίμα του ασθενούς, εισάγεται μέσω καθετήρα το δικό του αίμα με τα ερυθροκύτταρα που περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία. Τα ερυθροκύτταρα διαχέουν το φάρμακο σε μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τις υψηλής περιεκτικότητας δόσεις που χορηγούνταν μονομιάς. Έτσι διατηρείται η συγκέντρωση του φαρμάκου στο επιθυμητό επίπεδο για το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η μέθοδος βοηθάει στη μείωση του αριθμού των ενέσεων της χημειοθεραπείας.

«Η ιδέα της χρησιμοποίησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων ως φορείς φυσιολογικών δραστικών ουσιών, είναι πολύ παλιά. Τα πρώτα επιστημονικά άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα υπάρχουν από τη δεκαετία του 1950 από Δυτικούς ερευνητές. Τα πειράματα που διεξήχθησαν in vivo σε ποντίκια και σκύλους, είχαν καθαρά επιστημονικούς σκοπούς. Το πλεονέκτημα του δικού μας εργαστηρίου είναι ότι εδώ, για πρώτη φορά, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή ασθενών και έδειξαν καλά αποτελέσματα», λέει ο Νικολάι Ιβανόφ.

Στο πείραμα συμμετείχαν ασθενείς της «ομάδας κινδύνου» που βρίσκονται στο τρίτο και στο τέταρτο στάδιο του καρκίνου και δεν ανταποκρίνονται στη συνηθισμένη χημειοθεραπεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, έλλειψη ταχυκαρδίας, καρδιακής τοξικότητας και μυελοκαταστολής, που είναι οι κύριες παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι παρενέργειες παρουσίασαν σημαντική μείωση και επιτεύχθηκε μια ύφεση τους. «Οι γιατροί σημείωσαν, ότι οι ασθενείς πράγματι αισθάνονται καλύτερα», δήλωσε ο Ιβανόφ.

Βιοεκτυπωτές…ανθρωπίνων οργάνων

Η συσκευή, δεν έχει περάσει ακόμα τις προκλινικές και κλινικές έρευνες, αλλά η ομάδα της «InErFarm», έχει ήδη κερδίσει βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς επιχειρηματικών σχεδίων. Ανάμεσά τους, ο διαγωνισμός StartupVillage - 2013, ο οποίος διοργανώνεται από το ρωσικό κέντρο καινοτομίας «Σκόλκοβο», και άλλοι δύο διαγωνισμοί, ο BIT 2012 και ο HSE {10K} -2012. Επιπλέον, το 2012, η «InErFarm» ήταν μεταξύ των οκτώ φιναλίστ του διάσημου διεθνούς διαγωνισμού Intel Global Challenge στο Μπέρκλεϊ. Το έργο υποστηρίζεται επίσης από το Ταμείο βοήθειας για την ανάπτυξη μικρών καινοτόμων επιχειρήσεων στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν δύο άλλες εταιρείες που προωθούν στην αγορά τη τεχνολογία της χρήσης ερυθρών αιμοσφαιρίων ως φορείς φυσιολογικών δραστικών ουσιών: Η γαλλική «Erytech PHARMA» και η ιταλική «EryDel». Η πρώτη έχει ήδη παρουσία 12 ετών στην αγορά και πρόσφατα εισήλθε στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος και της λευχαιμίας στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες της «InErFarm» εκτιμούν ότι η πρώτη μονάδα θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Πριν από την κυκλοφορία του μηχανήματος στην αγορά, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, θα περάσουν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια.