21 Αυγούστου, 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ


Την αμέριστη και ολόψυχη συμπαράστασή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το πηδάλιο της μαρτυρικής Εκκλησίας λειτούργησε και λειτουργεί ενωτικά για ολόκληρη την κοινωνία της γειτονικής χώρας ανεξαρτήτως διακρίσεων,εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

"Τα θλιβερά και κατάπτυστα επεισόδια κατά κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή θυμίζουν δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές, στις οποίες η εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος και της θρησκευτικής λατρείας εδιώκετο απηνώς. Είναι βαθύτατα λυπηρό και απέραντα επώδυνο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δη το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία να τίθενται στο εκτελεστικό απόσπασμα, ιδιαίτερα σε μία στιγμή κατά την οποία η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ολόψυχα θέλω να πιστεύω ότι όλη αυτή η τραγική κατάσταση, της οποίας μέρος αποτέλεσε και η επίθεση κατά του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, αποτελεί περιστατικό που δεν εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.  Και είναι στο χέρι της νέας πολιτικής ηγεσίας της γείτονος χώρας να αποδείξει ότι οι εφιάλτες του παρελθόντος ούτε ξύπνησαν, ούτε πρόκειται να επιστρέψουν ξανά", κατέληξε ο Μακαριώτατος.
 

ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

 

Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ
ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
 
Το πρωί της Δευτέρας, 19 Αυγούστου, οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου και πλήθος πιστών από την Πρεμετή και τα γύρω χωριά, αλλά και από το Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα, συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Πρεμετή (της Παναγίας στο Παζάρι όπως τον αποκαλεί ο λαός).

Παραβρέθηκαν εκεί για να διαμαρτυρηθούν για την σκανδαλώδη και άνευ προηγουμένου πράξη βεβήλωσης των όσιων και ιερών των ορθοδόξων πιστών. Οι αποκαλούμενοι ιδιωτικοί αστυνομικοί (από την πόλη Μπουρρέλ της Βόρειας Αλβανίας), άτομα χωρίς ταυτότητα με μαύρες φανέλες, προκάλεσαν τους πιστούς και άσκησαν βία, προβαίνοντας ταυτόχρονα στη χρήση χημικών, προκαλώντας την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων.

Στη συνέχεια οι κληρικοί και πιστοί εισέβαλαν δια της βίας στον υπό κατάληψη Ιερό Ναό της Παναγίας και τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν τρεις πιστοί. Ο Thanas Thanasi τραυματίστηκε το πρωί κατά τη σύγκρουση, ενώ οι Stefan Kotiκαι Ilia Mavro τραυματίστηκαν από μέλη της ιδιωτικής αστυνομίας από εκδικητικότητα, τη στιγμή που κατευθύνονταν στο λεωφορείο.

Στη διάρκεια της νύχτας, το άδειο κτήριο της εκκλησίας της Παναγίας κατελήφθη για άλλη μια φορά από την ιδιωτική και δημοτική αστυνομία,  ενεργώντας ως κομάντος σε πόλεμο με τους πιστούς, πετώντας για άλλη μια φορά στο δρόμο τις εικόνες που είχαν αφήσει εκεί.

 
ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΡΑΤΙΟΥ 
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ

Εμείς, οι ορθόδοξοι κληρικοί και πιστοί του Βερατίου, πληροφορηθήκαμε με αγανάκτηση την θλιβερή είδηση ότι κλιμάκιο δικαστικών επιμελητών, υποστηριζόμενοι από δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας της Πρεμετής έβαλαν χέρι στο Σταυρό του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και αφαίρεσαν με απαράδεκτο τρόπο τις εικόνες, τις καμπάνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Την είδηση πληροφορηθήκαμε από τηλεοράσεως στις  16.08.2013, καθώς και από τις εφημερίδες την επομένη, 17.08.2013.

Μας προκαλεί δυσάρεστες εντυπώσεις το γεγονός ότι για περισσότερα από 16 χρόνια υπάρχει μια σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ των πιστών και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου ο Ιερός Ναός της Παναγίας στο Παζάρι, όπως την αποκαλούν οι Πρεμετινοί, που το καθεστώς το είχε μετατρέψει σε Εστία Πολιτισμού, να επιστραφεί και πάλι στους πιστούς.  Ως σήμερα όχι μόνο δεν έχει δοθεί ποτέ οριστική απάντηση στο αίτημα των Πρεμετινών κληρικών και πιστών για την επιστροφή του Ιερού Ναού εκεί που ανήκει, αλλά τώρα ασκείται βία για να τους τον αρπάξουν  μια για πάντα.  Διαφωνούμε κατηγορηματικά με τέτοιες αντιθρησκευτικές ενέργειες και απαιτούμε δικαίως από την Κυβέρνηση να επέμβει δυναμικά ώστε να λύσει οριστικά αυτό το τόσο λεπτό ζήτημα και να ικανοποιήσει ένα τόσο νόμιμο αίτημα. Μόνον έτσι θα υπάρξει ουσιαστική συμβολή υπέρ της διαθρησκειακής συνεννόησης και ανεξιθρησκίας που είναι αναγκαίες για τη συνεργασία, την ομόνοια και την αλληλοβοήθεια ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί και σ’ αυτή την περίπτωση.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ

Με ιδιαίτερη ανησυχία και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε το γεγονός της επαίσχυντης βεβήλωσης του Ιερού Ναού της Παναγίας στην Πρεμετή και της κατάπτυστης βίας που ασκήθηκε σε βάρος ορθοδόξων κληρικών, σκηνές που μας επανέφεραν στη μνήμη τον όχι και τόσο μακρινό διωγμό κληρικών και πιστών από το κομμουνιστικό καθεστώς.  Στη διάρκεια αυτού του διωγμού η Ορθόδοξη Κοινότητα υπέστη πολλαπλές ζημιές, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχθηκαν μη αναστρέψιμες. Αλλά και κατά τη διάρκεια της ανασύστασής της από τα ερείπια, για περισσότερες από δύο δεκαετίες, η Ορθόδοξη Κοινότητα βρίσκεται στο στόχαστρο συνεχών επιθέσεων, χαλκευμάτων, προσβολών και δυσφημήσεων, αλλά και θύμα κλοπής και καταστροφής της ανεκτίμητης πολιτισμικής της κληρονομιάς από ανεύθυνους κύκλους με ξεκάθαρη αντιορθόδοξη ατζέντα. Γι’ αυτό, εμείς οι ορθόδοξοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς, εν ονόματι όλης της Ορθόδοξης Κοινότητας που βρίσκεται στη δικαιοδοσία μας, εκφράζουμε την βαθιά μας αγανάκτηση γι’ αυτή την επίθεση κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που με το πρόσφατο επεισόδιο στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Πρεμετή κλιμακώθηκε επικίνδυνα, τραυματίζοντας τους ορθοδόξους της Αλβανίας και βλάπτοντας την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.Τέτοια συμπεριφορά προς την Ορθόδοξη Κοινότητα, που έχει προφέρει τα μέγιστα στη σύσταση και την εδραίωση του Αλβανικού κράτους, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Tέτοιες ενέργειες, αν δεν σταματήσουν άμεσα, θα μπορούσαν να επιφέρουν βαρύτατες συνέπειες για την αρμονία και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Απαιτούμε όπως οι αναφορές στην υπόθεση να διέπονται από πνεύμα δικαιοσύνης και αληθείας.Δεν είναι η Εκκλησία αυτή που έχει καταλάβει το Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά το αντίθετο, αφού το Κέντρο ανεγέρθη πάνω στον Ιερό Ναό της Παναγίας και το οικόπεδό του. Ζητούμε από τα όργανα της πολιτείας να επιδείξουν αισθήματα ευαισθησίας και δικαιοσύνης απέναντι στην Ορθόδοξη Κοινότητα.Δεν είναι δυνατόν να απαλλοτριώνονται ιεροί χώροι με νομικίστικα τερτίπια, θεσπίζοντας νόμους που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.Εμείς δεν θα παύσουμε να υπερασπιζόμαστε και να απαιτούμε τα δικαιώματά μας μέχρι την εκπλήρωσή τους. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς την ενορία της Παναγίας στην Πρεμετή, καθώς και  προς τους αδελφούς μας που υπηρετούν εκεί. 
ΑΠΟ ΤΗΝ  ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΥΤΣΑΣ