23 Ιουλίου, 2013

ΕΝΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ


Ένας εφιαλτικός συνδυασμός έκανε χθες την εμφάνισή του στην Σάμο από αυτούς που προβλέπονται στα επιτελικά σχέδια και σενάρια απόκρουσης εισβολής, αλλά στην πράξη πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του: Ο εμπρησμός και το ξέσπασμα μεγάλης πυρκαγιάς στο εσωτερικό του νησιού με ταυτόχρονη αποβατική ή αεραποβατική κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Χθες ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Σάμο (θα μπορούσε να είναι εμπρησμός) και λίγο αργότερα ένα αποβατικό LCT του τουρκικού Ναυτικού, συνοδευόμενο από μία φρεγάτα έφτασαν σε απόσταση δύο μιλίων από τις ακτές του νησιού κι ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι διαθέσιμες δυνάμεις του Στρατού είχα σπεύσει στην κατάσβεση στης πυρκαγιάς. Τα δύο πλοία πέρασαν από την περιοχή Κασονήσι και Μακρονήσι στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής και συνέχισαν με κατεύθυνση τη περιοχή της Σμύρνης.

Η πυρκαγιά μαινόταν όλη την νύχτα και απείλησε το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο φαίνεται ότι ευτυχώς σώθηκε με την επέμβαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά το ζήτημα είναι ότι για πρώτη φορά είχαμε τον συγκεκριμένο συνδυασμό πυρκαγιάς και εμφάνισης τουρκικού αποβατικού σκάφους. Ένα ενδεχόμενο που μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο Τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, απλά επιβεβαίωσε ότι είναι ένα ισχυρό σενάριο προκειμένου να υπάρξει αντιπερισπασμός και να απασχοληθούν οι φίλιες δυνάμεις με την κατάσβεσή της ή να δοθούν σινιάλα στους εισβολείς.

Ας δούμε τι έγινε στην εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974:

"Την τουρκική νηοπομπή εντόπισε και έθεσε σε παρακολούθηση το ραντάρ του ΣΕΠ, το οποίο βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου, στο ακρωτήρι του Αγίου Ανδρέα. Γρήγορα κατέστη αντιληπτό ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές ομάδες σκαφών. Η μία, παραπλανητική, αποτελείτο από έξι εμπορικά πλοία, τα οποία έπλεαν με κατεύθυνση νότια-νοτιοανατολική, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι θα εκτελείτο απόβαση στον κόλπο Αμμοχώστου. Τα μεσάνυκτα, όμως, κατέστη πλέον σαφές ότι δεύτερη νηοπομπή με κατεύθυνση νοτιοδυτική έπλεε προς την περιοχή Κυρήνειας. ΄Ηταν η δύναμη των αντιτορπιλλικών και αποβατικών.

Για την καλύτερη καθοδήγηση της και αντιπερισπασμό των υπερασπιστών του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι εμπρηστές άναψαν τεράστιες φωτιές σε σημεία της βόρειας πλευράς του Πενταδάκτυλου. Μία από τις φωτιές έκαιγε συνεχώς από την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στην πλαγιά απέναντι ακριβώς από το σημείο, όπου τελικά διενεργήθηκε απόβαση".Το χθεσινό σκηνικό στην Σάμο σε τίποτα δεν διέφερε (πλην της κατάληξής του, ευτυχώς...) από εκείνο το ξημέρωμα στην Κύπρο... Σε πολλές ασκήσεις του Στρατού και της Εθνοφυλακής στα νησιά του Αν.Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, περιλαμβάνεται ως πολύ πιθανή η αντιμετώπιση απόβασης εν μέσω προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιάς. Πάντως η χθεσινή "σύμπτωση" είναι ιδιαίτερα ανησυχητική...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα τηλέφωνα των συλληφθέντων για τη βομβιστική επίθεση στην πολυκατοικία όπου διαμένει εισαγγελική λειτουργός, στη Λάρισα. Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν επτά συσκευές τηλεφώνου, οι οποίες εξετάζονται στην προσπάθεια των αξιωματικών να βρουν απαντήσεις για τον ηθικό αυτουργό. Τα πλεονεκτήματα που θα έχουν όσοι υποβάλουν αίτηση πρόσληψης για την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) προβάλλουν κύκλοι της κυβέρνησης. «Ουσιαστικά όσοι εργαστούν στο μεταβατικό φορέα είναι με το ένα πόδι στη νέα ΕΡΤ», λένε, μεταξύ άλλων. «"Αξιοζήλευτη" σπουδή να στήσει σκηνικό εμφυλίου μεταξύ των εργαζομένων που αγωνιούν, αλλά δεν τρομοκρατούνται» αποδίδουν στην κυβέρνηση εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Ένας 20χρονος βρετανός τουρίστας σκοτώθηκε στα Μάλια, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ τουριστών. Μετά τη ματαίωση από το Δήμο Αθηναίων του συσσιτίου «μόνο για Έλληνες» που είχε επιχειρήσει να πραγματοποιήσει στην πλατεία Συντάγματος, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, η Χρυσή Αυγή επανέρχεται, αυτή τη φορά επιχειρώντας να οργανώσει ανάλογη δράση στην  - πιο ελεγχόμενη για εκείνη - πλατεία Αττικής και με ενισχυμένη την παρουσία της. Στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Ευ.Βενιζέλου, συνεδριάζει στις 10:00 σήμερα, Τρίτη, το κυβερνητικό σύμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, καθώς και η αξιολόγηση δομών και προσωπικού, όπως και τα οργανογράμματα των υπουργείων.

Κόσμος

Στους 89 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στη δυτική κινεζική επαρχία Γκανσού, ενώ περισσότεροι από 500 είναι οι τραυματίες και πάνω από 1.200 τα κτίρια που κατέρρευσαν. Επί ποδός βρίσκονται 3.000 αστυνομικοί και διασώστες για να προσφέρουν βοήθεια. Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα κινεζικά social media δείχνουν κατεστραμμένους δρόμους, ολόκληρες πλευρές βουνών να έχουν υποχωρήσει και αγροικίες να έχουν μετατραπεί σε ερείπια . Στην περιοχή έχει διακοπεί το ρεύμα, η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων και το Διαδίκτυο. Επεισόδια σημειώθηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 15 νωρίς το πρωί της Τρίτης. Οι αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν με κατοίκους και μικροπωλητές στην περιοχή του πανεπιστημίου νότια του Καΐρου και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να καταστείλει τη βία.

Χρήση δακρυγόνων έκανε η αστυνομία του Ρίο ντε Ζανέιρο προκειμένου να διαλύσει ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με την πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ. Την ίδια ώρα, ειδικοί πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του πάρκινγκ κοντά στον ιερό ναό της Παναγίας στην Απαρτσίντα του Σάο Πάολο. Την περιοχή αυτή αναμένεται να επισκεφθεί ο πάπας Φραγκίσκος αύριο, Τετάρτη. Δέκα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά το απόγευμα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης, όταν το ρύγχος του αεροσκάφους Boeing 737-700 της εταιρείας Southwest Airlines, που μετέφερε 150 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, κατέρρευσε στο διάδρομο προσγείωσης.

Το αεροσκάφος που εκτελούσε εσωτερική πτήση από το Νάσβιλ, προσγειώθηκε στο διάδρομο 4 και αφού έφτασε σε ασφαλή στάση, το ρύγχος του ακούμπησε βίαια στο έδαφος. Ευτυχισμένος όσο ποτέ άλλοτε για τη γέννηση του γιου του δηλώνει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος ήταν στο πλευρό της Κέιτ κατά τη διάρκεια του τοκετού και πέρασε τη νύχτα μαζί της στο μαιευτήριο. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η σύζυγός του έφερε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ο Ουίλιαμ δήλωσε: «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι». Οι εορτασμοί για τον ερχομό του νέου πρίγκιπα συνεχίζονται, ενώ αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το όνομα του μωρού.

Οικονομία

Θέματα ενέργειας θα εξεταστούν σήμερα Τρίτη στη διάρκεια των επαφών του κλιμακίου της τρόικας με τις κυπριακές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών Μέσων Ενημερώσεων, η αποστολή της τρόικας θα εξετάσει σήμερα τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας. Για αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πιέζουν οι έμποροι, δεδομένου ότι το σ/ν εισάγεται για συζήτηση την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του Κ. Χατζηδάκη και του Β. Κορκίδη προτάθηκε να εφαρμοστεί το μέτρο στις πιο τουριστικές περιοχές μιας περιφέρειας ή ενός δήμου. Βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας της Ιαπωνίας εκτιμά το γραφείο του ιαπωνικού Υπουργικού Συμβουλίου σε έκθεση που έδωσε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Στην έκθεσή αναφέρεται ότι η οικονομία επιταχύνεται σταθερά και παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και ότι ο αποπληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται.

Αθλητισμός

Η Νάπολι θα είναι, οριστικά, ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Γκονζάλο Ιγκουαΐν. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η ιταλική ομάδα ήρθε τελικά σε συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Αργεντινού διεθνή επιθετικού. Ο Ατρόμητος ηττήθηκε με 2-1 από τη Γουίγκαν στο πρώτο φιλικό του επί αγγλικού εδάφους, ωστόσο ο Γιώργος Παράσχος είδε τους παίκτες του να αποδίδουν πολύ καλό και κοντρολαρισμένο ποδόσφαιρο κατά διαστήματα. Το τέρμα για τους Περιστεριώτες σημείωσε με πολύ ωραία προσπάθεια ο Τάσος Καραμάνος στο 77', ενώ στο πρώτο ημίχρονο ο Δημήτρης Παπαδόπουλος έχασε αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρει.

Ισόπαλοι 1-1 ήρθαν Εργοτέλης και Πανιώνιος σε μεταξύ τους φιλικό στα 3-5 Πηγάδια το απόγευμα της Δευτέρας. Οι δύο ομάδες έδειξαν καλά στοιχεία στον αγωνιστικό χώρο και οι Κρητικοί κατάφεραν να προηγηθούν στο 71' με κεφαλιά του Άγγελου Χαντί. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 77' ο Πανιώνιος ισοφάρισε με τον Λαμπρόπουλο, που πλάσαρε τον Δερμιτζάκη έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μενδρινού.



ΜΕ "ΑΦΑΙΜΑΞΗ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.991 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12.477 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.194 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1.511 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 3.316 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3.877 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22.572 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 851 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι του στόχου του α' εξαμήνου 2013 (23.423 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20.842 εκατ. ευρώ, 901 εκατ. ευρώ ή 4,1%, χαμηλότερα έναντι του στόχου (21.743 εκατ. ευρώ).

Το μεγαλύτερο μέρος της ως άνω αρνητικής απόκλισης έναντι των στόχων, καταγράφηκε τον Ιούνιο στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 204 εκατ. ευρώ ή 39,1%, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών  δηλώσεων,

β) στους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 82 εκατ. ευρώ ή 39,2%, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων για τους φόρους περιουσίας (ΦΑΠ 2011),

γ) στους φόρους κατανάλωσης κατά 145 εκατ. ευρώ ή 18,9%.

Αντίθετα, συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η καλύτερη από τους στόχους πορεία είσπραξης των εσόδων από τους φόρους περιουσίας κατά 38 εκατ. ευρώ ή 17,5%, Το υπουργείο επισημαίνει ότι η συνολική απόκλιση εσόδων του εξαμήνου,  που οφείλεται κυρίως σε συγκυριακούς παράγοντες (π.χ. παρατάσεις, απεργία), θα καλυφθεί τους επόμενους μήνες. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 27.564 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.053 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.617 εκατ. ευρώ).

ΟΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ


Οδύσσεια εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στα γκισέ της ΔΕΗ: «Μια μητέρα με το παιδί της πλησιάζει στο γκισέ και αραδιάζει μπροστά στην υπάλληλο ένα βουνό χαρτιά. “Είναι πολλά, το ξέρω. Θα πληρώσω τη μισή δόση, ίσα για να μη μείνουμε χωρίς φως, όπως κάθε μήνα” λέει χαμηλόφωνα». Πικρές στιγμές ανέχειας... Οι εικόνες του συνωστισμού αγχωμένων - στα όρια της απελπισίας - ανθρώπων, που προσπαθούν να επιτύχουν ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ, είναι καθημερινές. Πρέπει κάποιος να ζει μόνιμα στο εξωτερικό για να μην τις έχει αντικρίσει. Ακόμα και οι τουρίστες, στο ολιγοήμερο διάβα τους από την πατρίδα μας, αντιλαμβάνονται την αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά.

Μια από τις θηλιές που τύλιξε το Μνημόνιο στον λαιμό του ελληνικού λαού φέρει την υπογραφή του... αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου. Είναι το περιβόητο χαράτσι, το οποίο σταδιακά οδηγεί στη δήμευση των ακινήτων που ηλεκτροδοτούνται. Όσοι δεν «συμμορφώνονται» με την τακτική καταβολή του απλά παίρνουν φύλλο πορείας για τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα, όπου η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν κάτι που αναγόταν στη σφαίρα της φαντασίας.

Ο ελληνικός λαός έχει υπομονή και επιμονή. Το έχει πολλάκις αποδείξει στην πολυχιλιετή Ιστορία του. Ωστόσο, οι ανάγκες του είναι ανυπόμονες. Όταν μια οικογένεια βρίσκεται στο κατώφλι της πλήρους εξαθλίωσης, κινδυνεύει να χάσει τη στέγη της και την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μπορεί να περιμένει. Δεν πείθεται από λόγια, υποσχέσεις, σχέδια επί χάρτου και μακρινούς ορίζοντες με φως εκτός του μνημονιακού τούνελ στο οποίο μας έβαλε (χωρίς να το επιδιώξουμε) η σαπίλα της μεταπολιτευτικής αναξιοκρατίας. Εκείνοι που δεν βιώνουν το πρόβλημα της έλλειψης πόρων και ειδών πρώτης ανάγκης δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν, αν δεν βρουν γρήγορα μια λύση, είναι να προσεύχονται να μην τους δείξουν, έμπρακτα, οι απελπισμένοι, πόσο μεγάλο είναι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (23/7/2013)

Γεγονότα

776 π.Χ: Πραγματοποιείται η έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.

1903: Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο. Το μοντέλο Α κόστιζε 850 δολάρια και είχε τελική ταχύτητα 48 χλμ/ώρα.

1949: Ο Τίτο κλείνει τα στρατόπεδα του «Δημοκρατικού Στρατού» που λειτουργούν επί γιουγκοσλαβικού εδάφους.

 1953: Αρχίζει η πολύκροτη δίκη του Νίκου Πλουμπίδη στο Στρατοδικείο Αθηνών.

 Γεννήσεις:

1957: Γεννιέται στο New Jersey των. Η.Π.Α ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής Νίκος Γκάλης.

1973: Γεννιέται ο αμερικανός αθλητής του στίβου Moris Green, ο οποίος υπήρξε και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 100 μέτρα.

Θάνατοι:


1996: Αφήνει την τελευταία της πνοή η, μεγαλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός, Αλίκη Βουγιουκλάκη.