18 Μαρτίου, 2013

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!


Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή
για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα
σημάνει το τέλος των Απόκρεω.

Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Τ΄ ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα;
Πεθαίν΄ ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος
σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος
τα γένεια Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε
τα λεπίδια και στον τρανό τον πλάτανο,
να μάσουμε στεκούλια

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση  Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν», το πέταγμα του χαρτααετού, είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο.

Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.

Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα».

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια. Το πιάτο της ημέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα και πεπλατυσμένος για να ψήνεται εύκολα. Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, με τα ποικίλα χρώματα και σχέδια, από μικρούς και μεγάλους, πιθανόν για να πετάξουν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα, τουλάχιστον στη φύση, είναι πιο χαρούμενα λόγω της ανθοφορίας και της βελτίωσης του καιρού.

Ο Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, είναι ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.

Βλάχικος Γάμος στη Θήβα. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις μέρες μας περίπου από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που τη συνοδεύει (πίπιζες, νταούλια κ.ά.) εξαιρετικά ζωντανή.

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη Μεσσηνίας. Καρναβαλίστικος γάμος, που κρατάει από τον 14ο αιώνα. Στις μέρες μας, το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Στη Μεσσήνη Μεσσηνίας γίνεται η αναπαράσταση της εκτέλεσης μιας γερόντισσας, της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη θέση Κρεμάλα της πόλης, με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει, να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων. Μετά την αναπαράσταση, μπορεί κάθε επισκέπτης να "κρεμαστεί" από τους ψευτοδήμιους της κρεμάλας.

Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας γίνεται η παρέλαση με μαζορέτες, άρματα, μεταμφιεσμένους μικρούς και μεγάλους και χορευτικά συγκροτήματα. Μπουρανί στον Τύρναβο. Μπουρανί είναι μία χορτόσουπα δίχως λάδι, γύρω από την προετοιμασία της οποίας στήνεται ολόκληρο το σκηνικό του παιχνιδιού.

Στην Κάρπαθο λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

Στις κοινότητες Ποταμιά, Καλόξιδο και Λιβάδια της Νάξου οι κάτοικοι ντύνονται Κορδελάτοι ή Λεβέντες. Οι Κορδελάτοι είναι φουστανελοφόροι και η δεύτερη ονομασία τους Λεβέντες αποδίδεται στους πειρατές. Από κοντά τους ακολουθούν και οι ληστές, οι Σπαραρατόροι, που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στο χορό και στο γλέντι, που κρατάει ως το πρωί.

Στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια του Ρεθύμνου αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο Καντής, το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.

Στη Σκύρο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι με παραδοσιακές ενδυμασίες κατεβαίνουν στην πλατεία του νησιού, όπου χορεύουν και τραγουδούν τοπικούς σκοπούς.

 ΚΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Μεγάλη είναι από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας η κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά για αγορές της τελευταίας στιγμής για το σαρακοστιανό τραπέζι. Εκτός από τη Βαρβάκειο, ανοιχτά παραμένουν τα ιχθυοπωλεία, οι λαϊκές αγορές, τα οπωροπωλεία, οι φούρνοι και τα παντοπωλεία. Ως προς το κόστος των προϊόντων, οι τιμές παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με πέρυσι.
     
Ύστατες προσπάθειες ώστε το απόγευμα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση. Ειδικότερα, διερευνώνται εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3%, αύξηση της δασμολόγησης για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στο 10%, ενώ για τις καταθέσεις πέραν των 500.000 προτείνεται «κούρεμα» 12,5%.
    
Νεκρή ανασύρθηκε τα ξημερώματα 47χρονη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή Σκάλας Ωρωπού, όταν το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε στη θάλασσα.
     
Ελλάδα και Κύπρος θα βγουν πιο ισχυρές και ενωμένες από την κρίση, σημειώνει ο πρωθυπουργός, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορία στη Λευκωσία. Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου, αφού και η ίδια περνά μια σκληρή δοκιμασία τα τελευταία τρία χρόνια. «Η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα» διαβεβαιώνει.
     
Αν και ο καιρός ήταν άστατος το Σαββατοκύριακο, η Καθαρά Δευτέρα θα κυλήσει με καλό καιρό. Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση όσων μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα. Έντονη θα είναι η παρουσία της Τροχαίας στα σημεία του εθνικού δικτύου που σημειώνονται συνήθως πολλά ατυχήματα.

Κόσμος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών που θα παρακολουθήσουν την επίσημη τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Rai News.
    
Η Κριστίνα Φερνάντες είναι η πρώτη αρχηγός κράτους που θα γίνει δεκτή από τον νέο Πάπα. Κανονικά η είδηση αυτή δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση, αφού είναι η πρόεδρος της Αργεντινής, της χώρας από την οποία προέρχεται ο Φραγκίσκος. Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι οι σχέσεις τους, από τα χρόνια που ο ποντίφικας ήταν απλά ο Χόρχε Βεργκόλιο, δεν ήταν καθόλου καλές.
    
Τα κοινωνικά δίκτυα -όσο αμφιλεγόμενα και είναι μερικές φορές- παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο και στην πολιτική. Το ήξερε ο Ούγκο Τσάβες, τώρα το δοκιμάζει και ο αντιπρόεδρός του, Νικολάς Μαδούρο. Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, ο προσωρινός πρόεδρος άνοιξε λογαριασμό στο Twitter, συγκεντρώνοντας σχετικά γρήγορα χιλιάδες followers.

Δύο κρατούμενοι απέδρασαν με ελικόπτερο από φυλακές στο Κεμπέκ, με τον έναν από αυτούς που είναι μέλος της συμμορίας μοτοσυκλετιστών «Άγγελοι της Κόλασης» να πέφτει τελικά στα χέρια της Αστυνομίας. Η από αέρος απόδραση, που αποτελεί πρωτοφανές συμβάν στα χρονικά του Κεμπέκ, είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια.
    
Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό αφότου εξελέγη τον περασμένο Μάρτιο, και μάλιστα για πρώτη φορά βρίσκεται κάτω και από την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
  
Οικονομία

Αγωνία επικρατεί στην Κύπρο εν όψει της Τρίτης, καθώς δεν είναι σίγουρο αν τελικώς ανοίξουν οι τράπεζες για το κοινό, αφού θα πρέπει πρώτα να ψηφισθεί το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεω» που έχει προκαλέσει αναταραχή στους πολίτες. Η εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά, όπως είναι διαμορφωμένα τα δεδομένα στην παρούσα στιγμή, ενώ η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι θα χορηγήσει την απαραίτητη ρευστότητα στη χώρα, εφόσον ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο από την κυπριακή Βουλή.
     
Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι αρνητικό (credit negative) για τις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ οι επιπτώσεις στις αξιολογήσεις (ratings) των χωρών είναι αβέβαιες, αναφέρει σε έκθεσή του o οίκος αξιολόγησης Moody’s. Όπως επισημαίνει, η απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους καταθέτες σηματοδοτεί τη βούληση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να διακινδυνεύσουν ακόμα και την αναταραχή στις αγορές προκειμένου να προωθήσουν τους πολιτικούς τους στόχους.
     
Έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να επιβληθεί κλιμακωτή εισφορά έως 9,9% στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης της χώρας, η Κομισιόν τώρα, διά στόματος Όλι Ρεν, εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στους συντελεστές, προς την κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Πιο διαλλακτική εμφανίζεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αθλητισμός

Με δύο γκολ του Ντιέγκο Κόστα (35', 48'), η Ατλέτικο Μαδρίτης «απέδρασε» από την Παμπλόνα με 2-0 επί της Οσασούνα και μείωσε στον ένα βαθμό τη διαφορά της από τη δεύτερη της βαθμολογίας, Ρεάλ Μαδρίτης (61 έναντι 60). Η Μάλαγα γνώρισε εντός έδρας ήττα με 2-0 από την Εσπανιόλ.Ευρεία νίκη που ουσιαστικά της διασφαλίζει την παραμονή στην πριμέρα ντιβιζιόν σημείωσε η Σεβίλη.
     
Στους πέντε βαθμούς από τις θέσεις της παραμονής μείωσε η ουραγός Νανσί, η οποία επικράτησε δύσκολα 1-0 της Νις στο «Μαρσέλ Πικό», στο πρώτο σημερινό παιχνίδι για την 29η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος.
    
Με τον Παναγιώτη Ταχτσίδη στην αρχική ενδεκάδα (αντικαταστάθηκε από τον Μπράντλι στο 67΄) και τον Βασίλη Τοροσίδη εκτός αποστολής, η Ρόμα νίκησε 2-0 την Πάρμα. Η Νάπολι επικράτησε δύσκολα με 3-2 της Αταλάντα στο «Σαν Πάολο», ενώ η Μίλαν νίκησε 2-0 την Παλέρμο για την 29η αγωνιστική του Campionato. Οι δυο τους βρίσκονται στη 2η και την 3η θέση του ιταλικού πρωταθλήματος, οι οποίες οδηγούν στο Champions League, με διαφορά 9 και 11 βαθμών αντίστοιχα από την πρωτοπόρο και κάτοχο του τίτλου Γιουβέντους.