08 Φεβρουαρίου, 2013

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΥΠΡΟΣ


Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε πως «δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία» και πως η Ε.Ε δεν θα έπρεπε να την είχε εντάξει στους κόλπους της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο ΕLTE της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το CNN Turk και όπως αναφέρει το newsit.gr,  ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε πως «η νότια Κύπρος δεν είναι κράτος, είναι μια ''διοίκηση'', διότι δεν υπάρχει κάποια χώρα με την ονομασία Κύπρος. Σε ένα νησί όπου υπάρχουν δυνάμεις ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πώς εσείς αυτό το παρουσιάζετε ως '"Κύπρο";».

Ο τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «παρότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχθηκαν το σχέδιο Ανάν, η Ε.Ε τους έκανε μέλος της. Τι είδους ιδεολογική προσέγγιση είναι αυτή; Τώρα η Ε.Ε προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την οικονομία των Ελληνοκυπρίων που χρεοκόπησε και έτσι πληρώνει το τίμημα».

Παράλληλα, συνέχισε την εκτόξευση απειλών προς την Ε.Ε. τονίζοντας πως σε περίπτωση που συνεχίσει την άρνηση της να εντάξει την Τουρκία στους κόλπους της, η Αγκυρα θα επανεξετάσει τη στάση της. «Θα περιμένουμε ως ένα σημείο. Μετά θα αποφασίσουμε κι εμείς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

  • Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ πραγματοποιούν εργαζόμενοι του Ιδρύματος, που διαμαρτύρονται για την επικείμενη απόλυση 500 υπαλλήλων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ έχει αποφασίσει για σήμερα, Παρασκευή 24ωρη απεργία, ενώ στις 11 το πρωί προγραμματίζεται γενική συνέλευση και θα ακολουθήσει πορεία τα προς τα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  • Σε τροχιά διαθεσιμότητας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα 13.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου. Στο στόχαστρο μπαίνουν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ.Βολουδάκη, 700 από τους περίπου 1.500 φορείς οι οποίοι εποπτεύονται από 14 υπουργεία. Στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για μικρούς φορείς που θα συγχωνευθούν, ενώ για 73 προβλέπεται οριστική κατάργηση. Σχολιάστε...
  • «Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας με αποτέλεσμα πριν από λίγες ημέρες να κοπεί το νερό σε λογαριασμούς του δήμου, ανάμεσα στους οποίους το δημαρχείο, ΚΑΠΗ και παιδικούς σταθμούς. Αφορμή της διαμάχης αυτής είναι τα χρέη του δήμου προς την εταιρεία.
  • Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όχι σε σχέση με την πορεία της συγκυβέρνησης, αλλά σε σχέση με τις προηγούμενες χωριστές κυβερνήσεις των Γ.Παπανδρέου και Κ.Καραμανλή. Στο γαλάζιο στρατόπεδο κυκλοφόρησε non paper για τα πεπραγμένα του 2009, ενώ στο ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο από ομάδα υφυπουργών επί Γ.Παπανδρέου.
  • Πτώση της κυβέρνησης μέχρι το φθινόπωρο προβλέπει η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, «εφόσον συνεχιστεί η πολιτική του συμβιβασμού με τις απαιτήσεις των δανειστών». Η ίδια λέει ότι συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο προέδρου, ενώ αποκαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ διερεύνησε την επιστροφή της, αλλά εκείνη ήταν αρνητική.
 Κόσμος

  • Οι ηγέτες των «27» φαίνεται ότι καταλήγουν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα εντός της ημέρας, αν και δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν θα μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τον πρώτο κοινοτικό προϋπολογισμό με μείωση σε πραγματικούς όρους, με τις περικοπές να φαίνεται ότι αφορούν την προώθηση σχεδίων για τη διασυνοριακή μετακίνηση, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
  • Δύο διαδοχικές εκρήξεις σε σιιτική περιοχή στην πρωτεύουσα του Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα άτομα και τραυμάτισαν άλλους 35, σύμφωνα με τις Αρχές. Η πρώτη έκρηξη αποδίδεται σε εκρηκτικό μηχανισμό που βρισκόταν σε κουτί σε ανοικτή αγορά, ενώ αμέσως μετά εξερράγη όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά σε κοντινό σημείο.
  • Πρώην αστυνομικός στο Λος Άντζελες, που απομακρύνθηκε από το Σώμα και κήρυξε «πόλεμο» σε αστυνομικούς και μη με 14σελίδο μανιφέστο του, θεωρείται υπεύθυνος για τη δολοφονία μέχρι στιγμής τριών ατόμων και τις επιθέσεις σε τρεις πρώην συναδέλφους του. Για τον εντοπισμό του, η αστυνομία έχει εξαπολύσει πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό, ενώ σε συναγερμό βρίσκονται συνολικά τρεις Πολιτείες αλλά και το γειτονικό Μεξικό. Κατά τη διάρκεια μάλιστα των τεταμένων επιχειρήσεων, η αστυνομία φαίνεται ότι πυροβόλησε εναντίον και άσχετων πολιτών.
  • Στο έκρυθμο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Τυνησία, η χώρα ετοιμάζεται για την κηδεία του δολοφονημένου στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαΐντ -και, κυρίως, για τις διαδηλώσεις στις οποίες έχουν καλέσει τα κόμματα και τη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα. Το προηγούμενο βράδυ, η Τύνιδα και η Γκάφσα είχαν γίνει τα δύο πιο θερμά μέτωπα των ταραχών και των συγκρούσεων, με έναν αστυνομικό να χάνει τη ζωή του στην πρωτεύουσα.
  • Φέριμποτ στο οποίο επέβαιναν περίπου 100 ανατράπηκε ενώ εκτελούσε δρομολόγιο σε ποταμό του κεντρικού Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών έχουν διασώσει 38 άτομα ενώ στο σημείο πηγαίνουν σωστικά συνεργεία.
 Οικονομία

  • Πλεόνασμα 4,70 τρισ. γιεν κατέγραψε το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας το 2012 σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 30 ετών. Το πλεόνασμα επιτεύχθηκε λόγω των εσόδων από τις διεθνείς επενδύσεις, καθώς το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1985. Στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή καταδεικνύουν ότι το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 264,1 δισ. γιεν το Δεκέμβριο 2012 και στα 4,70 τρισ. γιεν στο σύνολο του έτους.
  • Μομφή κατά του νέου ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας υποβάλλει το Dubai Financial Group, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, σε επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές, ο Φαντέλ Αλ Αλί, διευθύνων σύμβουλος της Dubai Financial Group εκφράζει διαφωνίες με τα τεκταινόμενα στη Λαϊκή εκτιμώντας ότι δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μετόχων.
  • Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα έφθασε το 2012 στο ψηλότερο επίπεδο της πενταετίας και στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Συγκεκριμένα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας ανήλθε στα 188,1 δισ. ευρώ το 2012 -τα υψηλότερα επίπεδα από τότε ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία το 1950.
 Αθλητισμός

  • Με φυλάκιση τριών χρόνων και δέκα μηνών τιμωρήθηκε οπαδός του Ηρακλή, που συνελήφθη στα επεισόδια του αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου τα οποία σημάδεψαν τον αγώνα της Football League. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωσή του οπαδοί του Ηρακλή και δυνάμεις της Αστυνομίας συγκρούστηκαν μετά την είσοδο των πρώτων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν εκ των οπαδών, ο οποίος οδηγήθηκε την Πέμπτη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το Α' τριμελές πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον οπαδό του Ηρακλή σε φυλάκιση 3 ετών και 10 μηνών, χωρίς αναστολή, αλλά εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.
  • Ο Γιάννης Παπακώστας είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Κέρκυρας. Η διοίκηση της ΠΑΕ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Έλληνα προπονητή. Το έργο του Γιάννη Παπακώστα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς θα πρέπει να διατηρήσει τους «Φαίακες» στην κατηγορία και τα επόμενα δύο παιχνίδια με ΑΕΚ και Πανιώνιο είναι κομβικής σημασίας για την ομάδα.
  • Αρης και Παναθηναϊκός καλούνται να πληρώσουν τα μεγαλύτερα πρόστιμα για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στις αναμετρήσεις της 20ής αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Όπως αποφάσισε η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της διοργανώτριας αρχής, οι «κίτρινοι» θα καταβάλουν 12.000 ευρώ για τη συμπεριφορά του κόσμου τους στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ενώ οι «πράσινοι» 5.000 ευρώ για τον εκτός έδρας αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.




Η ΑΦΡΙΚΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ (;) ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ


Ανησυχητικές εξελίξεις συμβαίνουν στην αφρικανική ήπειρο με τη ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ εκεί. Η επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων στο Μάλι χαρακτηρίστηκε, λανθασμένα από πολλούς, επιστροφή στο αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας. O αντίπαλος όμως των συστημικών δυνάμεων του Μάλι, των γαλλικών δυνάμεων και της AFISMA (αφρικανικές δυνάμεις για την υποστήριξη του Μάλι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών), οι εγχώριοι ισλαμιστές δηλαδή, εθελοντές του τρόμου από όμορα κράτη και ομάδες της φυλής Τουαρέγκ, πολεμούσε κάτω από το μαύρο λάβαρο της Αλ Κάιντα, καθιστώντας την επέμβαση αναγκαία. Τι σημαίνει όμως πραγματικά αυτό;

Από τη μια, το ζήτημα του τζιχαντιστικού Ισλάμ όχι μόνο δεν έχει εκλείψει με τη φυσική εξόντωση των περισσότερων ηγετικών στελεχών της πρώτης γενιάς της Αλ Κάιντα, αλλά παρουσιάζει μία πέρα από κάθε πρόβλεψη ευχέρεια να μεταφέρει το κέντρο βάρος των επιχειρήσεών του από υποσύστημα σε υποσύστημα, ακολουθώντας -προφανώς σημειολογικά και όχι βάσει σχεδίου- την αρχετυπική χάρτα εξάπλωσης των ισλαμικών δυναστειών των Αββασιδών και των Ομεϊαδών. Η έξαρση του τζιχαντιστικού Ισλάμ στην αφρικανική ήπειρο έρχεται μάλιστα σε μία περίοδο όπου τα πρώτα αποτελέσματα της περίφημης Αραβικής Ανοιξης εμφανίζονται στα κράτη της Βορείου Αφρικής με την άνοδο των αριθμών των σαλαφιστικών κινημάτων.

Οι σχέσεις μεταξύ τζιχαντιστών και επίσημων σαλαφιστικών κινημάτων που λειτουργούν πλέον νόμιμα στο εσωτερικό των κρατών που βίωσαν την Αραβική Ανοιξη είναι κάτι το δεδομένο. Κι αυτό γιατί από τις διδαχές του Σαγίντ Κουτμπ έως τον βολονταρισμό του ισλαμιστικού τρόμου μεσολαβεί μια πολύ μικρή απόσταση που καλύπτεται με μεγάλους διασκελισμούς από τη σφοδρή επανεμφάνιση των πανισλαμιστικών ιδεολογικοπολιτικών εφαρμογών στο εσωτερικό του Ισλάμ. Η αφρικανική ήπειρος, για πολλούς αιώνες πεδίο αποικιακών διαγκωνισμών των ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων και σήμερα εκκολαπτήριο διεφθαρμένων καθεστώτων και διαρκών εμφύλιων συρράξεων, σύρεται κι αυτή προς την αδιέξοδη συνθήκη που ήδη υφίσταται για άλλα υποσυστήματα του διεθνούς περιβάλλοντος.

Από την άλλη, οι εξελίξεις στην Αφρική δείχνουν ότι η ατζέντα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας για τη Δύση, δυστυχώς, δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο συρτάρι. Ο λόγος στη δεύτερη ορκωμοσία του Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα II, σταθερό σημείο πλέον αναφοράς στη φιλελεύθερη ιδεολογία και ξεκάθαρης πρόταξης του ανθρώπου πάνω από τους αριθμούς, έθεσε τα ζητήματα της εσωτερικής ατζέντας των ΗΠΑ σε μία νέα οραματική διάσταση, που θα όφειλε να παραδειγματίσει θετικά τις ηγεσίες του ευρωπαϊκού χώρου. Δεν είχε όμως πολλά σημεία αναφοράς για το διεθνές γίγνεσθαι. Είναι προφανές ότι το νέο δόγμα υψηλής στρατηγικής που προάγει η προεδρία Ομπάμα είναι αυτό της έξυπνης άμυνας. Το δόγμα της έξυπνης άμυνας προτάσσει τη λογική της οικονομίας κλίμακος στην οικοδόμηση ενός νέο πλαισίου σκληρής ισχύος και τη στρατιωτική συνεργασία με στόχο και σκοπό την επέμβαση σε πηγές κρίσης και αστάθειας, πρωτογενώς, μέσα από τη δράση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά και από συμπράξεις με άλλα κράτη που έχουν τη γεωγραφική εγγύτητα ή τη στρατιωτική δυνατότητα να συνεισφέρουν σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

Το παράδειγμα του Μάλι δείχνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο «έξυπνο» μοντέλο. Η σφοδρότητα του φαινομένου όμως δεν είναι αντιπροσωπευτική των ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα στην αφρικανική ήπειρο, αλλά μάλλον ενδεικτική των τάσεων που αναπτύσσονται εκεί. Κι αυτό οφείλει να αποτελέσει σημείο δημιουργικού προβληματισμού σήμερα ως προς το διαρκώς κλιμακούμενο φαινόμενο στην αφρικανική ήπειρο.

Η ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση της Αφρικής οφείλει να προβληματίσει. Τόσο γιατί πλέον η δουλειά υποδομής της Αλ Κάιντα αρχίζει και δείχνει τα καταστροφικά της αποτελέσματα όσο και γιατί υφίστανται οι κοινωνικές προϋποθέσεις, πολιτική αστάθεια, κυβερνητική διαφθορά, έντονες φυλετικές διαφορές στο εσωτερικό κρατών, κοινωνική περιθωριοποίηση, φτώχεια, ανεργία, νεποτισμός, ανύπαρκτο κράτος δικαίου και κοινωνικών υποδομών, για τη μετατροπή της Αφρικής σε μία βάση πραγμάτωσης του εσχατολογικού σχεδιασμού των ισλαμιστικών δυνάμεων για τη διεύρυνση της παγκόσμιας Τζιχάντ.



Ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Αρχίζουν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των 27 για τον κοινοτικό προυπολογισμό, ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που διχάζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Με φόντο την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η στάση της Βρετανίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπει το περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για τα έτη 2014-2020, ποσό που προέκυψε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Ο προϋπολογισμός θα είναι δραστικά μειωμένος παρά τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου και φορέων να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.  Για πρώτη φορά στην ιστορία θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό, είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ. 

«Πως μπορούμε να φανταστούμε ότι ένας θεσμός μπορεί να διασφαλίσει μια σωστή τραπεζική ένωση με ένα προϋπολογισμό που κόβεται κατά δισεκατομμύρια όπως ακούμε από εδώ και από εκεί;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπός της Ολιβιέ Μπαγί περιγράφοντας μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα σε αιτήματα, πόρους και ανάγκες. Περικοπές είχε ζητήσει η Βρετανία, όπως και άλλες χώρες του εύπορου βορρά όπως η Δανία και η Σουηδία.  Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αν και δεν απέρριψε τη πιθανότητα περικοπών, προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να μην «καπελώσει» τη Σύνοδο προβάλλοντας αιτήματα περικοπών χωρίς να δεχτεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις και από το μέρος του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Γεγονότα

1833: Η δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα της χώρας μας τον φοίνικα.

1916: Η γέννηση του ντανταϊσμού λαμβάνει χώρα στο Cabaret Voltaire της Ζυρίχης όπου συναντώνται επιφανείς ποιητές και λογοτέχνες.

1981: Η τραγωδία στην Θύρα 7 του Σταδίου Καραϊσκάκη με 21 νεκρούς.

Γεννήσεις

1405: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ο 11ος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Θάνατοι

1972: Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης.

1980: Νίκος Ξυλούρης, τραγουδιστής και λυράρης.