14 Ιανουαρίου, 2013

Η Α.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡO ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, αναχωρεί από το αεροδρόμιο Λάρνακας αύριο Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 17.00΄, (πτήση CY 336) μεταβαίνοντας στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά και την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. 

Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Διευθυντής του Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου κ. Ιωάννης Χαριλάου.

Στην Κύπρο ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του θα επιστρέψουν την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου και ώρα  20.35΄ μ.μ, (πτήση CY 337).   

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
14 Ιανουαρίου 2013.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ''Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ''



Την αγκαλιά της στα παιδιά των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης άνοιξε σήμερα ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θέτοντας σε λειτουργία τον Παιδικό Σταθμό στο Δήλεσι Βοιωτίας. Ο Παιδικός Σταθμός με την επωνυμία «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, θα φιλοξενεί 60 παιδιά απόρων κυρίως οικογενειών και θα ακολουθεί πρότυπες μεθόδους εκπαίδευσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε ομιλία του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανική περιοχή της Βοιωτίας και υπογράμμισε ότι: «στόχος της Αποστολής τα επόμενα χρόνια να σταθεί δίπλα στα  παιδιά που βιώνουν καθημερινά την αδιαφορία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την φτώχεια. Σήμερα πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, δημιουργούμε μία ακόμη φωλιά στοργής και αγάπης για τα παιδιά της άλλης Ελλάδας, τα παιδιά της οικονομικής κρίσης. Η Εκκλησία με όλες τις δυνάμεις θα συνεχίσει να προσφέρει σίτιση, ένδυση, γιατρό και φάρμακα αλλά κυρίως εκπαίδευση στο μέλλον του τόπου μας τα παιδιά». Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους χορηγούς την κα Βρούβα Ευτυχία, την ΕΚΥΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, και την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος τόνισε: « Στα πρώτα βήματα του νέου έτους  2013, μας δίνετε σήμερα και αυτή την  χαρά ξεχωριστή σε μία εποχή που είναι συννεφιασμένη, όσον  αφορά τις συνθήκες της ζωής και την ψυχολογία των συνανθρώπων μας. Γι΄αυτό θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτήν την ευλογία, την οποία  οραματιστήκατε ως Ποιμενάρχης της  Μητροπόλεως  Θηβών και Λεβαδείας και αργότερα στον πρώτο θρόνο της   Εκκλησίας της Ελλάδος συνεχίσατε αυτό το ενδιαφέρον και την αγάπη προς την περιοχή, προς την τοπική Εκκλησία που διακονήσατε σαράντα χρόνια αλλά και στην περιοχή που είναι πολύ κοντά στη γενέτειρα σας στα Οινόφυτα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι δίνεται η δυνατότητα από σήμερα, στα παιδιά μας να έχουν μία υπεύθυνη καλλιέργεια και μαθητεία και ακόμη περισσότερο μία ανακούφιση στους γονείς, σ΄αυτήν την δύσκολη εποχή που θέλουν ν΄αφήσουν κάπου τα παιδιά τους για να εργαστούν με τα δικά τους έργα που είναι τόσο αναγκαία για την ζωή και την διαβίωση τους. Αναφερθήκατε στους χορηγούς και στο ιστορικό του χώρου, στον Παιδικό Σταθμό «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» όπως τον ονομάσατε  τους ευχαριστούμε και εμείς όλους από καρδίας, ευχαριστούμε για άλλη μία φορά εσάς,  τον Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και τον  Διευθυντή κ. Δήμτσα που υλοποίησε τη λειτουργία αυτού του Παιδικού Σταθμού, ευχόμαστε στην Διευθύντρια,  όλους τις δασκάλες  και εργαζομένους να έχουν δύναμη και φωτισμό για  να προσφέρουν στα παιδιά μας σε αυτήν την πιο όμορφη ηλικία  τα καλύτερα, τα αληθινά  τα γνήσια και προπαντώς όλα που σήμερα ζητούμε και παλαιότερα είχαν παραμεριστεί  τα  ιδανικά και τις αξίες της ζωής».

Ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας επεσήμανε ότι: «σήμερα έχουμε την χαρά να εγκαινιάσουμε μια προσπάθεια με γνώμονα το παιδί και την φροντίδα του. Ανακαταλαμβάνουμε την ευθύνη του έργου μετά την ολοκλήρωση του ώστε να υπάρξει στην τοπική κοινωνία ένα σημείο αναφοράς για την αγωγή του παιδιού και την πρώτη του επαφή με το σχολικό περιβάλλον. Το 2013 προτεραιότητα για την Αποστολή έχει το παιδί και μέρος των προσπαθειών μας θα επικεντρωθεί στην φροντίδα τους. Θα σταθούμε δίπλα στις οικογένειες που έχουν παιδιά και θα συνεισφέρουμε  στην ανάπτυξη και στη διαπαιδαγώγηση τους. Σημαία μας οι εντολές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου όλοι μαζί να προσφέρουμε για το παιδί, τα παιδιά μας είναι η ελπίδα και το μέλλον και το υλοποιούμε με ιδιαίτερη αφοσίωση και ζήλο για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο και  τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο  Δήμτσα, ξεναγήθηκε στους σχολικούς χώρους του Παιδικού Σταθμού όπου από  το νέο έτος στις εγκαταστάσεις θα λειτουργήσει και Νηπιαγωγείο. Με τον Παιδικό Σταθμό «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» σύντομα θα συνεργαστούν εκπαιδευτικοί οργανισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ»

"Το γιατί είμαστε σ' αυτή την κατάσταση δεν είναι δικό μου θέμα, εμείς ως Εκκλησία πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Βοιωτία, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του παιδικού σταθμού. Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι "η εκκλησία κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον κόσμο, από κει και πέρα οι ευθύνες ανήκουν αλλού και εκεί να ρωτήσετε".  Σε ερώτηση για τις αυξήσεις της ΔΕΗ ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, έκανε έκκληση στην Πολιτεία να σταματήσει αυτή την πρακτική. "Ότι επιβαρύνει τον ελληνικό λαό και συγκεκριμένα τις ευπαθείς ομάδες, είναι πάρα πολύ κακό! Κάνω έκκληση και λέω φτάνει πια δεν αντέχουμε άλλο", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.








Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

Σας παρουσιάζουμε αυτούσια τέσσερα κείμενα που αφορούν τη διοικητική εξουσία του εκάστοτε Μητροπολίτη.

Πηγή Κειμένων: http://efimeriosgr.blogspot.gr/

 Διαβάσετε τα κείμενα: (Κείμενο 1) πατήστε εδώ
                                  (Κείμενο 2) πατήστε εδώ
                                  (Κείμενο 3) πατήστε εδώ
                                  (Κείμενο 4) πατήστε εδώ

FINANCIAL TIMES: "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δύο Ρώσοι πλειοδότες έχουν αναδειχθεί σε φαβορί για μια καθοριστική πώληση που θα προσφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, αλλά δημιουργεί...δίλημμα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στους στόχους ιδιωτικοποιήσεων που έχουν θέσει οι διεθνείς πιστωτές. Η ανέλιξη της Gazprom και της Sintez, ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, σε πολύ ισχυρή θέση για την εξαγορά του κρατικού ομίλου φυσικού αερίου της Ελλάδας, έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που φοβούνται το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς στα ρωσικά συμφέροντα.

«Δημιουργεί το ερώτημα: Τι γίνεται αν οι Ρώσοι μας κάνουν μια πρόταση που δεν μπορούμε να αρνηθούμε;» σχολίασε κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας την δημοφιλή φράση από την ταινία «Ο Νονός». «Μας πιέζουν από την τρόικα να αντλήσουμε όσα περισσότερα κεφάλαια μπορούμε από την ιδιωτικοποίηση». Το συμβούλιο της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ έχει αναβάλει δύο φορές την απόφαση για την επιλογή των τελικών υποψηφίων για την ΔΕΠΑ και την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ, αλλά επιμένει ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει την συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

«Το χρονοδιάγραμμα τελειώνει γρήγορα… Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί η υπηρεσία να λάβει και να αποτιμήσει τις τελικές προσφορές, να επιλέξει τον προτιμώμενο πλειοδότη και να ολοκληρώσει τις συνομιλίες εντός διορίας», σχολίασε εκπρόσωπος ενός πλειοδότη. Η πώληση της ΔΕΠΑ θεωρείται «ναυαρχίδα» στις ιδιωτικοποιήσεις που θα αναθερμάνουν το διετές πρόγραμμα πωλήσεων των 15 δισ. ευρώ το οποίο έχει στόχο να μειώσει το δανειακό βάρος της Ελλάδας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ωστόσο κανένας Ευρωπαίος, Ιάπωνας ή Κινέζος πάροχος δεν έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ που έλαβε τις προσφορές των δυνητικών πλειοδοτών, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες πολλών διεθνών επενδυτών για πιθανό “Grexit”, δηλαδή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι άλλοι τρεις πλειοδότες είναι η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, η ελληνική συνεργασία M2M μεταξύ της MotorOil και της εταιρίας Μυτιληναίος, καθώς και η ελληνική κατασκευαστική και ενεργειακή ΓΕΚ Τέρνα, που ενδιαφέρεται για την εξαγορά μόνο της ΔΕΣΦΑ.

Η Gazprom καλύπτει ήδη το 90% των ελληνικών αναγκών σε φυσικό αέριο, μέσω αγωγού από την Βουλγαρία, ενώ η Socar προμηθεύει μια μικρή ποσότητα από αγωγό μέσω Τουρκίας. Η M2M έχει ένα μικρό πάτημα στην αγορα, καθώς μεταφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε σταθμό κοντά στην Αθήνα. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να καταστεί κέντρο διανομής αερίου για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Andrey Korolev, διευθύνοντα σύμβουλο της Sintez. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «είναι μια ευκαιρία εισαγωγής στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης… Θα κατασκευάσουμε αγωγούς με γειτονικές χώρες και θα κατασκευάσουμε δεύτερο σταθμό LNG,” δήλωσε ο κ. Korolev στους Financial Times.

Η Gazprom εκτιμάται ότι πλειοδοτεί μόνο για την ΔΕΠΑ, ευθυγραμμιζόμενη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαιτεί τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων παροχής από τις επιχειρήσεις διανομής. Πρόσφατα απέκλεισε την κατασκευή κέντρου αγωγών μέσω της Ελλάδας και της Αδριατικής στην Ιταλία, στο πλαίσιο του έργου South Stream για την μεταφορά φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, σε μια κίνηση που δείχνει ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, αν κερδίσει το ελληνικό συμβόλαιο.

Αν αποκλειστεί ο ισχυρότερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, υπάρχουν φόβοι ότι η Sintez, που πλειοδοτεί για την ΔΕΠΑ και το δίκτυο διανομής της ΔΕΣΦΑ, ίσως γίνει ο "πληρεξούσιος" της Gazprom στην κατάκτηση του ελέγχου της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου. «Μαζί οι ρωσικές εταιρίες θα έχουν τον συντριπτικό έλεγχο σε μια αγορά στην οποία η ΔΕΠΑ πιθανότατα θα παραμείνει ο κυρίαρχος παίκτης», σχολίασε Αθηναίος αναλυτής.

Το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε να αψηφά την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ποικίλες πηγές για την προσφορά φυσικού αερίου, ώστε «να μην μπορεί να κρατηθεί όμηρος». «Προχωρούμε με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης με το σκεπτικό ότι οποιος αγοράσει την ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι υποχρεωμένος να συμβαδίσει πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», σχολίασε ένας αξιωματούχος.