08 Δεκεμβρίου, 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2012


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ


Σκληρό μήνυμα προς τους τραπεζίτες απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ του παρουσίασε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι με τα δάνεια και τις απειλές για κατασχέσεις από τις τράπεζες, ζητώντας την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για να τους βοηθήσει.

"Θεωρώ τραγική την κατάσταση που βιώνετε. Ήρθε η ώρα να αντιληφθούν οι τραπεζίτες ότι δεν πρέπει να συμμετέχουν μόνο στα κέρδη αλλά και τις ζημιές τους. Ήρθε η ώρα να αντιληφθούν ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες στη χώρα μας είναι οικογενειακές και στηρίζουν την πραγματική οικονομία πρέπει να στηριχθούν, πρέπει να ζήσουν" είπε.  "Δε μπορούμε να μιλούμε μόνο για επιμήκυνση του χρέους της χώρας, αλλά πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά την ανάγκη επιμήκυνσης των χρεών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών" σημείωσε.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους για την απόφαση να καταργηθεί η αργία της Κυριακής και να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές φορές το χρόνο, ανέφερε: "Κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιτυχία της Ευρώπης είναι η σύνθεση της διαφορετικότητας. Η Κυριακή είναι μία ιερή μέρα. Αλλά είναι και μία ευκαιρία ένωσης της οικογένειας, διατήρηση της παράδοσης, της κουλτούρας και των αξιών".

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε την ανάγκη να βοηθηθούν οι νέοι στη χώρα που πλήττονται από την ανεργία και παρουσίασε μία σκέψη του που προτίθεται να φέρει ως θέμα συζήτησης στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους και ένα από αυτά θα μπορούσε να δοθεί από την Εκκλησία, διαθέτοντας εκτάσεις της τις οποίες θα καλλιεργούν όσοι νέοι που φύγουν από τα αστικά κέντρα.

Υπό τον όρο όμως, όπως είπε, να συμβάλλει αναλόγως και η Πολιτεία. Αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική περιουσία χαρακτηρίζοντας παραμύθι τα όσα έχουν ειπωθεί, ζήτησε να ξεκαθαριστεί το θολό τοπίο που υπάρχει γύρω από την εκκλησιαστική περιουσία.

ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΔΕΣΜΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Την έμπρακτη στήριξή του στους Βοιωτούς επιχειρηματίες θέλησε να δώσει ο Αρχιεπίσκοπος, χαιρετίζοντας τις δράσεις που αναδείχθηκαν μέσα από το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Σε δείπνο εργασίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής λίγο έξω από τη Λιβαδειά, ο Μακαριώτατος κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο ν' αφήσει πρακτικές του παρελθόντος, όπως οι "άκαρπες" αποζημιώσεις και η νοοτροπία του ωχαδελφισμού.

"Ο λόγος του ιερέα δεν είναι πάντοτε ευχάριστος ή, αν θέλετε, δεν είναι διπλωματικός. Πρέπει να είναι η γλώσσα της αλήθειας" είπε ο Αρχιεπίσκοπος, που επισήμανε στο ακροατήριο ότι "η Ελλάδα έχει μάθει να ζει με Τρόικες από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, γι' αυτό και δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός! Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε με πνεύμα συνεργασίας και να εμπιστευτούμε τους νέους ανθρώπους".

Ο Μακαριώτατος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σ' εκείνα τα προβλήματα που χρονίζουν και ελαχιστοποιούν το προνοιακό έργο της Εκκλησίας: "...η περιουσία της Εκκλησίας είναι μια ιστορία μπλεγμένη. Στ' αλήθεια, δεν ξέρουμε τί ανήκει σε ποιον! Ο Κεντρικός Οργανισμός της Εκκλησίας κινδυνεύει με κλείσιμο! Ταξιδέψαμε σε χώρες του εξωτερικού, όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να έχουμε βοήθεια, αλλά δεν έχουμε πειστική απάντηση ούτε στο φορολογικό, ούτε και στο κτηματολόγιο. Η Εκκλησία έδωσε το 1952 750.000 στρέμματα γης στο ελληνικό κράτος. Ποιος αλήθεια, τ' αξιοποιεί σήμερα;"

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον Yφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ: "Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι σημερινοί ηγέτες τι θέλουν: τις αρχές των ιδρυτών της Ευρώπης, όπως η αλληλεγγύη κι ο σεβασμός ή μια παγίδα τοκογλυφίας; Θέλουμε μια Ευρώπη Γερμανική ή μια Γερμανία ισότιμη με όλα τα μέλη στην Ευρώπη; Για ποια Ευρώπη μιλάμε;"

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού 60 χρόνων δράσης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και, κατά τις εργασίες του, μίλησαν εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό ιστό της περιοχής κι από τον πολιτικό κόσμο.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών στοχεύει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μόναχο, ο οποίος εκφράζει σε συνέντευξή του σε βαυαρική εφημερίδα την ελπίδα του για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Γερμανία. «Έρχομαι ως φίλος» δηλώνει στην Muencher Zeitung, δηλώνοντας επίσης αισιόδοξος ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει στο τέλος του 2013.
   
Σίγουρος για την επιτυχία της επαναγοράς του χρέους εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, όπως επίσης και για την εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, απευθύνει ευθείες βολές σε υπουργούς που «ήταν συνδικαλιστές», αλλά και άλλους που «θέλουν και δεν μπορούν ή δεν θέλουν».
   
Τρία ανήλικα αγόρια, ηλικίας πέντε, επτά και δεκαπέντε ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν το σπίτι στο οποίο έμεναν με άλλα επτά μέλη της οικογένειάς τους έπιασε φωτιά για αδιευκρίνιστο ακόμη λόγο. Το τραγικό περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα στη Μεσορόπη του Δήμου Παγγαίου στην Καβάλα. Η διώροφη μονοκατοικία που έμενε η οικογένεια καταστράφηκε εντελώς, ζημιές υπέστησαν δύο γειτονικά σπίτια. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται ενώ φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέρφια σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να σώσει τα άλλα δύο αγόρια.
   
Επιδείνωση του καιρού με βροχές, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη νότια Πελοπόννησο, τη δυτική και νότια Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στη δυτική Θεσσαλία και την Αττική. Την Κυριακή θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες. Εξασθένηση των έντονων φαινομένων αναμένεται από τη Δευτέρα.
   
Ευρεία επιχείρηση της Αστυνομίας έλαβε χώρα σε δασική περιοχή του Κρυονερίου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων κακοποιών, οι οποίοι τα ξημερώματα της Παρασκευής έπειτα από ληστεία στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας και έκλεψαν το αυτοκίνητο του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Κόσμος

 Τα συνθήματα εναντίον του προέδρου Μόρσι ακούγονταν μέχρι τη νύχτα μπροστά από το αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο ενώ το αδιέξοδο στο Κάιρο παραμένει: Η «λειψή», κατά την αντιπολίτευση, πρόσκληση του προέδρου σε διάλογο έχει πέσει στο κενό καθώς μέχρι και η μικρή παραχώρηση που φάνηκε να κάνει (κι αυτή διά μέσω του αντιπροέδρου) για αναβολή του δημοψηφίσματος δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Παράλληλα, ο Μόρσι φέρεται να πρόκειται να στραφεί στον στρατό για να «συνδράμει» την αστυνομία στην τήρηση της τάξης ενώπιον των διαδηλώσεων.
   
Ταραχές, κατά τις οποίες οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μπέλφαστ, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μην κυματίζει πλέον η βρετανική σημαία όλες τις ημέρες του χρόνου στο δημαρχείο, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.
  
 Σε παλαιστινιακό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, και στη Γάζα για πρώτη φορά στη ζωή του πάτησε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ που επισκέφτηκε την Παρασκευή τον θύλακο στον απόηχο των πολυήμερων επιδρομών από την ισραηλινή αεροπορία και των αντιποίνων με ρουκέτες το Νοέμβριο. Η συμφωνία κατάπαυσης πυρός με το Ισραήλ έχει θεωρηθεί ευνοϊκή για τη Χαμάς και επιτυχία της ηγεσίας της – πράγμα που το Ισραήλ απορρίπτει, επισημαίνοντας πως οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.
   
Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 10 Μαρτίου φέρονται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να εξετάζουν τα ιταλικά κόμματα εν όψει του πολιτικού αδιεξόδου μετά την απόφαση του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) να μην στηρίξει πλέον την κυβέρνηση Μόντι. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο συνάντησε τους εκπροσώπους των κύριων πολιτικών κομμάτων.
   
Διαδηλωτές έσπασαν το οδόφραγμα που είχε στηθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο και ορισμένοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν σε άρματα μάχης, στα οποία ύψωσαν σημαίες. Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για εθνικό διάλογο, η αντιπολίτευση ζητά να ακυρωθεί το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου για την έγκριση του νέου και αμφιλεγόμενου Συντάγματος πριν συνομιλήσει με τον πρόεδρο.

Οικονομία

 Την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ανακοίνωσαν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha, η Πειραιως και η Eurobank μετά τη σχετική έγκριση που έδωσαν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών την Παρασκευή. Επιπλέον τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανακοίνωσαν το ΤΤ και η Attica Bank. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 19:00. Θετικές οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και την επίτευξη του στόχου. Οι επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να γίνουν το Σάββατο.
   
Έπειτα από βελτιώσεις που επήλθαν στις ρυθμίσεις για τα πολυτεκνικά επιδόματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, υπήρξε σύγκλιση θέσεων στις περισσότερες αλλαγές του φορολογικού. Ωστόσο, το θέμα δεν έκλεισε στην πολύωρη συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού παραμένουν ακόμη διαφορές σε σειρά θεμάτων.
   
Με μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν για άλλη μία ημέρα την Παρασκευή τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και η Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη, ολοκληρώνοντας μία εβδομάδα περιορισμένων κερδών και απωλειών.

Αθλητισμός

Στο Μάντσεστερ στρέφεται το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων της Ευρώπης, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται τη γειτόνισσά της, Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι κορυφής της Premier League. Στην Ιταλία ξεχωρίζει το Ίντερ - Νάπολι, ενώ στην Ισπανία ο Ερνέστο Βαλβέρδε κάνει ντεμπούτο στον πάγκο της Βαλένθια ενάντια στην Οσασούνα.
  
 Το ελληνικό κλασικό ντέρμπι διεξάγεται την Κυριακή (19:30) στο ΟΑΚΑ και κλέβει την παράσταση στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό και παρά τους 16 βαθμούς που τους χωρίζουν η κόντρα αναμένεται «αιώνια». Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες αναμετρήσεις, ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Λεβαδειακό και με νίκη θα παραμείνει στην δεύτερη θέση, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης είναι το φαβορί υποδεχόμενος τον Αρη.
  
 Με μία ώρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή του Παναθηναϊκού από το Λονδίνο. Η πτήση άργησε να ξεκινήσει, καθώς κάποια προβλήματα στα ηλεκτρονικά του αεροπλάνου δεν επέτρεψαν την απογείωση. Τελικά όλα πήγαν καλά και η αποστολή επιβιβάστηκε με προορισμό την Αθήνα με το αεροπλάνο να φτάνει στο Βενιζέλος» στις 19:10 και τους παίκτες να δείχνουν αρκετά ταλαιπωρημένοι.



ΤO ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Ήδη έχει αρχίσει η περίοδος των Χριστουγέννων που όλοι με λαχτάρα περιμέναμε. Άραγε πώς θέλουμε να τα εορτάσουμε; Κοσμικά ή πνευματικά; Αλλ’ ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους…Ασφαλώς τα Χριστούγεννα έχουν νόημα βαθύτατα πνευματικό, άγιο και σωτήριο. Γιατί μ’ αυτά δεν εορτάζουμε ένα οποιοδήποτε γεγονός, αλλά την ίδια την εμφάνιση, με σάρκα και οστά του Θεού στη γη κι ανάμεσά μας. Μας τίμησε ιδιαίτερα με την επίσκεψή Του αυτή, υπέροχα, ανυπέρβλητα, μοναδικά, καθώς ένωσε την δική μας ανθρώπινη φύση με τη δική Του τη Θεϊκή. Έτσι έχουμε την εμφάνιση του Θεανθρώπου στην ιστορία. Την ένωση του κτιστού πλάσματος, με τον ίδιο τον Άκτιστο Πλάστη και Θεό. Σκοπός δε αυτής της Θείας παρέμβασης, είναι η Θέωση του ανθρώπου. Οπότε με τα Χριστούγεννα δεν κάνουμε τίποτ’ άλλο τελικά, απ’ το να ζούμε την αναδημιουργία μας, την ανάπλασή μας απ’ το κατάντημα στο οποίο μας οδήγησε η αμαρτία, ώστε να επανέλθουμε πάλι στην προτέρα μας κατάσταση.

Να γιατί το μήνυμα των Χριστουγέννων, είναι το πλέον χαρμόσυνο και τόσο ελπιδοφόρο άγγελμα της ιστορίας. Συνεπώς, όταν αποδίδουμε στα Χριστούγεννα το πραγματικό τους νόημα, κι όταν τα εορτάζουμε όπως πρέπει, δηλαδή πνευματικά, τότε επιτυγχάνεται και ο μέγας σκοπός της ενανθρωπήσεως του Θεού, δηλαδή η ένωση μας με Αυτόν, η Θέωσή μας, και καταργείται το έργο του διαβόλου, ακυρώνονται τα σκοτεινά σχέδιά του, απομονώνεται, χάνεται απ’ τη ζωή μας! Είναι επόμενο, λοιπόν, όπως ο διάβολος πολέμησε του Χριστού τη γέννηση, ως γεγονός, (απ’ το να μη βρίσκεται πανάρετη γυναίκα για να αξιωθεί να γίνει μητέρα Του πράγμα που έγινε τελικά με την Παναγία, ως τους διωγμούς με τη σφαγή των νηπίων απ’ τον Ηρώδη), έτσι την πολεμά έκτοτε, ως εορτή. Πάρα πολλά έγιναν στο πέρασμα των αιώνων, που δεν είναι δυνατό να εξιστορήσουμε. Θα αναφέρουμε μόνο ένα από αυτά∙ την χειρότερη πολεμική όλων, την εκκοσμίκευση των Χριστουγέννων!

Πρόκειται για εορτασμό όχι πνευματικό, όπως τον αναφέραμε, αλλά εντελώς κοσμικό… Έναν τρόπο που μεταβάλλει το μέγα υπερκόσμιο γεγονός, σε εγκόσμιο και καθαρά υλιστικό! Ούτε λόγος να γίνεται για πνευματική προετοιμασία, δηλαδή νηστεία, μετάνοια, Θεία Λειτουργία, αλλά και έμπρακτη αγάπη, καλοσύνη, ελεημοσύνη και στοργή στον συνάνθρωπο, για σκέψεις και αποφάσεις πνευματικές. Λόγος να γίνεται μονάχα για τα ρεβεγιόν, τα φαγητά, τα γλέντια, τους χορούς, τα ξενύχτια, τα ταξίδια και μάλιστα τα εξωτικά, τα δώρα, τις χαρτοπαιξίες, τα πάσης μορφής θεάματα και διασκεδάσεις, τις κάθε είδους απολαύσεις και ηδονές! Όλα τους τόσο κοσμικά, όλα τους αντιπνευματικά, όλα τους πτυχές της ωραίας ζωής, και όχι της Ουράνιας Ζωής που ζητά από μας ο Χριστός. Καμμιά σχέση με τον Θεοπρεπή εορτασμό, όπως τον ορίζει η Εκκλησία.

Φτάσαμε να κατανοούμε πως έρχονται Χριστούγεννα, από τις στολισμένες βιτρίνες των εμπόρων, από τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στο μπαλκόνι του διπλανού μας, απ’ τα έλατα που πωλούνται στους δρόμους, από κάποιες προσκλήσεις σε γεύματα και τα λεγόμενα «εορταστικά» προγράμματα της τηλεόρασης, δηλαδή από τις εκδηλώσεις του κόσμου… Οπότε μιλάμε για απολυτοποίηση της ύλης, για την άκρατη κοσμικότητα, για την απόρριψη κάθε πνευματικής πλευράς των πραγμάτων. Μιλάμε για Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!