13 Οκτωβρίου, 2012

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Με λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Φλωρίνης Θεόκλητος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Εδέσσης Ιωήλ, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Παύλος, Λαγκαδά Ιωάννης και ο Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της ελεύσεως της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί», τονίζοντας ότι είναι μεγάλη ευλογία για τον λαό της Θεσσαλονίκης. 

Επίσης ο Μακαριώτατος τόνισε:«Ο χριστιανισμός είναι πράξη και αυτό το χρειαζόμαστε, στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε ως Έθνος». Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος, ανέφερε ότι συγκινήθηκε που είδε τόσο κόσμο να υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας από το Άγιον Όρος.



ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟ ''ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ''

Με τιμές αρχηγού κράτους έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με την κανονιοφόρο «Αρματωλός», η εικόνα της Παναγίας «'Αξιον Εστί» από τον ναό του Πρωτάτου, που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, και πλήθος κόσμου την υποδέχθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λευκού Πύργου, ενώ στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές. Τη συνόδευσε αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας με επικεφαλής των πρωτοεπιστάτη, πατέρα Μάξιμο.

«Σε μια περίοδο βαθιάς δοκιμασίας οι Έλληνες στρεφόμαστε προς την Παναγία. Πολιτεία κι Εκκλησία πορεύονται για να στηρίξουν όσους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη βοήθεια του Θεού, με τη Βοήθεια της Παναγίας θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση». Ευχαριστίες προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, που έδωσε τη χαρά να βρεθεί η εικόνα της Παναγίας δίπλα στη δοκιμαζόμενη ελληνική πολιτεία, εξέφρασε ο κ. Τζιτζικώστας. 

Στους ακατάλυτους δεσμούς της Θεσσαλονίκης με το 'Αγιον Όρος αναφέρθηκε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος συνέδεσε το γεγονός με την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, γι΄ αυτό τη θεωρεί ως πράξη παρηγοριάς για τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση. Ο πρωτοεπιστάτης Μάξιμος είπε ότι η μεταφορά τής εικόνας στη Θεσσαλονίκη προσφέρει πνευματική ανακούφιση, τόνωση του ηθικού και ευλογία στον ελληνικό λαό. Πρόσθεσε πως η απελευθέρωση του Αγίου Ορους θα εορταστεί στις 2 Νοεμβρίου.

Η εικόνα του «'Αξιον Εστί» σπάνια εξέρχεται από το 'Αγιον Όρος και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Αυτή είναι η Πέμπτη φορά (οι προηγούμενες ήταν το 1963, 1985, 1987, 1999) και η δεύτερη για τη Θεσσαλονίκη μετά το 1985. Η έξοδός της αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ύστερα από σχετικό αίτημα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, 'Ανθιμου, για τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε η μητρόπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Στην παραλία του Λευκού Πύργου η εικόνα τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό κιλλίβαντα και ακολούθησε λιτάνευση μέχρι τον ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα παραμείνει έως το τέλος του Οκτωβρίου και θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.


ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στην Θεσσαλονίκη έφτασε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έτυχε θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου εκεί έγινε δεκτός από ιερείς της Μητροπόλεως. Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης για τον Άγιο Δημήτριο. Το απόγευμα θα γίνει η επίσημη υποδοχή της Ιεράς Εικόνας του «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους στον Λευκό Πύργο.

Αμέσως μετά με λιτανευτική πομπή θα κατευθυνθεί στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου για να τελεστεί η επίσημη Δοξολογία και ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Αύριο, Κυριακή, θα τελεσθεί Πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία πολλών Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την Ιερά Θαυματουργό Εικόνα θα υποδεχθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ μετά του οικείου Επισκόπου κ. Ανθίμου σήμερα στις 16:15 μ.μ. Την Τελετή Υποδοχής μπορείτε να παρακολουθήσετε από το Κρατικό Κανάλι της ΕΤ 3.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΦΕΣΤΙΑΣ Ι. ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ
            
Εν Καρυαίς, τη 11η Οκτωβρίου 2012

«Το Άγιον Όρος, μέσα στη χιλιόχρονη ιστορία του, πάντοτε συνέπασχε και ήταν αρωγός τού θεοφιλούς λαού και ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Θέλοντας και στις μέρες μας να βοηθήσει πνευματικά και ηθικά τον βαθιά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και των τοπικών φορέων της πόλεως, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 έτη από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, την κατ' εξαίρεσιν έξοδο της εφεστίου θαυματουργού Ι. Εικόνος τού «Άξιον Εστίν» από την 13η μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2012 στον Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Την Ι. Εικόνα θα συνοδεύει σύσσωμος η Ι. Κοινότης του Αγίου Όρους.  Τα τυχόν έσοδα εκ τού Ιερού Προσκυνήματος θα διατεθούν αποκλειστικώς για τα συσσίτια της Εκκλησίας».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Στην κόχη του Ιερού Βήματος του Πρωτάτου βρίσκεται η εικόνα του «Άξιον εστί». Πολλά τα θαύματά της, πάμπολλοι και οι προσκυνητές που θα περάσουν οπωσδήποτε απ' εκαί να προσκυνήσουν, να πούνε γονατιστοί τον πόνο τους, να πάρουν την ευλογία της. Ήταν ένα βράδυ του καλοκαιριού όταν χτύπησε η πόρτα του Παντοκρατορινού Κελλιού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κοντά στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές. Ο Γέροντας του Κελλιού βρισκόταν στην αγρυπνία στο Πρωτάτο, όπως έκανε εξάλλου κάθε Σάββατο βράδυ. Ο υποτακτικός άνοιξε και μπροστά του στεκόταν ένας ξένος μοναχός (ο Αρχάγγελος Γαβριήλ με σχήμα Μοναχού) που ζητούσε τη φιλοξενία του. Με ευχαρίστηση τον δέχτηκε και του προσέφερε ό,τι διέθετε το φτωχικό κελλί τους.

Τη νύχτα σηκώθηκαν για να διαβάσουν την πρωινή ακολουθία. Την ώρα του Όρθρου και όταν έφθασαν στην ενάτη ωδή, ο φιλοξενούμενος πριν να ψάλλει «την Τιμιωτέρα των Χερουβείμ», πρόσθεσε το άγνωστο μέχρι τότε προοίμιο «Άξιον εστί ως αληθώς μακαρίζειν Σε την Θεοτόκον». Τον ύμνο αυτό τον έψαλε ολοκληρωμένο πολλές φορές ο άγνωστος Μοναχός μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, μέχρι να τον μάθει ο υποτακτικός. Αυτή η φράση προκάλεσε το θαυμασμό του υποτακτικού, ο οποίος και ζήτησε από τον επισκέπτη να του γράψει τη φράση για να μπορεί να την ψάλλει κι αυτός. Μέσα στο φτωχό όμως κελλί δεν υπήρχε ούτε χαρτί, ούτε μελάνη κι έτσι ο επισκέπτης χάραξε τη φράση με το δάχτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα, σαν να ήταν ζύμη, λέγοντας ότι αυτός ο ύμνος πρέπει να ψάλλεται από όλους τους Ορθοδόξους και εξαφανίστηκε.Ο υποτακτικός, που τον τίμησε ο Θεός για την υπακοή και τον οσιακό του βίο, έψαλλε μέχρι το πρωί αυτόν τον ύμνο, ο οποίος τόσο πολύ εύφραινε την καρδιά του και του έφερνε ψυχική αγαλλίαση! 

Όταν επέστρεψε ο Γέροντας, άκουσε τον υποτακτικό του να ψάλλει τον γλυκύτατο αυτό και μελωδικώτατο ύμνο του Αρχαγγέλου, πληροφορήθηκε τα όσα έγιναν, έτρεξε πίσω στις Καρυές κι ανήγγειλε το θαύμα. Στο κελί αυτό, που από τότε ονομάστηκε «Άξιον εστίν» ετελείτο γιορτή προς τιμήν του Αρχάγγελου Γαβριήλ, ο οποίος, όπως λέγεται, ήταν ο επισκέπτης μοναχός, αφού αυτός είναι ο κατεξοχήν υμνολόγος της Θεοτόκου. Η πλάκα στην οποία γράφτηκε ο ύμνος, στάλθηκε στο Πατριαρχείο και η εικόνα της Παναγίας μπροστά στην οποία ψάλθηκαν τα αγγελικά λόγια, μεταφέρθηκε στον Ι.Ν του Πρωτάτου. Κάθε Δευτέρα της Διακαινησίμου λιτανεύεται η θαυμαστή εικόνα της Παναγίας στις Καρυές.

Μπροστά στην εφέστια εικόνα του Άθωνα, «εγένετο ο συναγερμός του αγιορειτικού κόσμου και γονυπετώς υπέγραψαν οι σεβαστοί Καθηγούμενοι και Προιστάμενοι των ιερών Μονών το ψήφισμα της αιωνίου ενώσεως του Αγίου Όρους μετά της Μητρός Ελλάδος».