12 Ιουλίου, 2012

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης σχεδιάζει να καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος έως τις 15 Σεπτεμβρίου έπειτα από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ελήφθη τον περασμένο Μάιο. Αιτία της προσφυγής είναι τα περίπου 90 οικόπεδα της Εκκλησίας στην περιοχή της Βουλιαγμένης που είχαν δεσμευτεί από το δήμο από τις αρχές της δεκαετίας '90 με σκοπό να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, πάρκα, χώροι αθλοπαιδιών). Η Εκκλησία δεν αποζημιώθηκε ποτέ γι αυτά και προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι δικαστικές αποφάσεις τη δικαίωσαν και αποφασίστηκε άρση των απαλλοτριώσεων. Ωστόσο δεν έχουν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και έτσι, η διοίκηση της Εκκλησίας αποφάσισε να προχωρήσει στην προσφυγή στο ΕΔΑΔ. "Δεν θέλουμε να προσφύγουμε στην Ευρώπη διότι αυτό δημιουργεί διασυρμό της χώρας. Αλλά δυστυχώς μας εξαναγκάζουν. Μακάρι να συμμορφωθεί η διοίκηση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Τότε δεν θα προχωρήσουμε, θα ακυρώσουμε την προσφυγή.

Την ευθύνη πάντως για την προσφυγή την έχουν αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα και όχι εμείς" λέει στα ΝΕΑ o γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος Αβραμιώτης. "Εφόσον έχουμε εξαντλήσει την προσφυγή σε όλα τα προβλεπόμενα από την ελληνική έννομο τάξη δικαστήρια, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα καταθέσουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό που θα ζητήσει n Εκκλησία από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι να υποχρεώσει το ελληνικό κράτος να συμμορφωθεί με αυτά που επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις", τονίζεται από την Εκκλησία.

Είχε προηγηθεί μερικούς μήνες νωρίτερα n προσφυγή της Εκκλησίας στο Τριμελές Συμβούλιο Διοίκησης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών: Πρόκειται για το συμβούλιο που ελέγχει κατά πόσο n διοίκηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις. Η δίκη έγινε τον Μάρτιο και το συμβούλιο έδωσε τρίμηνη προθεσμία για να συμμορφωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διορία έληξε τον Ιούνιο και το δικαστήριο κάλεσε εκ νέου τη διοίκηση να συμμορφωθεί εντός τριμήνου και όρισε νέα ημερομηνία συζήτησης για το Θέμα την 25η Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το συμβούλιο είχε διαπιστώσει "αδικαιολόγητη παράλειψη συμμόρφωσης της διοίκησης (ΥΠΕΚΑ και Δήμου) προς τις δικαστικές αποφάσεις άρσης απαλλοτρίωσης".

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Ακολούθησε στις 19 Ιουνίου έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προς το Τριμελές Συμβούλιο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Με αυτό, το υπουργείο ενημέρωνε ότι αδυνατεί να συμμορφωθεί έως τον Σεπτέμβριο.

...Λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας του θέματος, του μεγάλου αριθμού ακινήτων καθώς και του χαρακτήρα (δασικός) αρκετών εξ αυτών αλλά και της νέας νομοθεσίας (Ν.4067 12), δεν είναι δυνατή η εντός τριμήνου συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις άρσεων απαλλοτρίωσης των φερόμενων ιδιοκτησιών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο Ν.4067 12 (θα πρέπει η Εκκλησία της Ελλάδος να υποβάλει τον φάκελο στοιχείων που απαιτεί ο νόμος υποστήριζε.  Η Εκκλησία από την πλευρά της λέει ότι το έγγραφο αυτό έχει αρκετές αναλήθειες και ετοιμάζει απάντηση.





ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ.

 
Επειδή τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολύς λόγος για το πεδίο higgs και το μποζόνιό του, που ο Leon Lederman oνόμασε «σωματίδιο του Θεού» για την καλύτερη κυκλοφορία του βιβλίου του:  «The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?», εμείς σας παραθέτουμε το εμπεριστατωμένο άρθρο του Καθηγητού Φυσικής κ. Γεωργίου Γούναρη.

Για να διαβάσετε το άρθρο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ