18 Απριλίου, 2012

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ



Στη ραγδαία αύξηση των προβλημάτων που προκάλεσε η οικονομική κρίση αλλά και στη βοήθεια που βρίσκουν οι άνθρωποι στην Εκκλησία, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στον εθελοντισμό που έχει αναπτυχθεί χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και, φυσικά, της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην πρωτοβουλία της ομάδας "Άρτος - Δράση" που πριν 15 χρόνια αποφάσισαν να βοηθήσουν μία ομάδα φτωχών Κούρδων μεταναστών που ζούσαν στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας προσφέροντας τους θρεπτικό, σπιτικό φαγητό και ψωμί το οποίο χορηγούσαν διάφορα αρτοποιεία της Αθήνας. Αυτή η μικρή ομάδα εθελοντών μεγάλωσε και έχει αναλάβει τη φροντίδα ένος πολύ μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων. Προσφέρει τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες και σερβίρει καθημερινά γεύματα σε χιλιάδες κατοίκους της ελληνικής πρωτεύουσας" αναφέρει το ρεπορτάζ.

Το δημοσίευμα των FT τονίζει ότι "τα επίπεδα της φτώχειας έχουν αυξηθεί απότομα και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, αφήνοντας το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας να αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα". Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες έχει αναπτυχθεί ένα κύμα εθελοντισμού για τους άνεργους και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, σημειώνει το ρεπορτάζ. «Για πολλούς Έλληνες που αναζητούν τακτικά επισιτιστική βοήθεια, η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μετατραπεί σε πυλώνα στήριξης, με συσσίτια στις ενορίες τα οποία λειτουργούν στην Αθήνα και σερβίρουν γεύματα το μεσημέρι καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Έχω την αίσθηση της ασφάλειας γνωρίζοντας ότι το φαγητό θα είναι εκεί», λέει η Σταματία Παπάζογλου, συνταξιούχος εργαζόμενη στο δημόσιο τομέα». «Ο Πατέρας Νικόλαος στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στη Δραπετσώνα, ενός εργατικού προάστιου της Αθήνας, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο προμηθευτών ενώ επειδή παλιότερα ήταν μάγειρας ετοιμάζει ο ίδιος το εβδομαδιαίο μενού των συσσιτίων» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΝΤ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Στη δίνη της ύφεσης κινδυνεύει να παραμείνει η Ευρωζώνη και η Ελλάδα, εφόσον ανοίξει νέος κύκλος στη κρίση χρέους, με επίκεντρο την Ισπανία και την Ιταλία, επισημαίνει το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για τη παγκόσμια οικονομία.

Αυτό που προκαλεί ρίγη είναι η επισήμανση ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο αλλά απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Ειδικά, όσον αφορά στην Ελλάδα, μαζί με τη Πορτογαλία που βρίσκεται επίσης σε πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και τις Ισπανία- Ιταλία που δέχονται πιέσεις από τις αγορές, θα έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αναζήτηση του δρόμου της επιστροφής στην ανάπτυξη. Για το 2012 το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,7%, ενώ για το 2013 περιμένει μηδενική ανάπτυξη, αλλά αυτό που προκαλεί δέος είναι η πρόβλεψη για ανεργία 19,4% τόσο για φέτος όσο και για το 2013, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η πραγματική ανεργία θα διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας το 1.200.000.

Αυτό που δημιουργεί αίσθηση είναι ότι το ΔΝΤ με την επιχειρηματολογία του, στη πραγματικότητα αντιστρατεύεται τα κόμματα που ετοιμάζονται να ζητήσουν τη ψήφο των πολιτών στις 6 Μαΐου με «σημαία» το ότι η πολιτική λιτότητας είναι μονόδρομος για την έξοδο από τη κρίση.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Ταμείου; Οτι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση για το πολιτικό σύστημα συνολικά στην Ευρωζώνη είναι να βρει τη χρυσή τομή, το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα αλλά παράλληλα δεν θα βάζει εμπόδια στην ανάκαμψη, επισημαίνοντας συν τοις άλλοις ότι μπορεί η δημοσιονομική πειθαρχία να είναι αναγκαία στις χώρες με υψηλά ελλείμματα και Χρέος αλλά η εφαρμογή της ασκεί υφεσιακές πιέσεις βραχυπρόθεσμα, δηλαδή σε αυτό το κρίσιμο διάστημα που η ελληνική οικονομία αναζητά εναγωνίως «οξυγόνο».

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης αφαιρεί περίπου 1% από την ανάπτυξη συνολικά, ενώ άλλο 1% αφαιρείται από την απομόχλευση των τραπεζών, η οποία είναι προφανές ότι συνδέεται άμεσα με τη κρίση Χρέους αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης που στοιχειώνει, πλέον, το οικονομικό κλίμα από το Βορά έως το Νότο κι από την Ανατολή έως τη Δύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Απότομη αλλαγή παρουσίασε ο καιρός και από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης βρέχει καταρρακτωδώς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στο Λεκανοπέδιο πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, ενώ ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στα νότια προάστια. Η Τροχαία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μετ' εμποδίων εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων λόγω των θυελλωδών ανέμων. Το πρωί απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων για Πάρο, Νάξο, αλλά και για Αργοσαρωνικό.

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα κέντρα κράτησης μεταναστών -ένα εκ των οποίων αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αμυγδαλέζα- έρχονται στο φως στοιχεία για τις συνθήκες διαμονής παράνομων ή μη μεταναστών στη χώρα μας. Όπως επιβεβαίωσε, το πρωί της Τετάρτης, στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος, δεκάδες μετανάστες που έχουν εκτίσει την ποινή που τους επιβλήθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη, παραμένουν με την ιδιότητα του «φιλοξενούμενου» στις φυλακές της χώρας, καθώς δεν είναι δυνατόν να απελαθούν.

Κάθε νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνεται ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού. Μόλις 18 ημέρες πριν από τις κάλπες, η έρευνα της Marc δείχνει ότι στη νέα Βουλή θα υπάρχουν 10 κομματικοί σχηματισμοί, με τη ΝΔ να μην έχει αυτοδυναμία και μαζί με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνουν περίπου το 40% των ψήφων και 158 έδρες. Υψηλό ποσοστό καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς.

Να σκεφθούν τον βαθμό ευθύνης τους μετά τις εκλογές, ώστε να γίνουν υπεύθυνες πριν από τις εκλογές, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξής του σε ΜΜΕ της Κρήτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη διασταύρωση Πάρνηθος και Καραμανλή, στην Αμυγδαλέζα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία κέντρου κράτησης αλλοδαπών στο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Κόσμος

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν για τη χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί για τη μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στις αφγανικές δεν πρόκειται να αναθεωρηθούν, εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας που κορυφώθηκε με τις πολύνεκρες συντονισμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν στις 15 Απριλίου.

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία την Τρίτη, σύμφωνα με καταγγελίες ακτιβιστών, και η νέα κλιμάκωση της βίας απειλεί να τερματίσει την αποστολή των παρατηρητών που βρίσκονται στη χώρα για να επιβλέπουν την εύθραυστη εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Ανάν. Καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκεχειρία τηρείται μόνο στα ...χαρτιά, την Τετάρτη ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημερώνει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του NATO. Παράλληλα, η ΕΕ συντάσσει λίστα με νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος.

Την «πλήρη, άμεση και άνευ όρων» διακοπή των εχθροπραξιών ζήτησε από το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας με την επιβολή κυρώσεων. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν και του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, τα μέλη του ΣΑ εκτίμησαν ότι οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει τη «λογική του πολέμου» και οι κινήσεις των στρατευμάτων στα σύνορα αυξάνουν την ένταση.

Σφοδρή επίθεση στις τράπεζες, στο «σύστημα», στους μετανάστες και στους τεχνοκράτες της ΕΕ -τους οποίους μάλιστα αποκάλεσε «ηλίθιους»- εξαπέλυσε την Τρίτη η Μαρίν Λεπέν, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος, εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής και τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει «κολλήσει» στην τρίτη θέση.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη και θα υποβληθεί σε ραδιοθεραπεία. «Αισθάνομαι θαυμάσια» ανέφερε ο Μπάφετ, σε ανακοίνωση της εταιρίας του Berkshire Hathaway Inc., καθησυχάζοντας τους μετόχους της. Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι γιατροί, καθώς -όπως είπαν- ο καρκίνος εντοπίστηκε στο αρχικό του στάδιο, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεταστάσεις.

Οικονομία

Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και σε αυτό το πλαίσιο το κόστος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 15% την περίοδο 2012-2014, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση 41 σελίδων που θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι περισσότερα από τα μισά των 20 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις στους τομείς των δικτύων μεταφορών, του τουρισμού και της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης.

Την πρόβλεψη ενός ελάχιστου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο οποίος θα είναι διαφοροποιημένος τόσο σε εθνικό όσο και κοινοτικό επίπεδο, καθώς επίσης και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων σε τομείς έντασης εργασίας, αναμένεται να εισηγηθεί την Τετάρτη η Κομισιόν στο πλαίσιο του «Συμφώνου για την Απασχόληση».

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο παρασκήνιο το σκληρό παζάρι με την τρόικα για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει για το κατά πόσον θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ μέχρι την Παρασκευή οι τράπεζες θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της χρήσης 2011.

Αθλητισμός

Με τον Μάριο Γκόμεζ να σκοράρει στο 90', η Μπάγερν νίκησε 2-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης στην «Αλιάντς Αρίνα» του Μονάχου και πήρε ελαφρύ προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς της επόμενης Τετάρτης, στα ημιτελικά του Champions League. Οι Βαυαροί προηγήθηκαν στο 17' με τον Ριμπερί, οι Μαδριλένοι ισοφάρισαν στο 53' με τον Οζίλ, αλλά οι Γερμανοί ήταν αυτοί που πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο και κυνήγησαν το γκολ της νίκης. Ωστόσο, το εκτός έδρας γκολ δίνει ελπίδες στους «μερένχες» που έζησαν άλλη μια απογοήτευση στο Μόναχο (9 ήττες, 1 ισοπαλία).

Το παιχνίδι στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και του Ατρόμητου ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 29ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ που θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Οι δύο ομάδες διεκδικούν την τρίτη θέση της βαθμολογίας, όπως και ο ΠΑΟΚ, και η κόντρα τους είναι χωρίς ασφαλή προγνωστικά. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ είναι το λογικό φαβορί για την κατάκτηση της νίκης, καθώς θα φιλοξενήσει στην Τούμπα την (ήδη υποβιβασμένη) Δόξα Δράμας.

Η μεταφορά της σωρού του Πιερμάριο Μοροζίνι με προορισμό το Μπέργκαμο, δηλαδή, την πόλη που γεννήθηκε, άρχισε το πρωί της Τρίτης. Ενδιάμεσος σταθμός, το Λιβόρνο και το γήπεδο «Αρμάντο Πίκι». Περισσότεροι από 8.000 οπαδοί της Λιβόρνο αποχαιρέτησαν τον Μοροζίνι, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στο Μπέργκαμο με τους φίλους της Αταλάντα. Στο μεταξύ, άγνωστα παραμένουν τα αίτια του θανάτου του άτυχου ποδοσφαιριστή.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18/4/2012


Γεγονότα

716: Ο στρατηγός Λέων ο Ίσαυρος αναγορεύεται από το στρατό σε αυτοκράτορα του Βυζαντίου και γίνεται ο ιδρυτής της δυναστείας των Ισαύρων ως Λέων Γ'.

1906: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000.

1920: Συνέρχεται στην Αθήνα το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ. Το κόμμα μετονομάζεται σε ΣΕΚΕ-Κ(ομμουνιστικό).

1969: Η Μελίνα Μερκούρη ιδρύει ταμείο για τη συνεισφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα.

1996: Δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο «Europa» στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια» που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.

2004: Θλιβερά επεισόδια εκτυλίσσονται πριν από το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο του πρωταθλητή, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει η αστυνομία. 

Δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού που δεν διαθέτουν εισιτήριο, επιδίδονται σε πετροπόλεμο και συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κάνουν χρήση καπνογόνων και δακρυγόνων, μετατρέποντας για ώρες την περιοχή γύρω από το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» σε πεδίο μάχης. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίζονται εννέα αστυνομικοί και δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού. Για την ιστορία, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2.

Γεννήσεις

1480: Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου 6ου, που φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης. (Θαν. 24/6/1519)

1927: Σάμιουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. Κέρδισε παγκόσμια φήμη στις αρχές της δεκαετίας του '90 με το βιβλίο του η «Σύγκρουση των Πολιτισμών», με το οποίο προσπάθησε να εξηγήσει τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο με πολιτισμικούς όρους. (Θαν. 24/12/2008)

1973: Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, αιθίοπας δρομέας, ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 10 χλμ.

Θάνατοι

1935: Παναΐτ Ιστράτι, (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής ρουμάνος συγγραφέας. (Κυρά Κυραλίνα) (Γεν. 10/8/1884)

1941: Αλέξανδρος Κορυζής, πρωθυπουργός, που αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. (Γεν. 1885)

1974: Μαρσέλ Πανιόλ, γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. («Η δόξα του πατέρα μου») (Γεν. 28/2/1895)