29 Μαρτίου, 2012

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΕΦΡΑΙΜ

 
Την αποφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ με την καταβολή εγγύησης 300.000 ευρώ και με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από το Άγιο Όρος και τη χώρα και την εμφάνιση ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, αποφάσισε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών, την Πέμπτη. Οι εφέτες έκαναν δεκτή την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με όρους, που υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου ο κατηγορούμενος αρχιμανδρίτης, και διέταξαν την αποφυλάκισή του με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Βάσει του βουλεύματος, ο ηγούμενος Εφραίμ βγαίνει από την φυλακή με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300.000 χιλιάδων ευρώ, ενώ του επιβάλλονται επιπλέον οι περιοριστικοί όροι της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από το Άγιο Όρος και από τη χώρα. Ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει προς το Συμβούλιο και ο εισαγγελέας Εφετών Π. Μαντζούνης ο οποίος εισηγήθηκε να παραμείνει ελεύθερος ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης και περιοριστικών όρων. 

Ο εισαγγελέας τήρησε ουσιαστικά την ίδια θέση με αυτήν που εξέφρασε από την αρχή, μετά την απολογία του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η οποία ήταν αντίθετη με αυτήν της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού που έκρινε ότι ο αγιορείτης πρέπει να προφυλακιστεί. Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ματζούνης στο Συμβούλιο Εφετών, ο ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Μετά την προφυλάκιση του τον περασμένο Δεκέμβριο, σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού που του παραχωρήθηκε αποκλειστικά, ο αρχιμανδρίτης είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του από την ανακρίτρια της υπόθεσης, η οποία παρά την αντίθετη εισαγγελική γνώμη, είχε απορρίψει την προσφυγή.