08 Ιανουαρίου, 2012

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΑ ΙΕΡΟΥΡΓΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

 
Για τον χρόνο, «που είναι μια γραμμή, μια συνέχεια και που ο άνθρωπος τον χωρίζει  για να ευκολύνεται», μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στο κήρυγμά του σήμερα, στον Άγιο Δημήτριο, στα Μυκονιάτικα, όπου και λειτούργησε.

«Το παρελθόν είναι αυτό που πέρασε. Το μέλλον είναι αυτό που περιμένουμε και ασχολούμαστε περισσότερο με αυτά που έφυγαν κι αυτά που περιμένουμε και χάνουμε το παρόν, το σήμερα», είπε ο Μακαριώτατος και υπενθύμισε πως «ο Απόστολος Παύλος λέγει πως αυτό το σήμερα είναι σα να το αγοράζουμε, να πάμε να το πληρώσουμε, να μας στοιχίζει, δηλαδή να το αξιοποιήσουμε.» Αναφερόμενος στην κρίση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε, μεταξύ άλλων: «Κάθε μέρα οι φτωχοί γινόμαστε πιο φτωχοί, οι στεναχώριες γίνονται περισσότερες, η ανασφάλεια ακόμα πιο πολύ, η ανεργία αυξάνεται και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, η απελπισία έρχεται, λοιπόν, και μας ζώνει όλους κι απεγνωσμένα λέμε: υπάρχει φως;»

«Στον πολιτισμένο χώρο της Ευρώπης είπαν ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο της γης», συνέχισε ο Μακαριώτατος, «και μπορεί τη ζωή να την αλλάξει και να κάνει όλους τους ανθρώπους ευτυχισμένους, να τους κάνει έναν παράδεισο. Και πού οδήγησε αυτό; Σ’ αυτό που εμείς οι μεγαλύτεροι τα ζήσαμε, στους πολέμους, στην ανυποληψία του ανθρώπου. Γιατί η αρρώστια ήταν η διδασκαλία που πέρασε: Πέθανε ο Θεός! Δεν υπάρχει Θεός. Επομένως, αφού δεν υπάρχει Θεός Πατέρας δεν υπάρχουν και παιδιά, επομένως δεν υπάρχουν και αδελφοί. Σκοτώνοντας, λοιπόν, οι φιλόσοφοι και οι δάσκαλοι τον Θεό, σκότωσαν και τον άνθρωπο και την ανθρωπιά.»

«Κι αυτά τα μηνύματα έφτασαν και στην πατρίδα μας», συνέχισε ο  Αρχιεπίσκοπος λέγοντας ότι αυτό που ζούμε τον τελευταίο καιρό είναι να γίνεται «ο φτωχός φτωχότερος, ο πλούσιος πλουσιότερος. Γιατί; Αφού δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται.» Αναφερόμενος στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Αρχιεπίσκοπος  είπε ότι «σήμερα αυτό είναι το μήνυμα του Κυρίου μας: Υπάρχει φως. Να μην μείνουμε στα δικά μας σφάλματα και να κάνουμε όλοι έναν αγώνα. Χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια. 


Εάν το καταλάβουμε αυτό σαν πρόσωπα, σαν άρχοντες, σαν λαός, υπάρχει ελπίδα και θα προχωρήσουμε. Εάν μείνουμε όμως στο συμφέρον το δικό μας, καθένας στον εαυτό του, που θεωρεί τον εαυτό του αυτοεικόνα κι όλους τους άλλους να τον προστατεύουν.Αν μείνει στη δυνατότητα που έχει αυτή τη στιγμή να εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους ή να τους κλέβει ακόμα περισσότερο, αν μείνουμε σ’ αυτή τη νοοτροπία δεν υπάρχει σωτηρία, δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει φως.» «Ο χώρος ο εκκλησιαστικός, ο... καθυστερημένος, όπως τον λένε μερικές φορές αυτό το μήνυμα μας δίνει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Μη χάνετε την εσωτερική σας ελευθερία, μην σας πιάνει πανικός. Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως, αγωνιστείτε. Όχι μια φορά, κάθε μέρα, κάθε ώρα, πάντοτε. Και στο τέλος η νίκη θα είναι δική σας. Ο Θεός το είπε: Δεν μπορείτε χωρίς εμένα να κάνετε τίποτα. Κι αυτός που στήριξε την ελπίδα του πάνω σε μένα βρέθηκε νικητής. Θα ακούσουμε πολλές θεωρίες, θα ακούσουμε πολλές προτάσεις. Μας χρειάζονται, η σοφία των ανθρώπων, αλλά τη στιγμή που χωριζόμαστε από τον Θεό δεν υπάρχει ελπίδα και σωτηρία.»

Μετά το τέλος της Θ. λειτουργίας και απαντώντας σε προσφώνηση του π. Κων/νου Παναγιωτόπουλου, Αρχιερατικού Επιτρόπου της έκτης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, ο οποίος μίλησε για τις πρωτοβουλίες διαλόγου και τις κληρικολαϊκές συνελεύσεις, ο Μακαριώτατος είπε ότι «θέλουμε διάλογο, όχι μόνο με τους παπάδες αλλά και με το λαό».

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι «στην Ευρώπη βλέπουμε εκκλησίες να πωλούνται για να γίνονται σούπερ-μάρκετ, εστιατόρια κ.λπ., εδώ οι εκκλησίες είναι το αίμα του λαού».

 Δυστυχώς σήμερα ο «εχθρός είναι εντός των τειχών. Αλλά δεν είναι κρίμα να γινόμαστε σκλάβοι έτσι, χωρίς να προσέχουμε και να έχουμε μέσα μας αυτό το φρόνημα που μας δίνει η Εκκλησία μας και η πατρίδα μας;» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.