28 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

Τις κοινωνικές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον επόμενο χρόνο παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης στη σύσκεψη για τα μέτρα αλληλεγγύης υπό τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο, με τον υπουργό να επιφυλάσσεται για μελέτη επιπλέον θεσμικών μέτρων.
     
Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι καταγγέλουν παρεμβάσεις στο έργο τους. «Κάποιοι ενοχλούνται από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους» λέει η ΝΔ. «Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής είναι μία απάτη» τονίζει το ΚΚΕ. Μεγάλη πρόκληση χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
     
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί, μετά τις ανακοινώσεις των υπουργών Υγείας και Εργασίας για μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 2 και 3 Ιανουαρίου και επαναβεβαίωσε την απόφαση για αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί ζητούν «κλαδική Συμφωνία για σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς και να σταματήσει ο διωγμός των φαρμακείων».
    
 Τρεις λόγους που θεωρεί εξαιρετικά σοβαρούς επικαλέστηκε η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού προς το Συμβούλιο Εφετών, για να αιτιολογήσει την άποψη της για προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα.
     
Τη δωρεάν διανομή 120.000 δελτίων θεάματος, χειμερινής περιόδου 2012, δαπάνης 1.700.000 ευρώ, στους δικαιούχους των παροχών του νομού Αττικής αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Η δωρεάν χορήγηση των δελτίων θεάματος θα αρχίσει τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 και θα πραγματοποιείται καθημερινά από τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ στην Αττική μέχρι εξάντλησης των δελτίων.

Κόσμος

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ρωσία μετά τις καταγγελίες από τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων δημοσιοποιώντας μία έκθεση στην οποία κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση για βασανισμούς, τηλεφωνικές υποκλοπές και άλλες παραβιάσεις. «Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που διακηρύσσει η Ουάσινγκτον», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο σε πολυσέλιδη έκθεσή του.
    
  Το εισόδημα, τη φορολογία και τα γενικά έξοδα της ισπανικής βασιλικής οικογένειας δημοσιοποίησε, για πρώτη φορά στα χρονικά, το παλάτι, στο πνεύμα της «διαφάνειας» που απαιτούν οι συνθήκες (και η οικονομική κρίση). Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αμείβεται με κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ το χρόνο -για τα οποία φορολογείται με 40%- ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του Παλατιού έφτασε φέτος τα 8,4 εκατ. ευρώ.
     
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί της πρόθεσής της να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν παρά τις απειλές της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι εάν επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο θα «απαντήσει» κλείνοντας τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνά το 40% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τη μεταφορά πετρελαίου. Σεβασμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας ζητά η Γαλλία από την Τεχεράνη, ενώ την ίδια στιγμή ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανακοινώνει ότι «δεν θα επιτρέψει» να διακοπεί η διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ.
     
Ο επικεφαλής των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και ο αρχηγός του υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, συνήθεις αντίπαλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές, υπέβαλαν επισήμως την Τετάρτη τις υποψηφιότητές τους για τις εκλογές του Μαρτίου 2012 στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, στον απόηχο των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει έτοιμος να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση, αλλά δεν ξέρει με ποιον να μιλήσει και θα το σκεφτεί...
     
Η Τσίτα, ο χιμπατζής που πρωταγωνίστησε στις ταινίες με τον Ταρζάν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών από νεφρική ανεπάρκεια, ανακοίνωσε το ίδρυμα που την φιλοξενούσε στο Παλμ Χάρμπορ της Φλόριντα.

Οικονομία

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το ευρώ την Τετάρτη, με την ισοτιμία του κοινού νομίσματος να υποχωρεί το απόγευμα μέχρι και το 1,2916 δολάριο με χαμηλούς τζίρους λόγω των εορτών, σημειώνοντας πτώση 1,15% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ ορίστηκε από την ΕΚΤ στο 1,3074 δολ.
     
Ο Κώστας Θέος, αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης μετά τη λύση της σύμβασης εργασίας με τον Απόστολο Μπαράτση, η οποία -όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ- έγινε κοινή συναινέσει. Ο κ. Θέος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από τη 1η Ιανουαρίου και θα έχει την εποπτεία των Γενικών Διευθύνσεων Ορυχείων, Παραγωγής και Εμπορίας.
     
Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στο κλείσιμο της Τετάρτης, καθώς οι τιμές των μετοχών δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα υψηλά ενδοσυνεδριακά κέρδη τους. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 669,57 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,01%. Ενδοσυνεδρικά σημείωνε κέρδη έως και 2,46%, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 685,98 μονάδες.

Αθλητισμός

 Ο ΟΦΗ έπαιξε με τη φωτιά και τελικά... κάηκε! Στην εξ αναβολής αναμέτρηση της 3ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ υποδέχτηκε τον Λεβαδειακό στην Κρήτη και ενώ ήταν καλύτερος, έχασε πολλές ευκαιρίες με αποκορύφωμα ένα πέναλτι στο 60', το οποίο κέρδισε ο Καμπάνταης από τον Τόμας, αλλά στην εκτέλεση του Κάλαϊτζιτς, ο Κυριακίδης απέκρουσε. Έτσι, στο 89' ήρθε το γκολ του Βασιλείου για να χαρίσει τη νίκη με 1-0 στους φιλοξενούμενους. Αυτή την ώρα, ο Άρης φιλοξενεί τη Δόξα Δράμας (1-0) στον αγώνα που ολοκληρώνει την αγωνιστική.
     
Την ώρα που το παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Λεβαδειακό βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη έγινε γνωστό ότι το Δ.Σ. της κρητικής ΠΑΕ υπέβαλε την παραίτησή του, προκειμένου να πάει σε ορισμό νέας διοίκησης μέσω του Πρωτοδικείου την Παρασκευή (30/12).
     
Με τους τρεις βαθμούς της νίκης έφυγε ο Λεβαδειακός από το Ηράκλειο. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, σε εξ αναβολής αγώνα της 3ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, επικράτησε 1-0 του ΟΦΗ και ανέβηκε στην 14η θέση της κατάταξης, με τέσσερα ματς λιγότερα από τον 13ο (με 10 βαθμούς) ΠΑΣ Γιάννινα. Το γκολ για την ομάδα της Βοιωτίας σημείωσε ο Βασιλείου στο 89', ενώ οι «ακέφαλοι» (μετά τη σημερινή παραίτηση του ΔΣ της ΠΑΕ) Κρητικοί που διατηρήθηκαν στην 7η θέση (20β.) έχασαν πέναλτι στο 60' με τον Κάλαϊτζιτς.