10 Δεκεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα

 Ευνοϊκότερο περιβάλλον για την εφαρμογή του PSI, από το οποίο άλλωστε εξαρτάται και ο χρόνος των πρόωρων εκλογών, διαμορφώνουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που θα συμμετάσχουν στο νέο (γερμανικής κοπής) τοπίο για την Ευρωζώνη, θα πρέπει να υιοθετήσει συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και μετά το τέλος των Μνημονίων.
     
Ένα απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Καλαμάτας που οδηγούσε ένας 31χρονος άνδρας παρέσυρε και σκότωσε έναν 75χρονο. Προανάκριση διενεργεί η τροχαία Καλαμάτας.
     
Επτά ένοπλες ληστείες σημειώθηκαν από το απόγευμα έως τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αττική, ενώ σε δύο περιπτώσεις μία γυναίκα και ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο. Στα Μέγαρα η αστυνομία συνέλαβε έναν 25χρονο δραπέτη, ο οποίος είχε διαπράξει σωρεία ληστειών, ενώ στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ένα άτομο για διακίνηση λαθραίων πακέτων τσιγάρων.
    
 Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 θα ξεκινήσουν τα καταστήματα να δουλεύουν σε εορταστικούς ρυθμούς, αυξάνοντας τις ώρες λειτουργίας τους και αναμένοντας οι εφετινές πωλήσεις να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις ζημιές που έχουν επιφέρει τα μέτρα λόγω της κρίσης.
    
 Τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα περνά μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικής συσκευής (τηλεόραση, υπολογιστής, παιχνίδια) ένας στους έξι εφήβους, ηλικίας, 13-15 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, παρατηρείται ότι ο ελεύθερος χρόνος των εφήβων μονοπωλείται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ όλο και λιγότεροι ασχολούνται με αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Κόσμος

 Τη νοοτροπία του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, τύπου Χ-Factor και τη δυσλειτουργική ζωή των ποδοσφαιριστών δείχνει ως τις βασικές αιτίες για τα επεισόδια που ξέσπασαν το καλοκαίρι στη Βρετανία, ο υπουργός Εργασίας, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ. «Οι νέοι πιστεύουν ότι το σκαλοπάτι για πολύ και γρήγορο χρήμα βρίσκεται στο X-Factor. Η τύχη σίγουρα είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά τα περισσότερα στη ζωή θέλουν σκληρή δουλειά».
     
Την τελετή ορκωμοσίας της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες θα μεταδώσει ζωντανά το Youtube. Είναι η πρώτη φορά που το δημοφιλές δίκτυο μεταδίδει απευθείας μια τέτοια τελετή, σε συνεργασία με τη συνδρομή της Προεδρίας της Αργεντινής Δημοκρατίας σε αυτό.
     
Μία ακόμα κινητοποίηση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν διοργανώνουν το Σάββατο στη Μόσχα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με στόχο να πιέσουν ακόμα περισσότερο τον Ρώσο πρωθυπουργό να δεχθεί την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας. Στόχος, να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 30.000 άτομα. «Ο Homo Sovieticus ζει και βασιλεύει» σχολιάζει ο βρετανικός Economist.
     
Παγιδευμένος φάκελος τραυμάτισε ανώτατο Ιταλό εφοριακό όταν εξερράγη στα χέρια του, λίγες ημέρες μετά από παρόμοια απόπειρα με στόχο τον Γιόζεφ Άκερμαν της Deutsche Bank. Το θύμα, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας συλλογής ληξιπρόθεσμων οφειλών Equitalia, έχει χάσει ένα δάκτυλο αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, στον φάκελο υπήρχε επιστολή της ιταλικής αναρχικής ομάδας FAI -υπεύθυνης για την αποστολή φακέλου παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη στα κεντρικά της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη, και η οποία είχε κάνει τότε αναφορά για «τρεις εκρήξεις».
     
Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και αρκετά παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη Συρία όπου συνεχίζεται από την κυβέρνηση χωρίς ορατά σημάδια υποχώρησης η άγρια καταστολή από τις αντικαθεστωτικής εξέγερσης που συνεχίζεται στην Συρία, η οποία παραμένει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα που διστάζει να επιβάλλει αυστηρά μέτρα και κυρώσεις και πολύ περισσότερο να αποφασίσει μία στρατιωτική επέμβαση.

Οικονομία

Τις προτεραιότητες της Ομάδας Δράσης αναλύει ο επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Πρώτο ζήτημα είναι η βελτίωση του φορεισπρακτικού μηχανισμού, ακολουθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τρίτον η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η «Ομάδα» δεν ήρθε για να μείνει και ότι τα 45 άτομα που την αποτελούν, τα 30 εργάζονται στις Βρυξέλλες.
     
Στο πράσινο έκλεισε η Γουόλ Στριτ την Παρασκευή, όπου το κλίμα ήταν σταθερά θετικό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με φόντο τη συμφωνία στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
     
Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2012 δεν προβλέπει μείωση των κυρίων συντάξεων, διαβεβαίωσε ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος. «Σε ό,τι μας αφορά, ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ το 2012, που είμαι σίγουρος ότι θα εκτελεστεί στο σύνολό του με απόλυτη συνέπεια, δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων», είπε ο κ. Σπυρόπουλος σχολιάζοντας δημοσιεύματα.

Αθλητισμός

Το απόλυτο ντέρμπι της Ρεάλ με τη Μπαρτσελόνα που θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου (23:00, ΟΤΕ TV) στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά και σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Το παιχνίδι έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή της μάχης του τίτλου, καθώς οι «μερένγκες» απολαμβάνουν ένα προβάδισμα τριών βαθμών, έχοντας κι ένα ματς λιγότερο από τους «μπλαουγκράνα» και με νίκη θα κάνουν σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της Primera Division.
     
Σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Νίκος Κωστένογλου εν όψει του σημαντικού αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα το Σάββατο, όπου η «Ένωση» καλείται να πάρει τους τρεις βαθμούς και να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο Έλληνας τεχνικός, όπως ήταν φυσικό δεν θέλησε να πιέσει την κατάσταση των ποδοσφαιριστών του και δεν έκανε δυνατή προπόνηση, ωστόσο έδειξε ξανά τις σκέψεις του για την ενδεκάδα. Γεωργέας: «Κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή…».
     
Με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να μπαίνει στην αποστολή για τον αγώνα με τον Ατρόμητο, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του ΠΑΟΚ την Παρασκευή εν όψει του σημαντικού αγώνα του Σαββάτου (17:15) με τον Ατρόμητο, ωστόσο η συμμετοχή του διεθνή επιθετικού θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Στην αποστολή βρίσκεται και ο Γιώργος Γεωργιάδης. Ενημερώθηκε το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για όλα τα οικονομικά ζητήματα της ομάδας.