18 Νοεμβρίου, 2011

ΥΠΟΠΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Δεν μας δίνουν πετρέλαιο!
  
Oπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, λόγω του φόβου χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει και σταματούν να προμηθεύουν με πετρέλαιο την χώρα ενώ οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν χρηματοδοτήσεις. Έτσι, η Ελλάδα εξαρτάται πλέον στο Ιράν για την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των πετρελαϊκών αναγκών της.

Σύμφωνα με πετρελαϊκές εταιρείες, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να χτυπηθεί το εμπόριο του Ιράν ως μέρος της εκστρατείας κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, η Ελλάδα έχει στραφεί στο Ιράν καθώς αποτελεί τον ίστατο προμηθευτή της.

Πάνω από είκοσι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες, επικοινώνησαν με το Reuters και δήλωσαν ότι η έλλειψη τραπεζικών χρηματοδοτήσεων έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει την αγορά αργού πετρελαίου, από την Ρωσία το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος είχε ήδη συναντήσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες του πετρελαίου.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν παράγει πετρέλαιο και έτσι εξαρτάται αποκλειστικά στην εισαγωγή του από το εξωτερικό. Το 2010, το 46% των εισαγωγών αργού πετρελαίου ήταν από την Ρωσία και το 16% από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν από 10% έκαστο, ενώ η Λιβύη και το Ιράκ από 9 και 7 τοις εκατό αντίστοιχα.

Οι σχεδόν παραλυμένες πετρελαϊκές συναλλαγές με την Ελλάδα, που διαθέτει τέσσερα διυλιστήρια, δείχνουν πως το εμπόριο στην Ευρώπη μπορεί να μπλοκαριστεί λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που απορρέει από την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη.