30 Οκτωβρίου, 2011

ΣΤΗΜΕΝΑ: ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ

 
Πώς και γιατί στο πολυπλόκαµο σκάνδαλο
η (βρώµικη) µπάλα πήρε µόνο τρεις οµάδες!

Στις 13 Σεπτεµβρίου 2010 ο Αλέξης Κούγιας διέβη την πόρτα της προϊσταµένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρίας Ελένης Ράικου, καταγγέλλοντας στηµέναµατς για στοιχηµατικό τζόγο εκατοµµυρίων ευρώ. Εναν χρόνο αργότερα πλέον,ίσως δεν περίµενε ότι η αυλαία της ποδοσφαιρικής κάθαρσης (που εξελίχθηκετελικά σε φιάσκο) θα έπεφτε µε την αφαίρεση 5 βαθµών από τη δικής τουιδιοκτησίας Παναχαϊκή για δωροδοκία στον αγώνα µε τον Ολυµπιακό Χερσονήσου.Η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου, στην οποία ανατέθηκε ηδιερεύνηση των καταγγελιών του Αλ. Κούγια, πέτυχε να φέρει στην επιφάνεια το µεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Οι καταγγελίες του κ. Αλ. Κούγια «έδεναν» µε το περιεχόµενο των φακέλων µε τα 41 ύποπτα µατς που η UEFA έστειλε στην ΕΠΟ και στοιχειοθετήθηκαν µε αποδείξεις κατά την τετράµηνη παρακολούθηση των τηλεφώνων των (επίσηµων ή αφανών) µεγαλοµετόχων του Ολυµπιακού Βόλου Αχιλλέα Μπέου, της Καβάλας Μάκη Ψωµιάδηκαι της Ηλιούπολης Γιώργου Τσακογιάννη.

Τα τηλέφωνα στην κυριολεξία... κελάηδησαν. Ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ κατέγραψε περισσότερες από 39.000 συνοµιλίες! Από αυτές µόνο µερικές δεκάδες είδαν το φως της δηµοσιότητας. Ηταν όµως αρκετές για να παγιωθεί η εντύπωση στην κοινή γνώµη που διάβαζε άναυδη τους σπαρταριστούς διάλογους ότι το λαϊκότερο των αθληµάτων ήταν βουτηγµένο στον βούρκο από το κεφάλι ως τα νύχια.

Στις 15 Μαΐου 2011 συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή µε θέµα τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο και η εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είναι σαφέστατη: «Μη σταµατάτε πουθενά ». Το πόρισµα της κυρίας Παπανδρέου είναι καταπέλτης και σύµφωνα µε αυτό στο επαγγελµατικό ποδόσφαιρο δρουν τρεις εγκληµατικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν απλώσει τα πλοκάµια τους ακόµη και µέσα στα γραφεία της ΕΠΟ!

Μάλιστα ακολουθούν βαρύγδουπες δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του Αθλητισµού (Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Νικητιάδης, Πάνος Μπιτσαξής ) και την ΕΠΟ (πρόεδρος Σοφοκλής Πιλάβιος ) λίγο πολύ στο ίδιο µοτίβο των γνωστών λεονταρισµών για τα µαχαίρια που θα φτάσουν στο κόκαλο και τα τοιαύτα... 
 Κατηγορίες για 15+68 άτομα

Η επιχείρηση «καθαρό ποδόσφαιρο» αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά την Τετάρτη 22 Ιουνίου. Από τα 83 φυσικά πρόσωπα που εµπλέκονται στο πόρισµα της κυρίας Παπανδρέου, τα 15 άτοµα κατηγορούνται για σύσταση εγκληµατικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελµα, εκβίαση, απειλή, νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες, δωροδοκία, οπλοκατοχή και παράνοµο στοιχηµατισµό. Ο Αχ. Μπέος συλλαµβάνεται, απολογείται και οδηγείται στις φυλακές Ναυπλίου. Την ίδια τύχη έχει ο Γ. Τσακογιάννης, ο οποίος προφυλακίζεται στα Τρίκαλα. Ο Μ. Ψωµιάδης προφανώς είχε καλές πληροφορίες και «την κοπανάει». Συλλαµβάνεται ο γιος του και πρόεδρος της ΠΑΕ Καβάλα Σταύρος Ψωµιάδης, ο οποίος αφήνεται ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους και εγγύηση 800.000 ευρώ.

Αλλα 68 άτοµα, µεταξύ των οποίων ο (τότε) πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Β’ - Γ’ Εθνικής Σπύρος Καλογιάννης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος, πρόεδροι πολλών οµάδων, ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές, µάνατζερ και µπουκ, παραπέµπονται να απολογηθούν για δωροδοκία, δωροληψία, αλλοίωση αποτελέσµατος και νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατικές δραστηριότητες.

Ο Ηρακλής και ο Αστέρας Τρίπολης

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σ. Πιλάβιος καλείται να ενηµερώσει την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τα τεκταινόµενα στο ποδόσφαιρο και όταν στριµώχνεται από βουλευτές που υποστηρίζουν ότι η ΕΠΟ µεροληπτεί εναντίον του Ηρακλή, βγάζει από την τσέπη του την πλαστή ασφαλιστική ενηµερότητα του Γηραιού. Την εποµένη ο Αστέρας Τρίπολης καταθέτει ένσταση, ζητώντας τον υποβιβασµό του Ηρακλή και τη δική του παραµονή στη Σούπερ Λίγκα. Παρ’ ότι ο ΚΑΠ απαγορεύει σε οµάδες που υποβιβάστηκαν να προβιβαστούν την ίδια αγωνιστική περίοδο, το θαύµα γίνεται. Οι δικαστές της Λίγκας δικαιώνουν τον Αστέρα, απόφαση η οποία δεν ανατρέπεται ούτε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. 

Στις 11 Ιουλίου ο φίλαθλος κόσµος συγκλονίζεται εκ νέου πληροφορούµενος ότι υπάρχει και νέα δικογραφία από τηλεφωνικό υλικό που συνέλεξε η Ασφάλεια Πειραιά σε έρευνα για τη δράση εγκληµατικών οργανώσεων στον νοµό Αττικής. Η Ηλιούπολη και άλλες 12 οµάδες κατηγορούνται για χειραγώγηση αγώνων και µαζί τους ουκ ολίγοι παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, διαιτητές. 

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

Ουδείς υποβιβασµός για τα στηµένα

Για τα κατηγορούµενα πρόσωπα το σκέλος των ποινικών διώξεων αργεί να δροµολογηθεί, υπάρχουν όµως και οι πειθαρχικές διώξεις που εµπίπτουν στην αρµοδιότητα της αθλητικής ∆ικαιοσύνης και σε περίπτωση ενοχής των φυσικών προσώπων... η µπάλα παίρνει και τις αντίστοιχες οµάδες. Κάποια στιγµή λοιπόν, οι δικογραφίες από την Εισαγγελία Αθηνών µεταβιβάστηκαν στους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ κκ. Ανδρέα Φάκο και Μανώλη Αντωνακάκη, οι οποίοι απαγγέλλουν κατηγορίες. 

Ο Ολυµπιακός Βόλου, η Καβάλα και η Ηλιούπολη σε α’ βαθµό τιµωρούνται µε υποβιβασµό και τα αφεντικά τους µε ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης µε το ποδόσφαιρο και εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους. Στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ όµως ο Ολυµπιακός Βόλου και η Καβάλα «καθαρίζουν» µε µείον 10 και µείον 8 βαθµούς, αντίστοιχα. Η κάθαρση που κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού « θα έβαζε τέλος στην πιο µαύρη σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου » επί της ουσίας αλλά και επικοινωνιακά κινδύνευε να τελειώσει προτού καν αρχίσει.

Στο σηµείο αυτό αναλαµβάνει δράση η λειτουργούσα υπό την αιγίδα της ΓΓΑ Επιτροπή Επαγγελµατικού Αθλητισµού, η οποία αρνείται να δώσει στον Ολυµπιακό Βόλου και στην Καβάλα άδεια συµµετοχής στα επαγγελµατικά πρωταθλήµατα επειδή δεν ξεκαθάρισε η µετοχική τους σύνθεση (και η απεµπλοκή από Μπέο και Ψωµιάδη). Ετσι οι δύο οµάδες υποβιβάζονται στη ∆’ Εθνική. Από τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας κάθονται επίσης στο εδώλιο µε την κατηγορία της δωροδοκίας ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ Γιάννινα. 


Η οµάδα της Αρκαδίας σε α’ βαθµό τιµωρείται µε υποβιβασµό, ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του ΠΑΣ Γιάννινα δεν προκύπτουν και ο ΟΦΗ απαλλάσσεται µε το σκεπτικό ότι δεν απεδείχθη η οποιαδήποτε διοικητική σχέση της κρητικής ΠΑΕ µε τον Ηρακλή Νύκταρη, ο οποίος ακούγεται σε τηλεφωνική συνοµιλία να προσφέρει 50.000 ευρώ στον Τσακογιάννη για να νικήσει ο ΟΦΗ την Ηλιούπολη. Στην Επιτροπή Εφέσεων ο Αστέρας Τρίπολης και ο πρόεδρός του Γιώργος Μποροβήλος δικαιώνονται πανηγυρικά.

Συµπέρασµα: Η πολυθρύλητη ποδοσφαιρική κάθαρση α λα ελληνικά απεδείχθη ένα µεγαλοπρεπές και εκκωφαντικό φιάσκο. Τουλάχιστον στο σκέλος που αφορούσε την αθλητική ∆ικαιοσύνη...

Β’ - Γ’ ΕΘΝΙΚΗ
Πέλεκυς µόνο στην Ηλιούπολη

Στη Β' - Γ' Εθνική, η αντίστοιχη Πειθαρχική εκδίκασε τις υποθέσεις των ΠΑΕ Ιωνικός, Πανθρακικός, Αγροτικός Αστέρας, Λεβαδειακός, ∆ιαγόρας, ∆όξα ∆ράµας, Θρασύβουλος, Ρόδος, Αετός Σκύδρας, ∆όξα Κρανούλας, Πιερικός, Εθνικός Αστέρας, Επανοµή, Εθνικός Φιλιππιάδας και Παναχαϊκή.

Με υποβιβασµό τιµωρήθηκαν σε α’ βαθµό ο ∆ιαγόρας, ο Αγροτικός Αστέρας και η Παναχαϊκή. Ο Λεβαδειακός, που, κατά τον βασικό µάρτυρα κατηγορίας σε όλες τις υποθέσεις Αλ. Κούγια, εναντίον της Ηλιούπολης έπαιξε το πιο βρώµικο παιχνίδι στην ιστορία της Β’ Εθνικής, αθωώνεται πανηγυρικά, όπως και οι υπόλοιπες 11 ΠΑΕ.

Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς δεν µπαίνουν στον κόπο να ασκήσουν έφεση στην υπόθεση του Λεβαδειακού όπως έκαναν µε τις περισσότερες πρωτοβάθµιες αθωωτικές αποφάσεις, ίσως και γιατί η Εφέσεων της ΕΠΟ δεν τους λογάριασε... Σε δεύτερο βαθµό αθωώνεται ο ∆ιαγόρας, ενώ η Παναχαϊκή τιµωρείται µε αφαίρεση 5 βαθµών. Ο Αλ. Κούγιας που σε α’ βαθµό κρίθηκε ένοχος δωροδοκίας και τιµωρήθηκε µε απαγόρευση ενασχόλησης µε το ποδόσφαιρο για 5 χρόνια, αθωώνεται πανηγυρικά διατηρώντας το δικαίωµα να καταθέσει ως µάρτυρας κατηγορίας στις µελλοντικές ποινικές υποθέσεις για τα προαναφερόµενα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα.

Εν ολίγοις, η (υπό την αιγίδα της ΕΠΟ) αθλητική ∆ικαιοσύνη αποφάσισε ότι για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο ευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά η Ηλιούπολη – αλήθεια, µόνη της έστησε δεκάδες παιχνίδια; – και εµµέσως και εν µέρει ο Ολυµπιακός Βόλου και η Καβάλα.