14 Σεπτεμβρίου, 2011

ΑΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΤΑΓΙΠ !

 
Γενναία από κάθε άποψη ήταν η απόφαση της Κύπρου 
για την έναρξη ερευνών εντός των ορίων της ΑΟΖ της, 
στο ιδιαίτερα πλούσιο σε κοιτάσματα «Οικόπεδο 12»

Οι εξελίξεις μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου είναι ραγδαίες και σημαντικές. Το «τρίγωνο» Τουρκία- Ισραήλ- Κύπρος με την διακριτική επιτήρηση της κατάστασης από την Ελλάδα και την Αμερική, καθημερινά εμφανίζεται στην επικαιρότητα, συνήθως για όχι καλό λόγο.

Ο «ασκός του Αιόλου» ήταν η απόφαση της Κύπρου για την έναρξη ερευνών εντός των ορίων της ΑΟΖ της, στο ιδιαίτερα πλούσιο σε κοιτάσματα «Οικόπεδο 12». Και όμως: 10 χρόνια πριν, οι Αegean Times είχαν προβλέψει την ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκικής πλευράς. Η συνεχής οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας της δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένοπλες απειλές για να διασφαλίσει την επικυριαρχία της, στο κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τρικυμία» στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ

Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας πάντως δεν δείχνουν να αποθαρρύνουν την Κυπριακή κυβέρνηση. Ειδικότερα από την στιγμή που οι έρευνες στο «Οικόπεδο 12» θα γίνουν σε συνεργασία με το Ισραήλ, που αναμφισβήτητα μπορεί να φέρει σε πέρας τον ρόλο του «εγγυητή» όσο αναφορά την ασφάλεια του εγχειρήματος. Η «ενεργειακή» συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. 

Τα προβλήματα των δύο χωρών ξεκίνησαν καιρό πριν, όταν ο ισραηλινός στρατός σταμάτησε βίαια την πορεία του στολίσκου που είχε προορισμό την Λωρίδα της Γάζας. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης στο υπό τουρκική σημαία «Μαβί Μαρμαρά» σκοτώθηκαν εννιά άτομα που μετέβαιναν στο πλοίο. Η άμεση απαίτηση της Τουρκικής πλευράς ώστε οι Ισραηλινοί να ζητήσουν «συγγνώμη» για τις ενέργειες τους, έγινε μη αποδεκτή από τους Ισραηλινούς. Ένας νέος γύρος κρίσης στις Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις μόλις είχε ξεκινήσει. 

Ο Ισραηλινός πρέσβης εκδιώχθηκε από την Τουρκία ενώ παράλληλα ανακοίνωσε η Τουρκική ηγεσία την πλήρη παύση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ. Οι Τούρκοι όμως δεν σταμάτησαν εκεί: Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στο Αλ- Τζαζίρα τόνισε ότι η επόμενη αποστολή ακτιβιστών προς την Λωρίδα της Γάζας θα γίνει συνοδεία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ και η Αμερικανική Noble Energy

Η συμφωνία λοιπόν Κύπρου- Ισραήλ και εξορύξεις στην κοινή Κυπριακή και Ισραηλινή ΑΟΖ επιδείνωσαν περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η Τουρκία δια του Πρωθυπουργού της, Ερντογάν, δήλωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει καμιά ΑΟΖ Κύπρου- Ισραήλ και ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν οι έρευνες. 

Οι απειλές των Τούρκων έφτασαν μέχρι την εταιρία που έχει αναλάβει τις έρευνες: την Αμερικανικών συμφερόντων Noble Energy. Η αντίδραση των Η.Π.Α. ήταν άμεση τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί καμιά απειλή και επίθεση σε εταιρία Αμερικανικών συμφερόντων. Η Κύπρος, μετά το Ισραήλ, αποκτά έναν ακόμη σπουδαίο σύμμαχο, που σίγουρα θέλει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην νέες ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσόγειου

Συμφωνία Ερντογάν με την κυβέρνηση της Αιγύπτου

Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές προς την Κύπρο τις προηγούμενες μέρες είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο στις Τουρκό- Ισραηλινές σχέσεις: Αιγύπτιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα ο Πρέσβης του Ισραήλ να ανακληθεί για λόγους ασφαλείας. 

Λεπτομέρεια πλην όμως σημαντική: Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνίες με την Αιγυπτιακή πλευρά. Συμφωνίες είχαν υπογραφεί μεταξύ Ισραήλ και Μουμπάρακ τόσο για το «οικόπεδο 12» όσο και για το κοίτασμα «Λεβιάθαν», οι οποίες μετά την ανατροπή του Αιγυπτιακού καθεστώτος έπαψαν να ισχύουν.

Τα ενδεχόμενα της Τουρκικής επίθεσης και η ελληνική πλευρά

Ο Τουρκικός στρατός έχει συγκεκριμένες επιλογές ως προς την προσπάθεια του για να εμποδίσει το πλοίο της Noble από το να ξεκινήσει τις έρευνες του: Είτε να προσπαθήσει με ελικόπτερα να καταλάβει το πλοίο είτε με το πολεμικό ναυτικό να «παρενοχλήσει» την πορεία του και τις ενέργειες του. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις κινήσεις θα διαδραματίσει η σημαία υπό την οποία το καράβι της Noble θα κάνει τις έρευνες. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας το πλοίο θεωρείται κομμάτι της χώρας της οποίας φέρει την σημαία. 

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν το πλοίο φέρει Αμερικανική σημαία τότε οι Τούρκοι επιτίθενται ευθέως κατά της Αμερικής! Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί και ένα ακόμη ενδεχόμενο: τον αντιπερισπασμό της τουρκικής πλευράς με την μην παρενόχληση του πλοίου, αλλά την κατάληψη ελληνικών νησιών- βραχονησίδων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελληνική πλευρά θα εμπλακεί άμεσα στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που θα κάνει και σε περίπτωση επίθεσης έναντι Κυπριακού εδάφους. « Επίθεση στην Κύπρο σημαίνει επίθεση στην Ελλάδα δήλωσε πριν λίγο καιρό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλος.».

Πέρα από την διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κύπρου- Τουρκίας- Ισραήλ, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παραδειγματιστεί από την Κύπρο: Θέτοντας ως «εγγυητές» ασφάλειας τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ μπορεί και εκείνη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εντός της ΑΟΖ της, που αποδεδειγμένα είναι πλούσια και που θα συμβάλλουν δραματικά στην βελτίωση των οικονομικών του κράτους. Εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ευκαιρίες. Χρειάζεται προσεκτικές , στρατηγικές κινήσεις ώστε να προχωρήσει και εκείνη στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αψηφώντας τις απειλές των Τούρκων.

O Τουρκικός ιμπεριαλισμός και το ενδεχόμενο σύρραξης

Ο ιμπεριαλισμός της Τουρκίας και η συνεχής προκλητική της συμπεριφορά προκαλεί δυσφορία και «καχυποψία» στους γείτονες της, που την βλέπουν να προσπαθεί εναγωνίως να αποκτήσει τον ρόλο του απόλυτου κυρίαρχου στην ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μεσόγειος «φλέγεται» ξανά. Η πολεμική σύρραξη, μπορεί αυτή την στιγμή να μοιάζει απίθανη, όμως αν ο Ερντογάν συνεχίσει να εφαρμόζει μια τέτοια προκλητική ,επεκτατική πολιτική θα ανάψει εκ νέου την «σπίθα» του πολέμου. Γιατί ναι μεν η Τουρκία είναι η χώρα με την δεύτερη καλύτερη πολεμική μηχανή μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, όμως με την αλλαζονική συμπεριφορά της στρέφει το σύνολο των συμμάχων της εναντίον της. Εναντίον της «Τουρκικής ηγεμονίας» που προσπαθεί να εγκαταστήσει.