16 Αυγούστου, 2011

ΦΕΥΓΕΙ – ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ

 
Όλο και πλησιάζει η ΗΜΕΡΑ για να τηρήσει
την υπόσχεσή του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος


Καιρό τώρα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου,
έχει πει ότι αποχωρεί αρχές Σεπτέμβρη.

Για να δούμε…

Σχετικά, οι «Ν.Α.» έλαβαν την Επιστολή:

«ΠΕΡΙ  ΠΙΘΑΝΗΣ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Επειδή διαβάζω ανελλιπώς τις Εφημερίδες σας και βλέπω, ότι διερωτάσθε αν όντως θα παραιτηθεί ο Επίσκοπος Ζακύνθου τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, θα ήθελα να σας τονίσω, ότι το ερώτημα δεν είναι εάν θα παραιτηθεί αλλά εάν δικαιούται να παραιτηθεί, όπως θέλει να παραιτηθεί, διότι: Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», να μπαίνει και να βγαίνει ό καθένας όποτε « του καπνίσει », ούτε είναι του τύπου «μπάτε σκύλοι αλέστε, και αλεστικό μη δίνετε», κατά τις παροιμίες του σοφού λαού μας. Η Εκκλησία του Χριστού δεν είναι Εκκλησία ακαταστασίας, αλλά τάξεως και ειρήνης, όπου τά πάντα τελούνται  «ευσχημόνως και κατά τάξιν» (Α' Κορ. 14,33-40).

1) Η Εκκλησία του Χριστού όπως, κατόπιν επισταμένης εξετάσεως, δίνει την Ιερωσύνη στον Επίσκοπο και τον εισάγει «διά της θύρας εις την αυλήν των προβάτων, και ουχί αναβαίνοντα αλλαχόθεν», (Ιωάν. 10,1-5), κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο τον ερευνά, και όταν ζητεί να φύγει, ενώ ακόμη δύναται να φροντίζει την «Βίγλα του», την Μητρόπολή του, και τούτο το πράττει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όχι για να προστατέψει τόσο τον ίδιο τον Επίσκοπο, αλλά την Ιερωσύνη που του έχει δώσει. Προς τούτο μάλιστα η Εκκλησία έχει ορίσει και την υπογραφή συγκεκριμένου τύπου Κανονικής παραιτήσεως (ΠΗΔΑΛΙΟΝ σελ. 762). Η Εκκλησία δηλαδή δεν αρνείται το δικαίωμα της παραίτησης, αλλά απαιτεί οι προβαλλόμενοι λόγοι της παραίτησης να είναι πλήρως και Κανονικός δεδικαιολογημένοι, όταν ο Επίσκοπος ζητεί να παραιτηθεί, ενώ δύναται να φροντίζει «την εγκεχειρισμένην αυτώ Επισκοπήν».

Οφείλει δηλαδή να πεί   και να αιτιολογήσει πλήρως και ευθαρσώς τους λόγους εκείνους που τον αναγκάζουν «να... το βάλλει στα πόδια». Ρητοί και κατηγορηματικοί είναι προς τούτο οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες: «Ει γάρ εισίν άξιοι του λειτουργείν, έτωσαν εν τούτω ει δε ανάξιοι μη από παραιτήσεως εξίτωσαν, κατεγνωσμένοι δε μάλλον επί πράγμασιν ών άν τις πολλήν εποιήσατο την καταβοήν, ως έξω εχόντων πάσης ακολουθίας». (Καν. 3ος Κυρίλλου Αλεξανδρείας). Τούτο σημαίνει, ότι ο Επίσκοπος οφείλει, εφ' όσον δύναται να λειτουργεί, να αναφέρει το λόγο ή τους λόγους που τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει την Επισκοπή του. Προβολή ορίου ηλικίας, εφ: όσον δύναται, δεν επιτρέπουν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες.

2) Πολλάκις στο παρελθόν και σήμερα ακόμη λίαν αντικανονικά παραιτούνται οι Επίσκοποι με σκοπό να τοποθετήσουν στη θέση τους τον δικό τους διάδοχο όπως ο νυν Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Αγνοεί όμως,  ότι δεν δικαιούται ποσώς, από Κανονικής επόψεως, να ορίσει τον διάδοχό του, έστω και εάν ευρίσκεται στα τέλη της ζωής του. Αγνοεί, ο κ. Χρυσόστομος ότι δεν εκλέγει  αυτός τον διάδοχό του, αλλά εκλέγεται μόνον μετά την κοίμησή του από την Σύνοδο των Επισκόπων υπό τον φωτισμόν του Παναγίου και Τελετουργικού  Πνεύματος. 

Εν προκειμένω ο 23ος Καν. της Συν, Αντιοχείας είναι λίαν σαφής και κατηγορηματικός; «Επίσκοπον μη εξείναι αντ' αυτού καθιστάν έτερον εαυτού διάδοχον, καν προς τελευτή του βίου τυγχάνει... μη δειν άλλως γίνεσθαι επίσκοπον η μετά Συνόδου και επικρίσεως Επισκόπων, των μετά την κοίμισιν του αναπαυσαμένου την εξουσίαν εχόντων του προάγεσθαι τον άξιον». Δεν γνωρίζει ο κ. Χρυσόστομος, ότι δεν δικαιούται να κληροδοτήσει την Επισκοπή του, και ότι αν γίνει αυτό είναι άκυρος η χειροτονία, και ο χειροτονήσας Επίσκοπος επιτιμάται με αφορισμόν;  (Καν. 73ος των Αγ. Αποστόλων).

3)  Όριο ηλικίας για τον Ιερωμένο δεν υπάρχει ουδαμού, και μάλιστα για τον Επίσκοπο, εφ' όσον δύναται.  Το όριο αυτό το ορίζει η σωματική ή η πνευματική αναπηρία και το φανερό ή το κρυφό κυρίως, αν υπάρχει, για τον Επίσκοπο Κανονικό παράπτωμα του, που ενδεχομένως τον ελέγχει,  (πρβλ, τύπος Κανονικής παραίτησης ένθ? αν.) Ο Ιερωμένος δεν λαμβάνει την Ιερωσύνη προβάλλοντας προσωπικούς όρους που πρέπει να τους λάβει υπόψη της η Εκκλησία, αλλά με την, εμμέσους πλην σαφώς, υπόσχεσή του πως θα εκτελεί τα καθήκοντά του, εφ' όσον βεβαίως δεν κωλύεται από τίποτε, «έως υπάρχει», (Ψαλμ. 145/146,1).

Ο Επίσκοπος που ζητεί να παραιτηθεί, οφείλει να υπογράψει τον Κανονικό τύπο παραίτησης  που απαιτούν oι Θείοι και Ιεροί Κανόνες, και που είναι ο αλάνθαστος «μπούσουλας» για την ειρήνη της Εκκλησίας. Παρ' όλο ότι όλη αυτή την Κανονική Τάξη την γνωρίζουν όλοι οι Επίσκοποι, εν τούτοις επιμένουν σε παραιτήσεις  κατά βούληση, χωρίς την υπογραφή του τύπου της Κανονικής δικλείδας της παραίτησης, αυτό όμως είναι τελείως αντικανονικό !

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Με  Εκτίμηση
 Μιχαήλ Φερτίδης».

Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 12/8/2011