08 Ιουλίου, 2011

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΕΤ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ (8/7/2011).


 
Την κατανόηση του για την αγανάκτηση του λαού που υποφέρει, εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλώντας όλους να ενωθούμε και να αγωνιστούμε μαζί για την υπέρβαση της κρίσης. «Είμαστε ένα πράγμα, να ενωθούμε όλοι. Ούτε δικά μας, ούτε δικά σας.

Ο εγωισμός, εγωπάθεια είναι αυτά που μας κατέστρεψαν. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δυνατότητα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ και την Έλλη Στάη.

Ο Μακαριώτατος μίλησε για τις δυνατότητες συμβολής της Εκκλησίας στην ανακούφιση του λαού αλλά για τα ζητήματα που ετέθησαν κατά την συνάντηση που είχε ο ίδιος και τα μέλη της ΔΙΣ με τον  Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και υπουργό Οικονομικών Καθ.Ευάγγελο Βενιζέλο. «Φορολογούμαστε πολύ περισσότερο απ’ όλους» είπε ο Αρχιεπίσκοπος υπονοώντας ότι η Εκκλησία δεν απαλλάσσεται φορολογικά για το φιλανθρωπικό έργο της.

«Εμείς ζητούμε να ισχύσει φορολογία (σ.σ. για την Εκκλησία) ίση με όλο τον κόσμο» πρόσθεσε, ενώ για τις πληροφορίες που εμφάνιζαν την Κυβέρνηση να σκέπτεται να περικόψει κατά 50% τη μισθοδοσία του Ιερού κλήρου «ο κ.Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα διότι υπάρχει σύμβαση του 1834». «Υπάρχει συμβατική υποχρέωση του Κράτους» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Σε ό,τι αφορά τα χρηματικά διαθέσιμα της Εκκλησίας, τα οποία διεκδικούσε η Τράπεζα της Ελλάδος επικαλούμενη την εφαρμογή νόμου του ’50, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε ότι η εκκλησιαστική περιουσία κατανέμεται σε χιλιάδες ΝΠΔΔ όπως είναι ο κάθε Ναός και κάθε εκκλησιαστικό ίδρυμα. Διερωτήθηκε μάλιστα ποιο νόημα είχε να διεκδικεί κανείς τις ελάχιστες οικονομίες, για παράδειγμα, ενός Ιερού Ναού ενός μικρού χωριού. Για να καταδείξει ότι τα διαθέσιμα της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας δεν είναι ένα μεγάλο ποσό επανέλαβε ότι «τον Δεκέμβριο δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των διαθεσίμων φαίνεται να διευθετείται μετά τη διάταξη που συμπεριελήφθη στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο οποίος μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, και κατά τις ίδιες πηγές απαλλάσσει τα εκκλησιαστικά ΝΠΔ από την υποχρέωση να καταθέσουν τα διαθέσιμά του σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με την έκταση και τη διαχείριση της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Έκανε μάλιστα λόγο για «ψεύτικη εικόνα» ότι η Εκκλησία είναι ένας στεγανός οργανισμός που διαχειρίζεται το σύνολο της περιουσίας. Αντιθέτως αυτή η περιουσία, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, κατανέμεται στα χιλιάδες αυτοδιοίκητα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ.

«Σε κάποιο υπουργείο είπαν ότι με τα χρήματα και την περιουσία της Εκκλησίας η χώρα θα ξεχρεώσει. Αυτά αγγίζουν την σφαίρα της φαντασίας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος επαναλαμβάνοντας παλαιότερη πρότασή του να γίνει έλεγχος και καταγραφή για το τι έχει η Εκκλησία. «Να δούμε τι εισπράττει, τι πληρώνει» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και υπενθύμισε ότι από την συνολική εκκλησιαστική περιουσία σήμερα της απομένει μόλις το 4%. 

Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα ρυμοτομικώς δεσμευμένα ακίνητα για τα οποία δεν εκδίδονται οι αναγκαίες αποφάσεις της Πολιτείας που θα άρουν κάθε περιορισμό.. «Ελάτε να τ’ αξιοποιήσουμε και τα έσοδα θα διοχετευτούν σ’ένα ταμείο κοινωνικής πρόνοιας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και στη συνέχεια πρόσθεσε:
  
«O  κ. Βενιζέλος συμφώνησε στην πρόταση αξιοποιήσεως αυτών των δεσμευμένων ακινήτων».«Έχουμε πικρή εμπειρία, όλη η περιουσία της Εκκλησίας που χάθηκε, χάθηκε από τη διαχείριση της Πολιτείας» τόνισε τέλος ο Μακαριώτατος.