27 Ιουνίου, 2011

Η ΑΦΙΞΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ.

 
Γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη με την παρουσία Μητροπολιτών των δύο Εκκλησιών, της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δημητρίου Δόλλη, παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπική κατοικία την Παρασκευή 24/6/2011.

Παρά τα όσα κατά καιρούς καταλογίζει στη Αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, δε χάνει την ευκαιρία να την επισκέπτεται απολαμβάνοντας τις φανφαρονικές φιέστες προς τιμήν του. Πρό ημερών βρέθηκε στην Καβάλα, όπου έτυχε μεγαλοπρεπούς και πολυδάπανης υποδοχής, ενώ από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται στην Αθήνα για δημόσιες σχέσεις (σ.σ: Διοργάνωση των Σπέσιαλ Ολύμπικς), για κοινωνικές συναναστροφές (σ.σ: γεύμα στην Αθηναϊκή Λέσχη και επαφές με ισχυρούς επιχειρηματίες των Αθηνών. 

Αλήθεια, πόσο κοστίζει αυτή την εποχή η παροχή τίτλων σε λαϊκούς από το Φανάρι;) και μια βόλτα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου θα αναβαπτίσει τους διακομματικούς δεσμούς του και θα ανανεώσει τη στήριξη του από την πλειονότητα των ελλήνων πολιτικών. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που η κρίση έχει κυριολεκτικά γονατίσει τον μέσο έλληνα, ο κ. Βαρθολομαίος με τη στάση του να επιμένει στη διατήρηση των κακώς εννοούμενων προνομίων του δηλαδή στην καταβολή της λεγόμενης πατριαρχικής οικονομικής ενίσχυσης από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνδυασμό με την επιλεκτική... αφωνία του για σοβαρά ζητήματα, όπως η προσεκτικά εφαρμοζόμενη από το τουρκικό παρακράτος απομάκρυνση και των τελευταίων ελλήνων από την Πόλη ή ο πόλεμος από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης. 

Είτε πάλι ο εξοστρακισμός των θρησκευτικών από τα σχολεία της Ελλάδος ή η αποχριστιανοποίηση του κοινωνικού ιστού της χώρας είτε ακόμη και η... μεθοδικά προετοιμαζόμενη εμφύτευση στους πιστούς της αποκαλούμενης "κάρτας του πολίτη" έχουν ενοχλήσει αρκετούς Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Οι συγκεκριμένοι περίμεναν από τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, σε αυτές τις δύσκολες ώρες μια συμπεριφορά διακονίας, όπως άλλωστε αρμόζει σε μια «μητέρα» Εκκλησία και όχι ένα αλαζονικό, υπεροπτικό ύφος, με το οποίο εμφανίζεται ο κ. Βαρθολομαίος στις λουσάτες και φανταχτερές εκδηλώσεις που τον προσκαλούν και το οποίο μάλλον ταιριάζει σε Σουλτάνο του Βοσπόρου. 

Μη σας ξεγελούν, λοιπόν, τα τελετουργικά φιλιά και οι πομπώδεις αγκαλιές ανάμεσα στον κ. Βαρθολομαίο ο οποίος έφτασε στο... Στρατηγείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της ΔΙΣ, Μητροπολίτη Σάμου, Ευσέβιο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής προς τέρψιν των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών καμερών. Η προσεκτική ματιά των... παρευρισκόμενων ουδέτερων παρατηρητών κατέγραψε τα παγωμένα χαμόγελα των Μητροπολιτών  Ιλίου, Αθηναγόρα και Κηφισίας Κυρίλλου, αλλά και τις μηχανικές κινήσεις θερμού καλωσορίσματος από τους Μητροπολίτες Ελασσώνος Βασιλείου, Ναυπάκτου Ιεροθέου και Δημητριάδος Ιγνατίου στο πλαίσιο, πάντα, της τετραήμερης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα.

Βαρθολομαίος - Ιερώνυμος

"Περαστικά και από κοντά" είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον υπό ανάρρωση Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον οποίο αγκάλιασε και ασπάστηκε με θέρμη. Μετά την ανταλλαγή των τυπικών φιλοφρονήσεων και την τήρηση στο ακέραιο του εκκλησιαστικού πρωτοκόλλου (Φαναριώτες, γαρ!), οι δυο Προκαθήμενοι έκαναν μια σύντομη ανασκόπηση των ζητημάτων που τους καίνε - όλα ξεκινούν και καταλήγουν στη διατήρηση των οικονομικών κεκτημένων μέσα από την αναχαίτιση των αρπακτικών διαθέσεων της Πολιτείας και στη συνέχεια πέρασαν άμεσα στο παρασύνθημα!

Γιατί, άραγε, τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη
παραβρέθηκαν στο γεύμα;

Η υπουργός Παιδείας, γνωστή για την πολεμική της κατά της Εκκλησίας, επιθυμεί την μισθολογική αποκοπή των κληρικών από το κράτος και την περαιτέρω συρρίκνωση των θρησκευτικών δρώμενων εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας (κλείσιμο σχολείων, περιορισμό των εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των θεολογικών τμημάτων), ενώ (ο υφυπουργός Εξωτερικών και κολλητός του Γιώργου Παπανδρέου) έχει βαρύνοντα λόγο για την χρηματοδότηση των ορθόδοξων εκκλησιών του εξωτερικού και των αποδήμων κοινοτήτων. Η προσέγγιση και η βολιδοσκόπηση των προθέσεων της κυβέρνησης έγινε από τους δυο Προκαθημένους με το απαραίτητο τακτ και την ενδεδειγμένη για την περίσταση εκκλησιαστική μαεστρία, ενώ ακροθιγώς ετέθη το θέμα της "κάρτας του πολίτη" με διάθεση συμβιβασμού και ενότητας επί ετέρων πεδίων κοινών δράσεων Πολιτείας-Εκκλησίας. 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως κορυφαίος εκκλησιαστικός διπλωμάτης, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε πρώτος το στίγμα της εθνικής ομοψυχίας λαμβάνοντας αφορμή από την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα. Απευθυνόμενος προς τους δυο υπουργούς υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον αγώνα της με αισιοδοξία, μακριά από μικρότητες, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος, το μοναδικό συμφέρον της όλης της χώρας, του όλου λαού, της όλης κοινωνίας. "Όλα θα τα ξεπεράσουμε με καλή διάθεση και δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Και εμείς από την πλευρά μας προσευχόμαστε" είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Οι δυο πολιτικοί καλά διαβασμένοι απέφυγαν να υποσχεθούν ο,τιδήποτε, περισσότερο άκουγαν τους Προκαθημένους και τους Συνοδικούς, ενώ έκαναν συχνή αναφορά στον κίνδυνο αναστολής πληρωμών και στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται η εθνική οικονομία. "Βουλιάζουμε, Πατέρες" φέρεται να είπαν προβληματισμένοι ζητώντας, παράλληλα, τη συνδρομή των Ποιμένων του Λαού στην άρση του αδιεξόδου, κρύος ιδρώτας έλουσε τον κ. Βαρθολομαίο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, πάντως, με ψυχραιμία ακούστηκε να λέει με νόημα: "Η ευθύνη της οικονομικής κρίσεως ανήκει και σε όσους κατά καιρούς διαχειρίζονται τα κοινά πράγματα, όταν δεν δίνουν σωστές κατευθύνσεις στον λαό, όταν δεν διαχειρίζονται καλά τους εισπραττόμενους φόρους, οι οποίοι πρέπει να είναι ανταποδοτικοί. Η ευθύνη, επίσης, ανήκει και σε όσους δεν ομιλούν την αλήθεια, δεν σέβονται τους ανθρώπους που τους εμπιστεύθηκαν και δεν λαμβάνουν μέτρα με υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης". Μάλιστα ο Μακαριώτατος, δήλωσε ότι η Εκκλησία ως ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός οργανισμός είναι, πάντα, κοντά στον πληγωμένο συνάνθρωπο έτοιμη να προσφέρει από το υστέρημα της στους αναξιοπαθούντες.

Voiotosp.blogspot.com