22 Μαρτίου, 2011

Συνάντηση ΟΗΕ- αντικαθεστωτικών στο Τομπρούκ

image

22/3/2011 4:32:00 μμ

Συνετρίβη αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος. Διαφωνίες των συμμάχων. Χωρίς την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, Kenneth Fiddler ένα πολεμικό αεροσκάφος τύπου F 15 Eagle των ΗΠΑ συνετρίβη στη Λιβύη, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κατέπεσε από εχθρικά πυρά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης της Αφρικής, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την βάση Aviano της Ιταλίας και πετούσε πάνω από τη Λιβύη όταν ο πιλότος διαπίστωσε μηχανική βλάβη. Και οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα εκτίναξης, υπέστησαν μικροτραυματισμούς αλλά βρίσκονται σώοι στη Λιβύη.

Σφοδρά πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι

Οι ολονύκτιες δυτικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας ενώ κατέστρεψαν και αρκετά στρατιωτικά οχήματα, ανακοινώθηκε από λίβυο αξιωματούχο. Παράλληλα, δυτικά πολεμικά αεροσκάφη κτύπησαν σήμερα ένα μαχητικό αεροπλάνο που ανήκει στις δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που πετούσε προς την έδρα των εξεγερμένων Βεγγάζη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, δύο ναυτικές βάσεις, ανάμεσα τους και η βάση Abu Sitr φέρονται να χτυπήθηκαν στους βομβαρδισμούς. Την ίδια στιγμή οι συμμαχικές δυνάμεις χτύπησαν, σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ, και τα ραντάρ σε δύο αεροπορικές βάσεις που ανήκουν στις δυνάμεις του Καντάφι στην «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών, την Βεγγάζη.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης, Μούσα Ιμπραήμ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους σε περιοχές κοντά στα λιμάνια και στο αεροδρόμιο της Σύρτης και έχουν χτυπήσει την πόλη Σέμπχα, προπύργιο της φυλής του Καντάφι.

Σφυροκοπούν τη Μιζουράτα

οι δυνάμεις του Καντάφι

Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, και υπάρχουν νεκροί, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που επλήγη, δήλωσε κάτοικος της πόλης στο Reuters. Τον θάνατο πέντε ανθρώπων, εκ των οποίων τα 4 είναι παιδιά, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Εντάσεις και διαφωνίες στη συμμαχία

Οι νέοι βομβαρδισμοί έρχονται την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το αίτημα της Λιβύης για έκτακτη σύνοδο προκειμένου να σταματήσει αυτό που η Τρίπολη αποκάλεσε «στρατιωτική επιθετικότητα» από τις συμμαχικές δυνάμεις. Αντίθετα το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη προκειμένου να δοθεί ενημέρωση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Παράλληλα η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» φαίνεται ότι προσκρούει σε διπλωματικά εμπόδια. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι εντάσεις μεταξύ των συμμαχικών χωρών συνεχίζονται και οι προσπάθειες του Παρισιού να παρακαμφθεί το ΝΑΤΟ κατά την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν διχάσει τη συμμαχία.

Διπλωμάτες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εκνευρίστηκαν από την απόφαση της Γαλλίας να εξαπολύσει την πρώτη επίθεση χωρίς να δώσει πλήρη ενημέρωση στους συμμάχους της. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ένταση στις σχέσεις ήταν τέτοια που οδήγησε τον Γάλλο και τον Γερμανό πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ να φύγουν από συνεδρίαση μετά τις επικρίσεις του γενικού γραμματέα.

Ήδη πάντως σε δηλώσεις του χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταβιβάσουν την ηγεσία της στρατιωτικής επιχείρησης σε άλλους τις επόμενες μέρες χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν βλέπουν την ώρα να αναλάβουν οι ΗΠΑ υποστηρικτικό ρόλο στις επιχειρήσεις και να μην έχουν και τρίτο ανοιχτό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Κόντρα για την «σταυροφορία»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέρριψε το σχόλιο του πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε χθες ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θυμίζει «μεσαιωνικό κάλεσμα για σταυροφορίες».

Αντίθετα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτού του είδους τα σχόλια μπορεί να οδηγήσουν σε «σύγκρουση πολιτισμών». «Υπό καμία προϋπόθεση δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που ουσιαστικά οδηγούν σε μία σύγκρουση πολιτισμών όπως η «σταυροφορία» και ούτω καθ’ εξής» υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με αναλυτές η διχογνωμία που διαφάνηκε στο Κρεμλίνο σχετίζεται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Παράλληλα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς με φόντο τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΙΩΤΟ

image

Ίσως είναι μια ιστορική ευκαιρία

να βρεθεί ο αντίστοιχος Έλληνας

Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο δικαστής

για την επιχείρηση... «Καθαρά Πόδια»,

στο δικό μας «Ellinopolis».

Οι κασέτες ξεσκέπασαν το σκάνδαλο με τους διαιτητές στην Ιταλία και οδήγησαν τη Γιουβέντους οε υποβιβασμό. Στην Ελλάδα της εποχής της «παράγκας» βγήκαν κασέτες, κι όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα. Απλά διαλύθηκε η μία «παράγκα» και στη θέση της «φύτρωσε» άλλη...

Μετά τις καταγγελίες Κούγια ότι στη Β' και στη Γ΄ Εθνική όλα τα αποτελέσματα είναι προαποφασισμένα και την εμπλοκή ονομάτων όπως του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, του Αχιλλέα Μπέου, του πρώην διαιτητή Γιώργου Δαλούκα και του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Νικόλα Πατέρα σε κασέτες, το λόγο έχει πια η Δικαιοσύνη. Στην Ιταλία, με παρόμοιο σκάνδαλο, το «Calciopolis», η Δικαιοσύνη αποφάσισε τον υποβιβασμό της Γιουβέντους, αφαίρεση απ' αυτή δύο τίτλων, του 2004 και του 2005, και αφαίρεση βαθμών από τη Μίλαν και τη Φιορεντίνα. Στην Ελλάδα ίσως είναι μια ιστορική ευκαιρία να βρεθεί ο αντίστοιχος Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο δικαστής για την επιχείρηση... «Καθαρά Πόδια» στο δικό μας «Ellinopolis».

Πώς, όμως, λειτουργούσε το... «κασετοσύστημα» στην Ιταλία; Διότι κι εκεί στις κασέτες στηρίχτηκαν οι δικαστές για να πάρουν αποφάσεις-τομές για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Κι όλα φαίνονται τόσο όμοια μεταξύ τους· αυτά, δηλαδή, που έγιναν εκεί κι αυτά που καταγγέλλει ο Κούγιας. «Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», που λένε... Στην Ιταλία, ο Λουτσιάνο Μότζι ήταν το κεντρικό πρόσωπο του «Cakiopolis». Αυτός δεν έκανε άλλο από το να τηλεφωνεί στους διαιτητές και να τους ζητά να σφυρίξουν υπέρ της Γιουβέντους. Όταν, όμως, διασφάλιζε την εύνοια της ομάδας του, ενεργούσε και για άλλες ομάδες - μέχρι και για τη Μίλαν. Ενδεχομένως χωρίς η Μίλαν ή η Φιορεντίνα να γνωρίζουν κάτι γι' αυτό.

Ένας «παραγκάρχης» που σέβεται τον εαυτό του, άλλωστε, έτσι οφείλει να ενεργεί! Μόνο που οι διαιτητές κατέγραφαν τις συνομιλίες σε κασέτες... Ωστόσο, επειδή αυτά μαθαίνονται, οι άλλες ομάδες δεν έμειναν... με σταυρωμένα χέρια. Ο Μοράτι, πρόεδρος της Ίντερ, φέρεται κι αυτός να μιλά σε κασέτες και να ζητά συγκεκριμένο διαιτητή να σφυρίξει σε ματς της ομάδας του. Κι όχι μόνο αυτός, αλλά και το «τοτέμ» της Ίντερ Τζιασίντο Φακέτι - μακαρίτης πια -, ο οποίος φέρεται ευχάριστη μένος από τον ορισμό συγκεκριμένου διαιτητή και πλέκει το εγκώμιο του πρώην αρχιδιαιτητή Πάολο Μπέργκαμο.

Τα «σκάγια» είχαν πάρει ακόμα κι αυτό τον καραφλό διαιτητή Κολίνα. Κοινός, δε, παρονομαστής ήταν μεν οι ευνοϊκές αποφάσεις των διαιτητών, αλλά και κάτι άλλο, επίσης σημαντικό: το «Στοίχημα» και ειδικότερα το «Totonero», το παράνομο, δηλαδή, στοίχημα - αυτό που ήλεγχε και εξακολουθεί να ελέγχει η μαφία! Φυσικά, όλοι διέψευδαν όλους, όταν οι κασέτες άρχισαν να πωλούνται ακόμα και στα περίπτερα της Ρώμης, του Τορίνο, του Μιλάνο κ.λπ., αλλά η ιταλική Δικαιοσύνη, προκειμένου να φέρει εξυγίανση (και) στο ποδόσφαιρο, έλαβε τις αποφάσεις της.

Το ελληνικό σκάνδαλο

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κούγια, το σκηνικό είναι περίπου ίδιο. Όπως ισχυρίστηκε ο γνωστός δικηγόρος, κάποιοι είχαν τη δυνατότητα ακόμα και να ορίζουν διαιτητές - όχι κατ' ανάγκην στο δικό τους παιχνίδι, αλλά ενεργώντας εξ ονόματος άλλων. Καταπώς έγραψε η εφημερίδα Gazzetta dello Sport πριν από τρία χρόνια, το ιταλικό σκάνδαλο με τη διαιτησία, τα στημένα παιχνίδια κ.ο.κ. απλά πήρε... αναβολή για μερικά χρόνια. «Το φαινόμενο δεν θα εξαλειφθεί», έγραφε, «αλλά τουλάχιστον θα αδρανοποιηθεί έως ότου το "νέο σύστημα" βρει εκείνο τον τρόπο ώστε να μην γίνεται αντιληπτό.

Κάτι σαν το ντόπινγκ και το αντιντόπιγκ» ήταν τα γραφόμενα της εφημερίδας. Και, φυσικά, το αντιντόπινγκ είναι πολύ μπροστά σε σχέση με το ντόπινγκ. Στην Ελλάδα της εποχής της «παράγκας» βγήκαν επίσης κασέτες στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, όπου ακούγονταν οι πρωταγωνιστές με ονοματεπώνυμα. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Απλά διαλύθηκε η «παράγκα» και στη θέση της «φύτρωσε» μια άλλη. Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, «παράγκα» πάντα υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σχεδόν από γενέσεως του, με τις τρεις μεγάλες ομάδες του κέντρου να έχουν την εποπτεία της.

Τα χρόνια περνούσαν και κανένας δεν ήθελε το 50-50, αλλά -τουλάχιστον- το 51 -49. Αυτό το +1% ανήκει στα λεγόμενα «σπόρια» στο χώρο της διαιτησίας. Που σημαίνει πως ο διαιτητής δεν θα κάνει «εγκλήματα», αλλά θα δώσει περισσότερα φάουλ σε μια ομάδα, θα χαριστεί σε κάρτες κ.λπ. Να θυμηθούμε την περίφημη ατάκα του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σταύρου Νταϊφά, ότι «ο Κουλούρης είναι η κατάρα του Ολυμπιακού»; Ο Κουλούρης επαύθη αμέσως από γενικός γραμματέας Αθλητισμού, καθότι ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού.

Τότε ο Ολυμπιακός ανέκτησε τα πρωτεία από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος τα είχε ανακτήσει με τη σειρά από την ΑΕΚ, όσον αφορά στην επιρροή των διαιτητών.Υπάρχει πρωτάθλημα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που να παίχτηκε στα ίσα; Παλιοί παράγοντες της ΕΠΟ αλλά και ομάδων δεν μπορούν να θυμηθούν αν υπήρξε ποτέ περίοδος κατά την οποία κανένας εκ των τριών «μεγάλων» του κέντρου δεν είχε το «πάνω χέρι» στη διαιτησία. Τότε, όμως, εκείνα τα χρόνια, δεν υπήρχαν κασέτες. Σήμερα υπάρχουν. Ο Κούγιας είπε ότι υπάρχουν κι άλλες κασέτες. Να τις ακούσουμε κι εμείς. Αλλά και οι δικαστές. Κάπως έτσι βγήκε «άκρη» στην Ιταλία...

Η πολυετής... μπόχα του ελληνικού ποδοσφαίρου, από την οποία τόσα χρόνια ουδείς ενοχλήθηκε, διότι, προφανώς, όλοι είχαν... συνάχι, κάλυψε πάλι με τη δυσοσμία της τον αμαρτωλό χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κασέτες με ύποπτες συνομιλίες παραγόντων του ποδοσφαίρου, που «λύνουν και δένουν», κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως επί αλήστου εποχής Κοσκωτά και Τόμπρα, και σε λίγο θα τις πωλούν έγχρωμοι μαζί με τα dvd της Τζούλιας - ίσως σε διπλή συσκευασία, για να συνδυάζεται και το... τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Θα ήταν πολύ δύσκολο, βεβαίως, για μια δημοσιογραφική στήλη να υποκαταστήσει τις ανακριτικές Αρχές και να κάνει εκτιμήσεις ή να αναδεικνύει τους υπόπτους του βρομερού κόσμου του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα επισημάνω μόνο τα εξής και θα καταλήξω με μια όχι και τόσο παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, με βάση την πείρα του παρελθόντος και τη διαπιστωμένα βαθιά σήψη που διαπερνά όλα σχεδόν τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας:

•Όσο κι αν οι κασέτες αποκαλύπτουν -εφόσον είναι αυθεντικές, βεβαίως— μια κατάσταση που πρέπει κάποτε να ξεβρομίσει, δεν παύει να είναι αντικείμενο υποκλοπής συνομιλίας, γεγονός που συνιστά, ούτως ή άλλως, ποινικό αδίκημα.

•Αυτός που καταγράφει, εν αγνοία των συνομιλητών του, μια συνομιλία, σε κάτι αποβλέπει. Κυρίως όχι να κατοχυρωθεί, αλλά να εκβιάσει. Σε ποιο σημείο τον συλλαμβάνει ο ποινικός νόμος είναι θέμα εισαγγελικών Αρχών. Το βέβαιο είναι ότι αυτός που κάνει την εν λόγω δουλειά καταχωρίζεται στους «βρόμικους» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διά της λογικής και μόνο, ένα τέτοιο πρόσωπο δεν μπορεί να θεωρεί εαυτόν... εξυγιαντή μιας νοσηρής κατάστασης - στην περίπτωση, δηλαδή, που θα ήθελε να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο...

•Η μέχρι σήμερα προκλητική αδράνεια της Πολιτείας να επιληφθεί καταστάσεων αναλόγων, που διαχρονικά έχουν «λερώσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην καλύτερη περίπτωση συνιστά συνενοχή στη διατήρηση ποινικώς κολάσιμων πράξεων. Την απροθυμία, άλλωστε, αυτή της Πολιτείας ομολόγησε προσφάτως - ασφαλώς χωρίς να το θέλει - ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν είπε το αμίμητο «αφού οι παράγοντες που διοικούν το ποδόσφαιρο κινούνται στα όρια του ποινικού νόμου ή εντός αυτών, τέτοιο θα είναι και το ποδόσφαιρο».

Που σημαίνει ότι η Πολιτεία ξέρει ποιοι είναι οι παράνομοι, αλλά τους αφήνει ανενόχλητους! Και η πρόβλεψη: Τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί. Όλοι οι αρμόδιοι, στην καλύτερη περίπτωση, είναι άτολμοι και ψοφοδεείς και, στη χειρότερη, κάποιους επιμένουν να τους προστατεύουν. Όπως, δηλαδή, δεν βγήκε τίποτε από τις περίφημες Εξεταστικές Επιτροπές σε βάρος πολιτικών, έτσι δεν πρόκειται να βγει τίποτε και στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Άλλωστε, στο ίδιο έλος «κολυμπούν» και τα δύο «αθλήματα», πολιτική και ποδόσφαιρο!...

Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

clip_image002

Γνωρίζουμε πως ο πόνος μας φέρνει στο κρεβάτι του πόνου κάποια στιγμή και μας κλείνει στο σπίτι μας. Η επίσκεψη του πόνου στη ζωή μας δεν είναι ασφαλώς κάτι δίχως σημασία και σκοπό. Δεν είναι καθόλου ένα τυχαίο γεγονός. Δεν πιστεύουμε στην τύχη. Το Ευαγγέλιο λέει πως κάτω από τη ματιά του Θεού είναι και το πέσιμο του κάθε φύλλου από το δένδρο. Πόσο μάλλον από τα προβλήματα των παιδιών Του.

Ο Θεός δεν παύει ποτέ να ενδιαφέρεται για τα μετάνοια και τη σωτηρία μας και προσφέρει μύριες ευκαιρίες και ανοίγει διάφορους δρόμους. Αν την υγεία μας, τη σπαταλήσαμε σε ανώφελα έργα, καλούμεθα τώρα, να μελετήσουμε το παρελθόν, να δούμε βαθύτερα τον όχι και τόσο γνωστό εαυτό μας. Είναι μία μεγάλη ακόμη ευκαιρία που μας δίνει ο Θεός, για να σκύψουμε μέσα μας, να μετανοήσουμε ειλικρινά, να προσευχηθούμε θερμά, να γνωρίσουμε την ακένωτη χάρη των ιερών μυστηρίων της αγίας Εκκλησίας. Η ασθένεια δεν προέρχεται, από την τιμωρία ενός εκδικητή Θεού.

Η αντίληψη αυτή είναι ανορθόδοξη, πέρα για πέρα λαθεμένη. Ο Θεός μόνο αγαπά και δεν τιμωρεί τα πλάσματά Του. Ο Θεός είναι μακρόθυμος, πολυέλεος, πολυεύσπλαχνος, πανάγαθος και αληθινός. Τ' όνομα του Θεού είναι αγάπη, λέει ο αγαπημένος του μαθητής Ιωάννης ο Θεολόγος. Παραχωρεί, επιτρέπει παιδαγωγικά προς βοήθεια την ασθένεια, για να μας φρονηματίσει, να μας διορθώσει, να μας προσγειώσει και ταπεινώσει. Ο πόνος έτσι μπορεί να γίνει αφορμή, για μία πιο ουσιαστική και βαθειά γνωριμία μας με τον Θεό, και όχι να τα βάλουμε μαζί του.

Ο πόνος μπορεί να μας συνδράμει να γίνουμε πιο ανεκτικοί και συμπονετικοί με τους αδελφούς μας και να γνωρίσουμε τον άγνωστο εαυτό μας. Είπαν ορθά πως όποιος έχει υποφέρει πολύ μοιάζει μ' εκείνον που γνωρίζει πολλές γλώσσες κι έτσι μπορεί να καταλάβει πολλούς και να τον καταλάβουν πολλοί. Αν εκμεταλλευθούμε την πράγματι σημαντική ευκαιρία, μπορεί ο σωματικός πόνος να γίνει θεραπευτής της αθάνατης ψυχής μας.

Ο πόνος τότε θα γίνει ευλογία. Δεν ζητάμε βεβαίως εμείς οι πιστοί τον πόνο νοσηρά στη ζωή μας. Η Εκκλησία πάντοτε εύχεται υπέρ υγείας και διαφωτίσεως των τέκνων της. Εάν έλθει όμως ο πόνος να τον υπομείνουμε καρτερικά κι ελπιδοφόρα και θα έχουμε, αλήθεια, μεγάλο κέρδος. Με τον τρόπο αυτό ο σκοπός της δοκιμασίας μας θα έχει επιτευχθεί, αφού θα έχει μαλακώσει η καρδιά μας και θα έχουμε βοηθηθεί στο να γνωρίσουμε τον πραγματικό εαυτό μας και τον Θεό.

Είναι επίσης αλήθεια, πως οι πονεμένοι λειαίνονται, και αυτοί τελικά έχουν κάτι σημαντικό να πουν, ως εμπειρικό και βιωματικό. Πίσω από κάθε ανθρώπινο πόνο κρύβεται το χέρι του Θεού που ευλογεί. Μακάριοι οι πονεμένοι ως πλούσια ευλογημένοι. Είναι ακόμη αλήθεια πως στα χείλη του κάθε πονεμένου συχνά ανεβαίνει εκείνο το γνωστό και βαθύ «γιατί σ' εμένα Θεέ μου»; Στο ανθρώπινο αυτό «γιατί» δεν νομίζουμε ότι υπάρχει μία εύκολη και γρήγορη απάντηση.

Η απάντηση θα έρθει πιο αργά από τον ίδιο τον Εσταυρωμένο Θεάνθρωπο. Ο άνθρωπος αξιώνεται να συμμετέχει στον σταυρό του Χριστού. Μη νομίζετε ότι είναι κάτι μικρό αυτό. Μέσα από τον πόνο οι προσευχές είναι σίγουρα πιο κατανυκτικές, πιο θερμές, πιο ευπρόσδεκτες. Δίνουν κατ' αρχάς τη γαλήνη της υπομονής στη δοκιμασία, λιγοστεύουν την απαιτητικότητα, ταπεινώνουν αληθινά, χαρίζουν τη χαρά της ελπίδος και την υγεία της ψυχής. Μέσα μας θα βρούμε τον Θεό.

Όσο πιο γρήγορα τον συναντήσουμε τόσο πιο γρήγορα θ' απελευθερωθούμε και θα χαρούμε αληθινά. Είπαν ωραία πως πριν μας στείλει ο Θεός τον σταυρό που σηκώνουμε, τον ζύγισε, τον είδε καλά, τον εξέτασε προσεκτικά με την πανσοφία, την αγάπη και τη δικαιοσύνη Του. Το αγαθό βλέμμα Του τον παρακολούθησε και η μεγάλη Του καρδιά τον θέρμανε, αφού τον ξαναζύγισε με την άπειρη στοργή Του.

Νομίζεις πως είναι πιο βαρύς απ' ότι μπορείς να σηκώσεις, ενώ έχεις άγνωστες και ανακάλυπτες δυνάμεις μέσα σου. Μη χάνεις το θάρρος σου, μη τα βάζεις με τον Θεό, γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει. Τον ευλόγησε πριν τον θέσει τον σταυρό στους ώμους σου. Σίγουρα μπορείς να τον σηκώσεις. Μη λησμονάς πως πάντα πριν το Κενό Μνημείο είναι ο Γολγοθάς. Η Ανάσταση έπεται της Σταύρωσης. Είναι γεγονός πως η ζωή μας είναι ζυμωμένη με δάκρυα που προέρχονται από τον πόνο της ασθένειας, των θλίψεων, των βασάνων, της εγκατάλειψης και της μοναξιάς. Έχουν γίνει αχώριστοι σύντροφοι.

Ο λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή, μας πληροφορεί πειστικά πως η ασθένεια, ο πόνος, η θλίψη, ο θάνατος δεν υπήρχαν από την αρχή της δημιουργίας. Πρόκειται για μεταπτωτικά φαινόμενα. Η φθαρτότητα, η ασθένεια, ο πόνος είναι αποτέλεσμα της παρακοής των πρωτοπλάστων στον Δημιουργό τους και η υπακοή τους στον Εωσφόρο. Ο αποχωρισμός του ανθρώπου από τον Θεό έχει οικτρές συνέπειες.

Η απελευθέρωση του πιστού από τα εωσφορικά δεσμά μπορεί να τον κάνει να βρει το πνευματικό περιεχόμενο της δοκιμασίας του και τότε η δοκιμασία να γίνει σημαντική ευκαιρία, όπως είπαμε, βαθύτερης γνώσης του Θεού και συναντήσεώς του με Αυτόν. Οι ιερείς της Εκκλησίας είναι νοσηλευτές και η Εκκλησία θεραπευτήριο. Οι ιερείς πλησιάζουν τους ασθενείς για να τους απελευθερώσουν, να τους επαναπροσανατολίσουν, να τους ανορθώσουν δια της μετανοίας.

Συμμετέχουν όσο μπορούν στον πόνο για να τους τον απαλύνουν και να κάνουν πιο ελαφρύ τον σταυρό τους. Είναι μεγάλη η παράκληση των πασχόντων όταν κατανοήσουν το νόημα του σταυρού τους. Η προσωπική άρση του σταυρού νοηματιζόμενη συντελεί στην ανόρθωση. Βλέποντας ο ταλαιπωρούμενος και δοκιμαζόμενος άνθρωπος τη δοκιμασία του ως θεία επίσκεψη και θεία παιδαγωγία μεταβάλλει τη στάση του, αντιμετωπίζει το πρόβλημα πολύ διαφορετικά, αν δεν γεμίζει χαρά γεμίζει πάντως ελπίδα.

Η θεία Χάρη μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την ωριμότητα τον σκληρά δοκιμαζόμενο. Εμείς θα πούμε τον καλό λόγο, αλλά η Χάρη του Θεού θα ολοκληρώσει το έργο αυτό. Το ευχολόγιο στα χέρια του ιερέως είναι πολύ παρηγορητικό στις δύσκολες αυτές ώρες. Η σύνοψη ή το προσευχητάρι, με την Παράκληση της Παναγίας και τους υπέροχους Χαιρετισμούς, στα χέρια του ασθενούς είναι φτερά ειρήνης. Η Παναγία, η μάνα όλων των πονεμένων, που πόν

εσε τόσο πολύ και συμπονά όλους τους πονεμένους, δίνει μια γλυκειά παραμυθία και μεγάλη ενίσχυση σε όλους. Επανερχόμενοι στο δύσκολο ερώτημα γιατί ο Θεός να επιτρέπει να ταλαιπωρείται το πλάσμα του, να βασανίζεται και ν' αγωνιά μέσα στον πολύ πόνο, ταπεινά θα πούμε πάλι: Ο πόνος μας αφυπνίζει να ενδιαφερθούμε καλύτερα για τη μετάνοια, την ταπείνωση, την αναθέρμανση της πίστης μας και τη συμπόνια του πλησίον μας.

Ο πόνος, σωματικός ή ψυχικός, μας επισκέπτεται για κάποιο ιδιαίτερα σοβαρό λόγο. Για να ξαναδούμε την πορεία, τους στόχους και τον σκοπό της εφήμερης ζωής μας. ….

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 ΜΑΡΤΙΟΥ

image233333

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Βασίλειος. Ήταν ο πρεσβύτερος της αγίας εκκλησίας Αγκύρας, ενάρετος και αφοσιωμένος εις τον Χριστόν. Τον διέβαλον στον ηγεμόνα και ερωτηθείς αν αρνείται τον Χριστόν, έμεινε πιστός, δια τούτο τον εβασάνισαν με διάφορα μαρτύρια και τον κατέσφαξαν.

2) Η αγία μάρτυς Καλλίνικη. Εφονεύθη με ξίφος.

3) Η αγία Δροσίς. Ήταν θυγαρέρα του αυτοκράτορος Τραϊανού ο οποίος και κατεδίκασε την ιδίαν κόρην του διότι επίστευε εις τον Χριστόν.

4) Ο άγιος Ευθύμιος. Καταγόταν από τη Δημητσάνα από τους Παναγιώτη και Μαρία. Εις την αρχήν της ζωής του ελέγετο Ελευθέριος και έπεσε σε α­μαρτίες. Μετάνοιωσε και ονομάστηκε Ευθύμιος. Ομολόγησε με θάρρος ότι εί­ναι χριστιανός και εφονεύθη από τους Τούρκους το έτος 1814.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 εισέρχονται στην Πάτρα κατά σειράν οι οπλαρχηγοί I. Παπαδιαμαντόπουλος, Ανδρέας Λόντος (με σημαίαν κόκκινη και μαύρο σταυρό εις το μέσον), ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Κιρνίζης Προκόπιος, Ζαΐμης, Ρούφος και κατευθύνονται εις την πλατείαν όπου ο Π. Πατρών Γερμανός κατεσκεύασε ξύλινον σταυρόν και εις τον οποίον ωρκίζοντο οι προσερχόμενοι επαναστάτες.

Το 1827 συνάπτεται σφοδρή μάχη παρά τον Ελαιώνα του Δαφνιού μεταξύ Ελλήνων υπό τον Καραϊσκάκην και Τούρκων. Οι Έλληνες έχασαν την μάχην και εφονεύθη ο οπλαρχηγός Δαγκλής.

Το 1919 το εκστρατευτικό σώμα του ελληνικού στρατού εις Ρωσίαν μάχεται εναντίον των Ρώσων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία συνεχίζει τις εκκαθαριστικές ε­πιχειρήσεις του.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις εις την Μ. Ασίαν συνάπτουν σφοδρή μάχην εναντίον των Τούρκων και προ της πιέσεως αυτών εγκαταλείπουν την περιοχήν Αφιόν Καραχισάρ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία συνάπτει μάχες προφυλακών.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων εις τον τομέα του Γκόλικο χωρίς να επιτύχουν εδαφικόν τι κέρ­δος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα και Κυπαρισσία.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.