16 Ιανουαρίου, 2011

Σόκαρε η εικόνα του έγκλειστου Πατριάρχη Ιεροσολύμων

image Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο από τον επικεφαλής της αγιοταφικής αδελφότητας...Η αποκάλυψη ότι ο Ειρηναίος κρατείται κλειδωμένος από τους ιεράρχες του Πατριαρχείου και όχι από την αστυνομία και η καταβεβλημένη εικόνα του, ξεσήκωσε γιατρούς, δικηγόρους, αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι τώρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταματήσουν αυτήν την αδικία που συμβαίνει στα Ιεροσόλυμα.

Καταιγιστικές επιστολές προς τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ετοιμάζονται ήδη από ιεράρχες ζητώντας την διακριτική τους παρέμβαση για να σταματήσει αυτή η ντροπή στα Ιεροσόλυμα ώστε να μην «πληγώνεται» άλλο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Από την άλλη πλευρά βάσιμες πληροφορίες θέλουν μια μεγάλη μερίδα αγιοταφιτών μοναχών να ετοιμάζονται να ξεσηκωθούν εναντίον της σημερινής ηγεσίας του Πατριαρχείου, με αφορμή τον εγκλεισμό του Πατριάρχη Ειρηναίου στο κελί του αλλά και με πολλές άλλες αιτίες που έχουν προκαλέσει το θυμό τους εδώ και καιρό.

Την ίδια ώρα, οικογένεια Αράβων ανεβάζει με σκοινί στο παράθυρο του έγκλειστου Πατριάρχη λίγα τρόφιμα και βιταμίνες για να μπορεί να τρέφεται. Όμως όσες φορές κι αν προσπάθησαν να τον επισκεφθούν κανονικά δεν τα κατάφεραν.

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον σημερινό επικεφαλή του Πατριαρχείου Θεόφιλο να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού η απόφασή του για τον περιορισμό του αδελφού του στο κελί του, του έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο και προβλήματα μέσα στην αδελφότητα...

«Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ»

«Εγώ δεν είχα σκοπό να βλάψω τον Πανάγιο Τάφο,τον οποίο υπηρετώ από μικρό παιδί. Πάντα επειδή γνωρίζω τα δικαιώματά μας εδώ και το πόσο ζηλόφθονα είναι τα άλλα δόγματα προστάτευα ακόμη την κάθε μας σπιθαμή μέσα στα Άγια Προσκυνήματα με αποτέλεσμα να τσακώνομαι πολλές φορές με Λατίνους, Κόπτες που εποφθαλμιούσαν δικά μας μέρη.

Έδινα αγώνες, καλούσα τους αδελφούς να είναι πάντα σε εγρήγορση και τους ζητούσα να κάνουν αυστηρά μοναχική ζωή, γιατί είμαστε μοναχοί. Δεν άρεσε όμως ο τρόπος μου και κυρίως δεν άρεσε η άρνησή μου να πουλήσω τα εδάφη μας. Ξέρετε τι πιέσεις δεχόμουν ως Πατριάρχης για να πουλήσω; Εγώ δεν πουλούσα γι' αυτό θέλανε να με βγάλουν από τη μέση για να φέρουν κάποιον άλλον του χεριού τους... Αλλά η αλήθεια θα λάμψει. Δίνω τον αγώνα μου και θα λάμψει η αλήθεια, να είστε σίγουροι.

Εδώ μέσα που είμαι κλεισμένος, με έχουν κλειδώσει αυτοί...Ισχυρίζονται ότι δεν θέλω να βγω εγώ. Μα αν βγω δεν θα με αφήσουν να ξαναμπώ κι εγώ θέλω να πεθάνω στον Πανάγιο Τάφο. Με κλειδώνουν γιατί δεν θέλουν να με επισκέπτονται μήπως και γίνει κανένα πραξικόπημα αλλά ο Θεός θα δώσει τη λύση. Που ξανακούστηκε να κλειδώνουν ιερείς έναν αδελφό τους. Αν πάθω κάτι από που θα το μάθουν και τι θα πουν στον κόσμο;

Δεν βλέπω κανέναν εδώ μέσα . Είστε η μόνη που με επισκέφθηκε, μερικές φορές ακούω τη φωνή μου μέσα στο άδειο δωμάτιο. Νομίζω ότι κάποιος είναι μέσα στο σπίτι, φανταστείτε ότι και τώρα που ήρθατε δεν θέλω να φύγετε... Πάντως να ξέρετε ότι όσοι αδελφοί εναντιώθηκαν σε αυτήν την απόφαση της ηγεσίας του Πατριαρχείου να με κλείσει εδώ μέσα διώχθηκαν από το Πατριαρχείο.

Αυτό δε σημαίνει κάτι; Θέλω να δω τους συγγενείς μου και δε μπορώ. Γιατί μου το απαγορεύουν; Δεν φυλακίστηκα από το νόμο, γιατί ήρθατε με την αστυνομία να με δείτε; Ο Θεός να τους συγχωρήσει...».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb14_thumb1

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η άλυσις του αποστόλου Πέτρου. Η άλυσις αύτη είναι εκείνη με την ο­ποίαν εδέθη ο μαθητής του Ιησού Χριστού απόστολος Πέτρος επί Ηρώδου του Αγρίππου. Η άλυσις έπεσε από τα χέρια του αποστόλου δια της επιφανείας αγγέλου. Την άλυσιν αυτήν οι χριστιανοί την μετέφερον στην Κων/λιν και με την επίκλησιν του Αγίου και αλύσεως εγένοντο θαύματα.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Πεύσιππος, Ελάσιππος, Μέσιππος και Νεονίλλη. Οι άγιοι ήσαν αδελφοί τρίδυμοι γενηθέντες συγχρόνως κατάγονταν δε από την Καπαδοκίαν. Αυτοί εγένοντο χριστιανοί από τη μάμμη των Νεονίλλη. Κρήμνι-σαν τα είδωλα και ωμολόγησαν μετά παρρησίας τον Χριστόν. Δια τον λόγον αυτόν ερρίφθησαν στη φωτιά και απεδήμησαν προς τον Χριστόν.

3) Ο άγιος μάρτυρας Δάνακτος. Ο άγιος καταγόταν από τον Αυλώνα Αλβα­νίας. Εθανατώθη δια την πίστι του εις τον Χριστόν.

4) Ο άγιος νέος ιερομάρτυρας Δαμασκηνός. Καταγόταν από τον Τύρναβον. Αναχώρησε από την πατρίδα του Βουλγαρίαν και ήλθε στο άγιον όρος και ε-μόνασεν στο μοναστήριον Χιλιανταρίου. Κατόπιν έγινε διάκονος, ιερομόναχος και προηγούμενος. Στην Βουλγαρίαν έμεινε αρκετόν καιρόν. 'Οταν ηθέλησε να επιστρέψει εσυκοφαντήθη στους Τούρκους και εθανατώθη από αυτούς.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 εξελέγησαν από την Α' Εθνική συνέλευ­ση οι πρώτοι βουλευταί της Ελλάδος (30 μέλη): Δημ. Υψηλάντης, Σωτ. Χαρα­λάμπης, Ιω. Σκανδαλίδης, Αλ. Τσιμπουρόπουλος, Αν. Μοναρχίδης, Αν. Σετρά-κης, Αν. Λιδωρίκης, Αν. Ζαΐμης, Βασ. Μπουντούρης, Βεν. Λεσβίος, Γαβ. Αμα-νίτης, Γερμανός Παλαιών Πατρών, Γεωρ. Καλαράς, Γεωρ. Αποστόλου, Γεωρ. Σισίνης, Γεωρ. Ηλιόπουλος, Γιαν. Πλακωτής, Γιαν. Καραμάνος, Γιαν. Κόντος, Γκ. Καρακατσάνης, Γρ. Κωνσταντάς, Ιω. Παπαδιαμαντόπουλος, Λαμ. Αλεξάν­δρου, Νικ. Πονηρόπουλος, Π. Κρεββατάς, Πετρ. Μαυρομιχάλης, Πολ. Τζανέ-τος, Σπ. Κουρκουμελάς, Σωτ. Δούρος, Φ. Καραπάνος, Φωτ. Μπόμπορης, Χαρ. Κυριαζής, Χαρ. Παπαγεωργίου.

Το 1826 ο ελληνικός στόλος συνάπτει ναυμαχίαν με το τουρκικό έξω του Μεσολογγίου.

Το 1913 οι Έλληνες πολιορκητές του Μπιζανίου βομβαρδίζουν το οχυρό. Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία. Το 1921 στη Μ. Ασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων γίνονται μικροσυμπλο-κές.

Το 1922 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1941 οι Ιταλοί στην Αλβανία συνεχίζουν τις επιθέσεις των εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων άνευ αποτελέσματος. Το αντιτορπιλικόν Βασ. Όλγα βυθίζει ιταλικά σκάφη.