15 Δεκεμβρίου, 2010

† Ο Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυς (15 Δεκεμβρίου)

image

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ. Χ. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία. Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε.

Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του. Μετά από λίγα χρόνια τον χειροτόνησε διάκονο και έπειτα ιερέα. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας.

Γι’ αυτό και το έτος 182 μ. Χ., με κοινή ψήφο κλήρου και λαού, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Η φήμη της αρετής του έφτασε μέχρι τη Βρεττανία.
Έτσι, ο βασιλιάς αυτής Λούκιος έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.

Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξήγειρε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ελευθέριος τον έλεγξε θαρραλέα. Τότε διατάχθηκε ο μαρτυρικός θάνατός του, μαζί με τη μητέρα του Ανθία.Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ» (Προς Ρωμαίους, η' 21). Δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ελευθέριος, επίσκοπος Ιλλυρικού. Γεννήθηκε στην Ρώμην από γονείς ευγενείς, πλουσίους και ευσεβείς. Η μητέρα του Ανθία εδιδάχθη την Χριστιανικήν θρησκείαν από τους μαθητές του Αποστόλου Παύλου. Αυτή ανέ­θρεψε χριστιανικά τον Ελευθέριον, διότι ο πατέρας του απέθανεν ενωρίς. Ο άγιος εδιδάχθη τα ιερά γράμματα από τον Αρχιερέα της Ρώμης ο οποίος εθαύ-μασε τις αρετές του και εις ηλικίαν 15 χρονών τον εχειροτόνησε διάκονον. Εις ηλικίαν 20 χρονών εχειροτονήθη επίσκοπος Αυλώνος. Τον καιρόν εκείνον ο βασιλεύς εκήρυξε διωγμόν κατά των χριστιανών και έστειλεν τον άρχοντα Φί-ληκα να συλλαβή τον άγιον. Ο Φίληξ πήγε στην εκκλησία και άκουσε τον ά-γιον να διδάσκη και επίσπευσε εις τον Χριστόν. Μαζί με τον άγιον επέστρεψε στην Ρώμην. Ο άγιος παρουσιάσθηκε στον βασιλέα και με παρρησίαν εκήρυξε τον Χριστόν. Ο βασιλεύς τον υπέβαλε εις πολλά βασανιστήρια, ο άγιος όμως τα ενίκησε όλα και τέλος απεκεφαλίσθη. Μετά τον άγιον οι δήμιοι εθανάτώ-σαν και την μητέρα του Ανθίαν.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Ανθίαμ η μητέρα του Αγίου Ελευθερίου, Κορέμων ο έπαρχος, Ελευθέριος ο Κουβικουλάριος, Βάκχος ο Νέος, οι δύο δήμιοι οι πι-στεύσαντες εις τον Χριστόν και η οσιομάρτυς Σωσάννα. Εκ τούτων η Σωσάννα εθανατώθη με φωτιά οι δε άλλοι μάρτυρες εφονεύθησαν με ξίφος.

3) Οι άγιοι Παύλος ο νέος ασκητής και Στέφανος Αρχιεπίσκοπος Συορόζας Ρώσος.

4) Η ανάμνησις της χειροτονίας του Ιωάννου του Χρυσοστόμου ως Πα­τριάρχου Κων/πόλεως το έτος 397.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι κατέλαβον το Άγιον όρος.

Το 1827 ο ελληνικός στόλος υπό τον Άσιγγα καταλαμβάνει το Βασιλάδι.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός δρα εναντίον του εχθρού δια περιπόλων και πυροβολικού.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιο-χήν από άτακτους ατούρκους.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός μάχεται μέχες περιπόλων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους και πυροβο­λικό.

Το 1940 στο αλβανικό μέτωπο με επιθέσεος ο ελληνικός στρατός εναντίον των Ιταλών καταλαμβάνει τοπικά υψώματα.