05 Νοεμβρίου, 2010

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ “TO ΝΗΣΙ” ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

image ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ - ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ .

Για πρώτη φορά το νησί των λεπρών στην Κρήτη, αποκαλύπτει το φοβερό μυστικό του: Στα χρόνια του εμφύλιου πολέμου και για μια δεκαετία ακόμα, άνθρωποι υγιείς εξορίζονταν στην Σπιναλόγκα για να κολλήσουν τη νόσο του «Χάνσεν» και έτσι να τιμωρηθούν, αλλά και να παραμείνει «ανοιχτό» το νησί για πολλά χρόνια.

Η απίστευτη αυτή τραγωδία για εκατοντάδες υγιείς ανθρώπους, έγινε γνωστή για πρώτη φορά μετά από δημοσιογραφική έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα, «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».

Άνθρωποι που έζησαν το φρικιαστικό αυτό γεγονός μιλούν για πρώτη φορά ανοιχτά μαζί με τους κατοίκους της Σπιναλόγκας και αποκαλύπτουν όλη την κόλαση που βίωσαν στο νησί των λεπρών για πρώτη φορά στην κάμερα.

Τα στόματα όσων γνωρίζουν αυτό το έγκλημα σε βάρος εκατοντάδων ανθρώπων με δημοκρατικό φρόνημα, ανοίγουν σήμερα, με αφορμή το σήριαλ Το Νησί που προβάλλεται από το MEGA και έχει συγκινήσει το πανελλήνιο.

Υπάρχουν μαγνητοφωνημένες μαρτυρίες θυμάτων αυτής της τραγωδίας, αλλά και συγγενών τους, που έβλεπαν τους ανθρώπους τους να είναι απόλυτα υγιείς, να «κλείνονται» στο νησί των λεπρών για να αρρωστήσουν εκεί και να μην επιστρέψουν ποτέ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Γαλακτίων και Επιστήμη. Όταν ο Γαλακτίων έγινε
20 χρονών, τον υπάνδρευσεν ο πατέρας του με την Επιστήμην, η οποία εγένετο χριστιανή και εβαπτίσθη. Ο Γαλακτίων και η Επιστήμη επώλησαν τα υπάρχοντα των, τα διένειμον εις τους πτωχούς και έγιναν μοναχοί στο όρος Σίναιον. Αλλά εκεί συνελήφθησαν υπό του βασιλέως και υπεβλήθησαν εις πολλά μαρτύρια και τέλος απεκεφαλίσθησαν σε νεαρά ηλικία. Τα λείψανα των τα ενεταφίασεν ο ευγνώμων δούλος Ευτόλμιος.

5) Οι από τους εβδομήκοντα απόστολοι Ερμάς, Πατρόβος, Γάιος, Λίνος και Φιλόλογος. Ο άγιος Ερμάς έγινε επίσκοπος Φιλίππων. Ο άγιος Ερμάς έγινε επίσκοπος Ποτιόλων, ο Λίνος επίσκοπος Ρώμης, ο Γάιος επίσκοπος Εφέσου, ο δε Φιλόλογος επίσκοπος Σινώπης.

3) Ο άγιος μάρτυς Δομνίνος.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Τιμόθεος, Θεόφιλος, Θεότιμος.

5) Ο άγιος Δωρόθεος.

6) Οι άγιοι Ευψύχιος και Καρτέριος.

7) Ο άγιος Σαλβάνος.

8) Ο άγιος Πάμφυλος.

9) Ο άγιος Γρηγόριος Αλεξανδρείας.

10) Οι άγιοι Κάστωρ και Αγαθάγγελος.

11) Ο άγιος πατήρ Ιωνάς επίσκοπος Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 οι Έλληνες πλοίαρχοι συνέλαβον αγγλι-κόν πλοίον το οποίον μετέφερεν εφόδια των εγκλείστων Τούρκων του Ναυ­πλίου.

Το 1827 οι Έλληνες οπλαρχηγοί Βάσος, Καρατάσο, Γάτσος μετά των στρα­τιωτών των φθάνουν εις Τρίκερι το πολιορκούν αλλά δεν το καταλαμβάνουν.

Το 1912 ο ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Ικαρίαν. Ο ελληνικός στρα­τός κατόπιν τριημέρου αγώνος καταλαμβάνει το Όστροβον Μακεδονίας.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός καταδιώκει Τούρ­κους άτακτους.

Το 1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται μάχες περιπόλων. Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 οι Ιταλοί συνεχίζοντες την επίθεσίν των εναντίον των Ελλήνων εις τον τομέα Καλαμά κατορθώνουν και διαβαίνουν τον ποταμόν. Εις τον τομέα Πίνδου αι μάχαι μεταξύ Ελληνοϊταλών συνεχίζονται με σφοδρότητα. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Καστοριάν, τον Βόλον και τας Πάτρας.