02 Οκτωβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Κυπριανός ιερομάρτυρας και η Ιουστίνα η παρθένος. Ο Κυπριανός καταγόταν από την Καρχηδόνα της Λιβύης και κατοικούσε στην Αντιόχειαν της Συρίας, ήταν δε ευγενής και πλούσιος. Η Ιουστίνα καταγόταν από την Αντιόχειαν και ήτο θυγατέρα του Αιδεσίου και Κληδονίας. Πρότερα ήσαν και οι δύο ειδωλολάτρες. Η Ιουστίνα ωδήγησεν εις τον χριστιανισμόν την οικογένεια της και τον φιλόσοφον κατά την μαγικήν τέχνην Κυπριανόν.

Αυτός εβαπτίσθη και έγινεν υποδιάκονος και διάκονος. Μετά ένα χρόνο έγινε πρεσβύτερος και δια την άκραν του αρετήν εχειροτονήθη επίσκοπος Καρχηδονίων. Την Ιουστίναν ώρισεν ηγουμένην εις τας ευρισκόμενος ασκητρίας. Ο Κυπριανός πολλούς απίστους ωδήγησε με την δύναμιν των λόγων του εις την πίστιν του Χριστού.

Ένεκα τούτου ο βασιλεύς τον εξώρισε. Κατόπιν ο κόμης της Ανατολής ωδήγησε τον Κυπριανόν και την Ιουστίναν ενώπιον του και τους είπε ν' αρνηθούν τον Χριστόν. Επειδή όμως αυτοί μετά θάρρους ωμολόγησαν τον Χριστόν, εβασανίσθησαν και τέλος εθανατώθησαν δια ξίφους.

2) Η Aγία Δάμαρις, είναι η πρώτη Αθηναία η οποία επίσπευσε εις Χριστόν.

3) Ο άγιος Θεόφιλος ο ομολογητής.

4) Ο άγιος Θεόδωρος ο μεγαλομάρτυρας του Γαβρά.

5) Ο άγιος νεομάρτυρας Χατζή-Γεώργιος ο οποίος εμαρτύρησε στο Καρατζού.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1921 στον τομέα του Δορυλαίου - Αφιόν Καραχισάρ αι Ελληνικοί δυνά­μεις μάχονται εναντίον των Τούρκων σε μάχες τοπικής σημασίας.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στην περιοχή της Κιουτάχειας εδραιώνει τις θέσεις του.

Το 1921 η εηνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών απο­σπασμάτων.