22 Σεπτεμβρίου, 2010

Προϋπολογισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το Οικονομικό έτος 2010.

iera arxiepiskopiΜε εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου δημοσιεύεται για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το έτος 2010. Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα προβλέπονται να αγγίξουν τα 3.457,252 ευρώ ενώ τα έξοδα τα 3.454,220 ευρώ. 

Για να διαβάσετε τον Προϋπολογισμό κάντε κλικ εδώ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος ιερομάρτυρας Φωκάς. Καταγόταν από τη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. Από μικρός έλαβε την χάριν να θαυματουργή. Έγινε επίσκοπος και πολλούς έφερεν εις τον Χριστόν. Απεκαλύφθη το μαρτυρικόν του τέλος από μίαν περιστεράν η οποία εκάθισεν στην κεφαλήν και είπε με ανθρώπινην φω-νήν. «Ποτήριον εκεράσθη εις σε και πρέπει να το πίης». Και πράγματι ήπιε το ποτήριον αυτό το 101. Συνελήφθει από τον έπαρχον ωμολόγησε με παρρησίαν τον Χριστόν. Επειδή ο έπαρχος εβλασφήμισε τον Χριστόν έγινε μέγας σεισμός και απέθανον ο έπαρχος και οι στρατιώτες του. Ο άγιος όμως τους ανέστησε. Παρέδωσε το πνεύμα εις Κύριον βασανισθής.

2) Ο άγιος Φωκάς ο κηπουρός. Καταγόταν εκ Σινώπης και ήταν κηπουρός. 'Οταν ξέσπασε διωγμός κατά των χριστιανών οι άρχοντες έστειλαν στρατιώτες να συλλάβουν τον Φωκάν, αλλά μη γνωρίσοντες αυτόν κατέλυσαν στον οικί-σκον του και εφιλοξενήθησαν απ' αυτόν. Όταν τον ηρώτησαν αν γνωρίζη τον Φωκάν ο άγιος εφανερώθη και τον αποκεφάλισαν.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ισαάκ και Μαρτίνος και οι Εικοσιέξ οσιομάρτυρες Ζωγραφιτές. Ο Ισαάκ και ο Μαρτίνος εφονεύθησαν με ξίφος οι δε εικοσιέξ ερρίφθησαν στη φωτιά και εκάησαν.

4) Ο άγιος Κοσμάς ο Ζωγραφίτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 480 π.Χ. εγένετο η ναυμαχία της Σαλαμίνος. Στη ναυμαχία αυτή φάνηκε η μεγαλοφυία του Θεμιστοκλή. Από το αποτέλεσμα της (τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών) κρίθηκε η ύπαρξη της ελευθερίας και του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας).

Το 1821 οι ηρωικοί Έλληνες επαναστάτες της Μολδοβλαχίας δίδουν την τελευταίαν μάχην των εναντίον των Τούρκων στην μονήν Σέκου. Εξέρχονται ξιφήρεις εκ του μοναστηρίου Σέκου και επιπίπτουν εναντίον των Τούρκων.

Το 1827 ο Άγγλος Ναύαρχος Κόδριγκτων εκανινιοβόλησε τον τουρκικόν στόλο έξω του Πάπα και τον ηνάγκασε να επιστρέψει στο Ναυαρίνο.

Το 1918 οι ελληνικές δυνάμεις στο Μπέλες Μακεδονίας μάχονται εναντίον των Γερμανοβουλγάρων και εκδιώκουν αυτούς.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ γίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.