18 Αυγούστου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι Φλώρος και Λαύρος. Ήσαν αδελφοί δίδυμοι, λιθοξόοι στην τέ­χνην του αγίου Πατρόκλου και του αγίου Μαξίμου οι οποίοι εμαρτύρησαν και αυτοί δια τον Χριστόν. Μετά τον θάνατον των δασκάλων των αφήκαν το Βυζάντιον και ήλθαν στο Ιλλυρικόν, στην πόλιν Ουλπιανά. Εκεί ειργάζοντο την τέ­χνην των στον ηγεμόνα Λουκίωνα. Κατόπιν εστάλησαν από αυτόν στον Λικίνιον, ο οποίος ήταν γιος της βασίλισσας Ελπιδίας.

Ο Λικίνιος τους έδωκε χρή­ματα, ίνα κτίσουν ειδωλολατρικόν ναόν. Οι άγιοι έλαβον τα χρήματα και τα εμοίρασαν στους πτωχούς. Την ημέραν ειργάζοντο στην τέχνην, εδίδασκον και την νύκτα κατεγίνοντο στην προσευχή. Εκ της διδασκαλίας των πολλοί έγιναν χριστιανοί και μετέτρεψαν τον ειδωλολατρικόν ναόν σε χριστιανικόν. Ο Λικί­νιος αφού έμαθε αυτά έρριψε τους πιστεύσαντες χριστιανούς σε καμίνι τους δε αγίους εβασάνισε και έτσι παρέδωσαν τις ψυχές των εις τον Κύριον.

2) Ο άγιος Λεόντιος. Έζησε κοντά στην θάλασσα πλησίον Μύρων της Λυ­κίας.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ερμής, Σεραπίων, Παλύαννος. Ετελείωσαν τον βίον συρόμενοι σε πέτρες.

4) Η αγία Ιουλιανή.

5) Οι άγιοι πατέρες Γεώργιος και Ιωάννης, πατριάρχης Κων/πόλεως. Ειρη­νικά ετελείωσαν τον βίον.

6) Οι άγιοι Βαρνάβας, Σωφρόνιος, Χριστόφορος. Ετελείωσαν τον βίον ειρη­νικά.

7) Ο άγιος Σωφρόνιος ο ασκητής.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 οι Τούρκοι προβαίνου εις επίθεσιν σε ολόκληρο το μέτωπον.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες εναντίον των Τούρκων στον τομέα Σαγγαρίου και ιδίως επί των υψωμάτων Σαρί-Χαλίλ, Καρ-Κουγιούν. Παρά την σφοδράν αντίστασίν των οι Τούρκοι υποχωρούν συνεχώς. Οι Έλληνες περνούν τον Σαγγάριον. Απώλειες Ελλήνων μετά το πέρασμα Σαγγαρίου 17 νεκροί αξιωματικοί και 65 τραυμα­τίες και 260 οπλίτες νεκροί και 1680 τραυματίες.

Το 1922 στο μέτωπον Μ. Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες από τους Τούρκους υποχωρούν και συνάπτουν μάχην στο Τζεντίς. Η διαγωγή των Ελλή­νων οπλιτών ήταν αξιοθρήνητος καθότι πλείστα όσα πυρομαχικά και είδη στρατού περιήρχοντο στα χέρια του εχθρού λόγω αμελείας των Ελλήνων.