21 Ιουλίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι πατέρες Συμεών και Ιωάννης. Ήλθον το έτος 518 από την Έδεσσαν εις τα Ιεροσόλυμα κατά την εορτήν της Υψώσεως δια να προσκυνή­σουν τον Τίμιον Σταυρόν. Ο μεν Ιωάννης είχε μόνον πατέρα, ο δε Συμεών είχε μόνον μητέρα ηλικίας 80 χρόνων. Οι νέοι αυτοί είχον πολλήν αγάπην μεταξύ των. Αφού προσκύνησαν τους Αγίου Τόπους άφησαν τον πλούτον, τον οποίον είχον και τους δικούς των και πήγαν στη Μονήν του οσίου Γερασίμου, όπου ήταν ο ενάρετος Νίκων. Εκεί ενουθετήθησαν από αυτόν και έγιναν Μοναχοί. Έζησαν όλη την ζωή των μαζί θαυματουργούντες και εξεδήμησαν προς Κύριον την ιδίαν ημέραν.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Θεόφιλος, Τρόφιμος και άλλοι δεκατρείς. Αυτοί έζη­σαν κατά το έτος 308 και αφού υπεβλήθησαν σε διάφορα βασανιστήρια χωρίς να πάθουν τίποτε τέλος απεκεφαλίσθησαν.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Αούστος, Ματθαίος και Ευγένιος. Οι άγιοι αυτοί εφονεύθησαν δια ξίφους.

4) Οι άγιοι Τρεις μάρτυρες οι οποίοι έζησαν στη Μελιτινή εμαρτύρησαν. Οι μάρτυρες αυτοί συρόμενοι και κτυπούμενοι με πέτρες εξεδήμησαν εις Κύριον.

5) Οι άγιοι μάρτυρες Θεόδωρος και Γεώργιος.

6) Η ούναξις της Αγίας Θεοτόκου, ο άγιος Ακάκιος, ο άγιος Ελευθέριος.

7) Ο άγιος Παρθένιος επίσκοπος Αρτης και Ονούφριος ο σιωπηλός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι της Μονεμβασίας κατόπον της στενής πολιορκίας των υπό των Ελλήνων υπογράφουν πρωτόκολλον παρα­δόσεως του φρουρίου εις τον I. Κατακουζηνόν.

Το 1822 ο Δράμαλης κανονιοβολεί το Ναύπλιον και δέχεται αντίποινα εκ μέρους των φιλελλήνων Αστιγγος, Ανεμάστα Γέρβα.

Το 1825 οι Τούρκοι εξ εφόδου επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων υπερα­σπιστών του Μεσολογγίου δια την κατάληψιν της πόλεως αλλ' αποτυγχάνουν.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός μάχεται στο Ντεμερτζή της Μ. Ασίας.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας κατόπιν της ελληνικής πιέσεως οι Τούρ­κοι υποχωρούν και οχυρώνουν τον Σαγγάριον ποταμόν.

Το 1922 η ελληνική στρατιά αναδιαρθρώθηκε με τη νέα ηγεσία της και δέ­χεται μικροεπιθέσεις εκ μέρους των Τούρκων.