18 Ιουλίου, 2010

Η Α.Θ.Μ. Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

makariotatos-ieronimos

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Κυριακή 18 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του προέδρου της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μακαριώτατος ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής κ.Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα συμμετάσχει μαζί με άλλους Ευρωπαίους θρησκευτικούς ηγέτες σε συνάντηση διαλόγου με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που διοργανώνει τη Δευτέρα 19 Ιουλίου ε.ε., ο κ.Μπαρόζο σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Γέρζι Μπούζεκ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος θα αναφερθεί αναλυτικά στις δράσεις και πρωτοβουλίες τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όσο και εν γένει της Εκκλησίας της Ελλάδος στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα και ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης στις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Επιπρόσθετα, θα τονίσει τη σημασία της συνεργασίας για τα ζητήματα αυτά με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η φετινή χρονιά έχει επισήμως ανακηρυχθεί ως έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και τους κοινωνικού αποκλεισμού.

Τέλος, ο Μακαριώτατος θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των ως άνω φαινομένων που απειλούν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Αιμιλιανός. Καταγόταν από την πόλη Δορύστολον Μοισίας-Θράκης και ήτο δούλος σε ένα Έλληνα. Αυτός επίστευεν στο Χριστό και απεστρέφετο τα είδωλα. Μιαν ημέρα πήγε στο ναόν των ειδώλων και με μια σφυ­ριά συνέτριψε όλα τα είδωλα. Επειδή όμως εξ αιτίας του πολλοί εβασανίζοντο, παρουσιάσθηκε αυθόρμητα και ωμολόγησε την πράξιν του στον ηγεμόνα τον οποίον και κατηγόρησε δια την πλάνην του. Δια τούτο ρίχτηκε στη φωτιά και εξεδήμήσεν προ Κύριον.

2) Ο άγιος Υάκινθος. Καταγόταν από ευσεβείς γονείς τον Θεόκλητον και Θεονίλλην και έζησε επί επισκόπου Ηρακλείδου της επισκοπής Αμάστριδος-Ευξείνου Πόντου. Ωνομάσθη Υάκινθος, διότι εφανερώθη εις αυτόν θείος Αγ­γελος. Έκαμε πολλά θαύματα δια της επικλήσεως του ονόματος του Ιησού Χριστού. Βλέπων τους ειδωλολάτρες να προσκυνούν δένδρον πτελέας, έκσψεν αυτό και συλληφθείς ωδηγήθη εις τον ηγεμόνα από τον οποίον εβασανίσθη και εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Λάσιος και Μάρων. Οι άγιοι εμαρτύρησαν φονευθέ­ντες δια ξίφους.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Παύλος, Ουαλεντίνα και Θέη.

5) Ο Παμβώ και ο άγιος Μάρκελλος.

6) Οι άγιοι Στέφανος αρχιεπίσκοπος και Ιωάννης Μητροπολίτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 στην συνοικίαν Στραβορράχην και Ξηρόκαμπον Ασκύφου Κρήτης, οι Έλληνες μάχονται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων. Ουδείς εκέρδισε την μάχην.

Το 1822 στο Κρουσώνα Μαλεβιτίου Κρήτης έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Έλληνες υπό τους Δεληγιαννάκη Πωλογεώργη κλπ. νικούν τους Τούρκους.

' Το 1913 στο Βουλγαρικόν μέτωπον οι Βούλγαροι από των πρωινών ωρών επιτίθενται δια πυροβολικού και όλων των όπλων εναντίον των Ελλήνων παρά την Τζουμαγιά. Τις ώρες τις μεσημβρινές υπεγράφη ανακωχή και ούτω έληξε η μάχη της Τζουμαγιάςα, η οποία εκόστισε στην Ελλάδα 220 νεκρούς και 1250 τραυματίες.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται αγώνας περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων εν Ντεμιρτξή απώλειες 47 νεκροί 93 τραυματίες.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της Μ. Ασίας ετοιμάζονται δια την εκστρατείαν του Σαγγαρίου.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία ετοιμάζεται δια την ερχόμενη μάχη.