30 Ιουνίου, 2010

† ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

1η ΙΟΥΛΙΟΥ

image

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή πού αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Κάρυνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστέψουν στον Χριστό. Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τούς αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα πού επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες.

Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τούς μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις.

Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τούς Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστεψαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ' αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τούς έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο πού τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι' αυτό τον λόγο τούς ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τούς επιτέθηκε με πέτρες και τούς θανάτωσε.

Η Σύναξη των Αγίων 12 Αποστόλων (30 Ιουνίου)

image

Οι Άγιοι 12 Απόστολοι του Χριστού θα ξεχωρίζουν μέσα στην Ιστορία της Εκκλησίας, σαν οι υπέρλαμπροι αστέρες πρώτου μεγέθους της πνευματικής ζωής. Η Εκκλησία γιορτάζει τους δώδεκα Αποστόλους που αρχικά εξέλεξε ο Κύριος, πλην του Ιούδα Ισκαριώτη.

Αυτοί είναι: Σίμωνας (Πέτρος), Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη. Τη ζωή του καθενός των Αποστόλων αυτών, σκιαγραφούμε στις ιδιαίτερες γιορτές τους.

Εδώ γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους, αλλά και της ηθικής τους, που τόσο συνέβαλε στην πνευματική εν Χριστώ αναγέννηση του κόσμου.

Έχουμε, λοιπόν, χρέος και εμείς οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί, να κινούμαστε στα ίχνη τους και με θερμό ζήλο για τη διάδοση του σωτηριώδους μηνύματος του Ευαγγελίου, που διέπνεε κι αυτούς, να γίνουμε μιμητές του έργου τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

Η σύναξις των 12 Αποστόλων. Ο Ιησούς Χριστός μετά την βάπτισίν του εξέλεξε 12 μαθητάς, δια να τους έχη βοηθούς στο κήρυγμα του και δια να τους αποστείλη να κηρύξουν την θρησκείαν του μετά την ανάληψίν του. Αυτοί ωνομάσθησαν Απόστολοι και ήσαν οι εξής: Ανδρέας και Πέτρος γιοι του Ιωνά, Ιάκωβος και Ιωάννης γιοι του Ζεβεδαίου, Φίλιππος, Βαρθολομαίος, Ιάκωβος Θαδδαίος ή Λεββαίος, Θωμάς, Ματθαίος, Σίμων ο Κανανίτης και Ιούδας ο Ισκαριώτης. Αντί του Ιούδα του Ισκαριώτου ο οποίος επρόδωσε τον Χριστόν και κατόπιν εκρεμάσθη μόνος του οι άλλοι Απόστολοι εξέλεξαν τον Ματθίαν. Αυτοί οι δώδεκα μετά την επιφοίτησιν του Αγίου Πνεύματος διασκορπισθηκαν στον κόσμο και κήρυξαν τον χριστιανισμόν. Σε αυτούς προσετέθησαν κατόπιν και οι ευαγγελισταί Λουκάς και Μάρκος. Απ' αυτούς άλλοι εθανατώθησαν και άλλοι εξεδήμησαν ειρηνικά.

2) Ο άγιος Μελίτων.

3) Ο άγιος Πέτρος εκ Σινώπης.

4) Ο άγιος νεομάρτυς Μιχαήλ ο κηπουρός.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 η μεγάλη στρατιά του Δράμαλη φθάνει εις Λαμίαν και εκδιώκει παντού τους Έλληνας επαναστάτας.

Το 1823 ο φρούραρχος Αθηνών Γκούρας εξέρχεται και εκκαθαρίζει από το Τουρκικόν στοιχείον την Αττικήν.

Το 1824 εις Βολισσόν έγινε ναυμαχία μεταξύ του Τουρκικού και Ελληνικού στόλου άνευ αποτελέσματος.

Το 1913 στο Βουλγαρικόν μέτωπον συνεχίζονται αι σφοδραί επιθέσεις των Ελλήνων εναντίον των Βουλγάρων.

Το 1919 στο Ιμάρ Κιόι της Μικράς Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληρός μάχης εκδιώκουν τους Τούρκους.

Το 1920 σε όλο το μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει τις θέσεις του.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν σκληρών μαχών επανακαταλαμβά-νουν το Αφιόν Καραχισάρ. Εις τον τομέα του Καραμπουγικλού-Νταγ οι Τούρ­κοι εκδιώκονται εκ των θέσεων των.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις της και δέχε­ται μικροεπιθέσεις Τούρκων ληστών.