27 Ιουνίου, 2010

Προσκύνημα στην Καππαδοκία 26 – 27 Ιουνίου 2010

image

Στην Καππαδοκία πραγματοποιούν από χθες Προσκυνηματική επίσκεψη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ κ. Ιλαρίων. Συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Κομάνων Γαβριήλ, ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, ο Πρωθιερέας π. Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Γαβριήλ και κληρικοί της Ρωσικής και Ελλαδικής Εκκλησίας.

Κατά την άφιξη τους στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, τα μέλη του προσκυνήματος επισκέφθηκαν το χωριό Φαλλάσιον (Ταλάς), το οποίο μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα ήταν μια πόλη με κυρίως Ελληνικό πληθυσμό. Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνοδοί του, επισκέφθηκαν τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκουκαι του Αγίου Σάββα, όπου πριν εισέλθουν στο ναό έψαλλαν όλοι μαζί το απολυτίκιο της Κοιμήσεως και του Αγίου Σάββα. Ο συγκεκριμένος ναός εχτίστηκε από Έλληνες με την άδεια του Σουλτάνου το 1886, όμως το 1925 μετατράπηκε σε τζαμί.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο χωριό Ανδρονίκιο, εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έψαλλαν το τροπάριο των Αγίων Ανδρονίκου, Πρόβου και Τάραχου, καθώς και το Χριστός Ανέστη στην Ελληνική και Σλαβική γλώσσα. Ο επόμενος σταθμός του προσκυνήματος ήταν το Προκόπι η καρδιά της Καππαδοκίας, εκεί επισκεφθήκαν το σπήλαιο του αγίου Ιωάννου του Ρώσου, καθώς και τον ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Στο σπήλαιο, έψαλλαν το απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, παρουσία μοναχών και λαϊκών από την Ελλάδα. Να αναφερθεί, ότι το σκήνωμα του Αγίου έχει μεταφερθεί από Έλληνες στο νησί της Εύβοιας. Ένα άλλο γεγονός της ημέρας ήταν η διάσκεψη με θέμα «Καππαδοκία - η γη του πολιτισμού» της Πανελληνίας Ένωσης απογόνων  Ελλήνων Καππαδοκών.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την γη της Καππαδοκίας, η οποία στη συνείδηση των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας είναι πάντοτε ιερή γη. Διότι εδώ έζησε ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Γρηγόριος Νύσσης καθώς και άλλοι μεγάλοι αθλητές του Χριστού.

Να σημειωθεί, ότι σήμερα ετελέσθη Πατριαρχικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb8444444444444444444484444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος. Καταγόταν από την Ρώμην από ευγενείς και πλουσίους γονείς και ανετράφη καλώς. Έμαθε πολλά γράμματα και έγινε τέλειος σε όλες τις επιστήμες, την ποιητικήν, την φιλοσοφίαν και την ιατρικήν τέχνην, την οποίαν αγάπησε περισσότερον, διότι ήταν εκ φύσεως αγαπούσε και συμπονούσε τους ασθενείς και πτωχούς. Έτσι όχι μόνον εθεράπευε τους πτω­χούς, αλλά εξώδευεν για να τους τρέφη. Εκτός αυτών εθεράπευε με θείαν βοή-θειαν πολλά ανίατα πάθη. Μετά τον θάνατον των γονέων του έδωκεν όλην την κινητήν και ακίνητον περιουσίαν του στους πτωχούς και πήγε στην Κωνσταντι-νούπολιν, που συνέχισε το έργον του. Εκεί εχειροτονήθη ιερέας από τον Πα-τριάρχην Μηνά. Επειδή ιάτρευσε τον βασιλέα Ιουστινιανόν από ανίατον νό-σον, ο βασιλεύς σε ανταμοιβήν του έκτισε μεγαλοπρεπές Νοσοκομείον, το ο­ποίον ωνομάσθη Νοσοκομείον Σαμψών του Ξενοδόχου. Εξεδήμησε εκεί και ενεταφιάσθη εις τον Ναόν Αγίου Μωκίου. Ο τάφος του ήταν θαυματουργός.

2) Ο άγιος μάρτυς Ανεκτός. Αυτός εβασανίσθη από τους ειδωλολάτρες και τέλος απεκεφαλίσθη.

3) Η αγία Ιωάννα η Μυροφόρος.

4) Ο άγιος Λουκάς.

5) Οι άγιοι Μάρκος και Μαρκία.

6) Ο άγιος Πιέριος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1913 η VII Ελληνική μεραρχία μάχεται σκλη­ρός εναντίον των Βουλγάρων στην πεδιάδα των Σερρών. Αι II, IV ή V ελληνι­κή μεραρχία, μάχονται σκληρώς εναντίον των Βουλγάρων και καταλαμβάνουν τα στενά του Δεμίρ-Χισάρ.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις άτακτων. Δεν είχε το δικαίωμα να καταδιώκει τους Τούρκους στις ζώνες των συμμάχων (Ιτα­λών, Γάλλων, Αγγλων) για τούτο οι Τούρκοι άτακτοι εξορμούσαν και έκαναν καθημερινές επιθέσεις εναντίον του.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της Μικράς Ασίας εκκαθαρίζουν την περιο-χήν Προύσης.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας ενισχυθείσαι επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων εις τον τομέα του Αφιόν Καραχι-σάρ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και απο­σπάσματα εναντίον των Τούρκων.