02 Ιουνίου, 2010

ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗΚΕ ΕΧΘΕΣ 1/6/2010 ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ κ. ΜΠΟΡΙΣ ΤΑΝΤΙΤΣ.

image

Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε στον υψηλό του επισκέπτη:

«Καλωσορίσατε, είναι μεγάλη η χαρά που είστε μαζί μας»

«Οι χώρες μας έχουν κοινή παράδοση. Η Ορθόδοξη πίστη μας συνδέει με κοινούς δεσμούς. Παρακολουθούμε την ιστορία σας και θαυμάζουμε το Ναό του Αγίου Σάββα που έχετε στο Βελιγράδι. Η Εκκλησία και η χώρα της Σερβίας είναι μαρτυρική. Υπάρχουν παράλληλοι βίοι ανάμεσα στις δύο χώρες και τις δύο Εκκλησίες. Οι δεσμοί μας δια μέσω των αιώνων αλλά και τα τελευταία χρόνια κάτω από πολλές δυσκολίες έγιναν πιο δυνατοί. Πολλά πρόσωπα της Εκκλησίας της Σερβίας σπούδασαν στην Ελλάδα. Στην κρίσιμη εποχή μας θα ήταν καλό εμείς να δεχόμαστε Σέρβους να σπουδάσουν εδώ και αντίστροφα. Έτσι δημιουργούνται ακατάλυτοι δεσμοί. Να προχωρήσουμε την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας μας και μέσα σε κλίμα δημοκρατικό να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη»

Στην αντιφώνησή του ο Σέρβος Πρόεδρος τόνισε:

«Η επιρροή της Εκκλησίας στην Σερβία είναι πολύ δυνατή και γνωρίζουμε ότι πολλοί έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα που αποδεικνύει στενή σχέση και στο μέλλον στις δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες. Όταν συνομιλώ με μέλη της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα. Μέσα από την δραστηριότητα των Μητροπολιτών είσαστε και εσείς παρόντες στην Ορθοδοξία της χώρας μας. Η Ορθοδοξία είναι μέρος της κοινής μας ταυτότητας και έχει μεγάλη σημασία για την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Πάντοτε στις δύσκολες στιγμές υπολογίζαμε στους Έλληνες και εσείς στις δύσκολες στιγμές μπορείτε να υπολογίζετε στα αδέλφια σας στους Σέρβους. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την υποστήριξη που δείχνετε στον Πατριάρχη Σερβίας. Βρεθήκαμε σε μεγάλα διλλήματα όταν εκοιμήθη ο Πατριάρχης Παύλος. Η Εκκλησία μας ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες με Ορθόδοξο τρόπο. Θα χαρούμε να σας δούμε στο Βελιγράδι.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον Πρόεδρο της Σερβίας, σε ανάμνηση της συναντήσεώς τους, έναν αργυρό δίσκο με ανάγλυφη την εικόνα της Θεοτόκου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τάντιτς δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ένα βιβλίο με ιστορικά βυζαντινά μοναστήρια της Σερβίας και τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο «αποτελεί μια δική μας επαρχία που δεν πρόκειται να απαρνηθούμε. Είναι το σύμβολο της Ορθοδοξίας στο νότο των Βαλκανίων». Συμφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι «ό,τι είναι η Ακρόπολη για την Ελλάδα, είναι και το Κόσσοβο για τη Σερβία».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Σερβίας υπέγραψε στο βιβλίο επισκετών της Ιεράς Αρχιπεισκοπής γράφοντας "Σας ευχαριστούμε για όσα κάνατε για την Σερβία" έγραψε.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

image_thumb844444444444444444448444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Νικηφόρος Πατριάρχης Κων/λεως. Γεννήθηκε στην Κων/πολιν από γονείς ευγενείς και ονομαστούς τον Θεόδωρον και την Ευδοκίαν. Ο Νικη­φόρος εγαλουχήθη και εξεπαιδεύθη καλώς στα Ιερά γράμματα και έγινε βασι­λικός Γραμματεύς. Κατόπιν πήγε στην Προποντίδα, όπου μόνος προσηύχετο εις τον θεόν και ασκείτο σε πόνους και ταλαιπωρίας. Μετά τον θάνατον του Πατριάρχου ο βασιλεύς Πατρίκιος επίεσε τον άγιον Νικηφόρον και έγινε Πα­τριάρχης. Οι εικονομάχοι τον κατέβασαν από τον Πατριαρχικόν θρόνον τον εξώρισαν και τον εφυλάκισαν. Εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

2) Ο άγιος Έρασμος. Καταγόταν από την Αντιόχειαν. Έζησε ασκητικήν ζωήν, έγινε αρχιερέας και περιήρχετο διαφόρους τόπους της Ανατολής κηρύττων. Έκαμε πολλά θαύματα και τα περισσότερα στην πόλιν της Αχρίδος. Από αυτά, πολλοί επίστευσαν και έγιναν 20.000 Χριστιανοί. Εβασανίσθη ο άγιος και εφονεύθησαν οι χιλιάδες των χριστιανών διότι δεν εθυσίαζον στα είδωλα και τέλος εξεδήμησε εις Κύριον.

3) Οι άγιοι νεομάρτυρες Ιωάννης, ο οποίος εμαρτύρησεν εις Ασπρόκαμπον, Δημήτριος ο οποίος εμαρτύρησε εις Φιλαδέλφειαν και Κωνσαντίνος ο οποίος εμαρτύρησε εις Κων/λιν.

4) Οι άγιοι Τριάκοντα οκτώ μάρτυρες οι πνιγέντες εις λουτρόν, η αγία Μήτηρ μετά των τριών τέκνων της και οι είκοσι χιλιάδες πιστεύσαντες δια του αγίου Εράσμου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι σφάζουν τους χριστιανούς στα Μοσχονήσια και Κυδωνιάς.

Το 1823 κατόπιν της σθεναρός πολιορκίας του φρουρίου Κανδάνου Κρήτης υπό των Ελλήνων πολιορκητών, οι πολιορκούμενοι Τούρκοι παραδίδονται εις τον Εμ. Τομπάζην.

Το 1825 έξω της Σούδας Κρήτης ο Ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν και έκαυσε μια τουρκικήν κορβέταν.

Το 1919 οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των ελληνικών στην Πέργαμον και κατόπιν της εντόνου πιέσεως οι Έλληνες υποχωρούν εις Μαινεμένην.

Το 1920 στο Μικρασιατικό μέτωπο επικρατεί ηρεμία. Το 1921 στη Μ. Ασία η ελληνική στρατιά δρα με πυροβολικό. Το 1922 σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται δράσεις αναγνωρί­σεως των θέσεων του εχθρού.