09 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image

9 ΜΑΪΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος προφήτης Ησαΐας. Καταγόταν από την Ιερουσαλήμ και έζησε κατά τους χρόνους του βασιλέως Μανασή, από τον οποίον και κατεκόπη με πριόνι και ετελείωσε την ζωήν του μαρτυρικά. Ενεταφιάσθηκε πλησίον των τά­φων των βασιλέων, όπισθεν των μνημείων των ιερέων.

2) Ο άγιος Χριστόφορος. Λεγόταν Ρέπροβος πριν να βαπτισθή. Αυτός βλέ­ποντας τους ειδωλολάτρες να βασανίζουν τους χριστιανούς τους ελυπήθη, αλλά χωρίς να μπορεί να τους βοηθήσει πήγε στην έρημο και προσευχήθηκε. Τότε παρουσιάσθηκε άγγελος, του έδωκε την θείαν χάριν και πήγε στο μέρος που ήταν οι ειδωλολάτρες και τους εδίδαξε την πίστιν προς τον Χριστόν. Ο ειδωλο­λάτρης βασιλεύς έστειλε στρατιώτες να τον συλλάβουν. Αυτοί όταν είδον τον άγιον, τον συνεπαθησαν και από εν θαύμα του, επίστευσαν εις τον Χριστόν. Ο άγιος επήρε αυτούς, πήγε στην Αντιόχειαν και τους εβάπτησε. Κατόπιν πήγε με τους στρατιώτες εις τον βασιλέα και ωμολόγησε την πίστιν τους εις τον Χρι­στόν. Δια τούτο εβασανίσθη σκληρά και τέλος απεκεφαλίσθη.

3) Ο άγιος Νικόλαος ο νέος. Εμαρτύρησε με ξίφος.

4) Οι αγίες Καλλίνικη και Ακυλίνα. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

5) Οι άγιοι Επίμαχος και Γορδιανός. Καταγόταν από τη Ρώμη και ομολόγησαν με παρρησία τον Χριστόν και αποκεφαλίσθηκαν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 γίνεται μάχη μεταξύ των Ελλήνων υπό τους Νικηταρά, Κ. Μαυρομιχάλη, I. Κολοκοτρώνη και Τούρκων έξω από το Αργός. Οι Έλληνες νικούν. Οι οπλαρχηγοί Μεταξάδες και Φωκάς μετά 350 Κεφαλλήνων φθάνουν εις Πελοπόννησον (Γλαρέντζα Ηλείας). Οι ηρωικοί ε­παναστάτες της Θετταλομαγνησίας υπό τον Μπασδέκην επιτίθενται εναντίον των Λεχωνίων, (ισχυρού φρουρίου των Τούρκων). Κατά την σφοδράν επίθεσίν των φθάνουν μέχρι των τειχών αλλ' ατυχώς τραυματίζεται ο αρχηγός των Βασ-δέκης και έτσι δεν κατορθώνουν να καταλάβουν το φρούριον.

Το 1919 στη Σμύρνη συνεχίζεται υπό του ελληνικού στρατού η εκκαθάρισις της περιοχής από άτακτους Τούρκους.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας σημειώνεται δράσις περιπόλων.

Το 1921 ο ελληνικός στρατός προβαίνει σε μάχη προφυλακών.

Το 1922 η ελληνική στρατιά δρα δια περιπόλων.