05 Μαΐου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

image_thumb136444_thumb1_thumb1_thum[2][6]

5 ΜΑΙΟΥ

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία μεγαλομάρτυς Ειρήνη. Καταγόταν από την πόλη Μαγεδώ. Ήταν θυγατέρα του Λικίνιου και της Λικινίας. Επαιδαγωγείτο και διδασκόταν από τον γέροντα Απελλιανόν. Το όνομα της ήταν Πηνελόπη. Έγινε χριστιανή και μετωνομάσθη Ειρήνη.

Τα θαύματα της είναι άπειρα και οι ειδωλολάτρες, οι οποίοι εβαπτίσθησαν και έγιναν χριστιανοί είναι άπειροι. Εκλήθη δε η αγία ν' αρνηθή τον Χριστόν πρώτον από τον πατέρα της Λικίνιο και ακολούθως από άλλους διοικητές. Επειδή δε δεν ηρνήθη τον Χρισόν εβασανίσθη. Θαυματουργήσασα κατά την ώρα των βασανιστηρίων προσύλκυσε εις τον χριστιανισμόν και αυτούς τους βασανιστές της.

2) Ο άγιος Ευθύμιος. Γεννήθηκε στους Επιβάτες Θράκης από γονείς ευσε­βείς, χριστιανούς και πλούσιους. Έγινε μοναχός στη μονή της Κων/πόλεως, εχειροτονήθη διάκονος, πρεσβύτερος και τέλος έγινε επίσκοπος Μαδύτου. Εθαυματούργησε και έσωσε τον λαόν της επαρχίας του από λιμόν. Εκοιμήθη ειρη­νικά.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Νεόφυτος, Γάιος και Γαΐνος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Έλληνες πλοίαρχοι Ιάκ. Τομπάζης, Γ. Σαχτούρης και Ν. Αποστόλης κυριεύουν έξω της Χίου δύο τουρκικά πλοία.

Το 1823 γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις το χωρίον Βατίσι της Κυνουρίας με αποτέλεσμα την νίκην των Ελλήνων. Στους Έλληνες ηγείτο ο Κριεζώτης.

Το 1826 γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Πετμεζά και Σουλιώτη και Τούρκων παρά το Καστράκι Καλαβρύτων. Την μάχην εκέρδισαν οι Τούρκοι.

Το 1827 ο Σινίνης παραδίδει δια συνθήκης το Κάστρο Χλουμουτσίου Η­λείας εις τον Ιμβραήμ ο οποίος και το επολιόρκει.

Το 1897 γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις τον Δομικόν. Οι ελληνικές δυνάμεις προ της πιέσεως των εχθρικών δυνάμεων αναγκάζονται σε υποχώρησιν.

Το 1919 άτακτοι Τούρκοι στη Μ. Ασία επιτίθενται εναντίον του ελληνικού στρατού.

Το 1920 επί του όρους της Μ. Ασίας Κουτσάκ Νταγ γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Οι Τούρκοι ετράπησαν σε φυγή.

Το 1921 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα δια πυροβολικού και περιπό­λων.