21 Φεβρουαρίου, 2010

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ 18/2/2010

image

Η συνομιλία έχει ως ακολούθως:

Αρχιεπίσκοπος: «… Πάντοτε στάθηκα και θα εξακολουθήσω να στέκομαι στο πλευρό σας, δεν πρόκειται να αλλάξουν η αγάπη μου προς το πρόσωπό σας και ο σεβασμός μου προς τον θεσμό, το καθεστώς που διέπει τις σχέσεις μας θα εξακολουθήσει να τηρείται. Εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ένα πρόβλημα που θα φέρει μια άλλη κρίση.

Θα ήθελα να πάρετε τον σημερινό Τύπο και να διαβάσετε το «τσαλάκωμα» που μου έκανε ένας αδελφός και φίλος. Θα τηρήσω όσα αναφέρατε σε ό,τι αφορά εμένα, αλλά ήδη συλλέγονται υπογραφές. Από την πλευρά μου, θα προσπαθήσω να κατευνάσω τα πνεύματα….».

Πατριάρχης: «… Ξέρετε, υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι, έρχονται, σε παρασύρουν καμιά φορά…».

Αρχιεπίσκοπος: «… Και εμένα έρχονται άνθρωποι και μου εισηγούνται στη Σύνοδο, αλλά οι θέσεις μου στηρίζονται στα προσωπικά μου κριτήρια. Σας διαβεβαιώ και πάλι ότι θα τηρήσω τα θεσμικά, αλλά να ξέρετε ότι μέσα μου έχουν γκρεμιστεί όλα.

Στάθηκα στο πλευρό σας, πήγα μαζί σας στην Ουκρανία εκεί που δεν ήλθαν οι άλλοι, με ενοχλεί που κάποιοι που συντρώγουν μαζί μου (σ.σ. εννοεί τον μητροπολίτη Μεσσηνίας) σας έχουν στείλει επιστολή που δεν γνωρίζω και δεν μου λέτε τίποτε. Θα προχωρήσουμε στο δικαστήριο, αλλά στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι θεσμικές. Έχουμε γυρίσει σελίδα…».

Πατριάρχης: «… Είστε καλός άνθρωπος, θα τα καταφέρετε….».

Αρχιεπίσκοπος: «…Μπορείτε να το προσπαθήσετε…».