13 Ιανουαρίου, 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 13/1/2010

iera-synodos

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010, στην δεύτερη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Εξ αφορμής των δηλώσεων του Οικουμενικού Πατριάρχου ως προς την κατάσταση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και την αντιμετώπισή του από τις Τουρκικές Αρχές, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με την οποία θα εκφράζεται η αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τις προτάσεις της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για την πραγματοποίηση :

α. «Συνόδου Εφήβων», η οποία είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και απευθύνεται σε εφήβους (νέους και νέες) που στελεχώνουν τις νεανικές συντροφιές και δράσεις της Εκκλησίας και θα υλοποιηθεί στην Αθήνα, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2010.

β. «Φεστιβάλ έκφρασης και δημιουργίας εφήβων και νέων» με γενικό τίτλο «κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό», και με διαγωνιστικές κατηγορίες στην λογοτεχνία, στα εικαστικά και στα χορωδιακά σύνολα.

γ. Θερινής κατασκηνώσεως για Αναγνώστες, ιεροσπουδαστές και ιερόπαιδες των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο φιλόξενο χώρο των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου 2010.

δ. Δημιουργίας ηλεκτρονικής ιστοσελίδας «Τραπέζης Κατηχήσεως» με σκοπό την παρουσίαση του Νεανικού έργου των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, την παροχή κατηχητικού υλικού, κατηχητικών βοηθημάτων, πολιτιστικών στοιχείων, επικαίρου εορταστικού υλικού, καθώς επίσης και την δυνατότητα ενημερώσεως και επικοινωνίας.

Ακολούθως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εκφράσει την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήριά Της στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Σέργιο, για την απονομή τιμητικής διακρίσεως από την Ακαδημία Αθηνών, για το συγγραφικό του έργο και την έρευνα και παρουσίαση των παλαιών κωδίκων της Ιεράς Μητροπόλεώς του.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε :

– Τους Προϋπολογισμούς Εσόδων – Εξόδων του Οικονομικού Έτους 2010, των Κλάδων Ραδιοφωνίας και Εκδόσεων.

– Τις προτάσεις της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως :

α. πε­ρί συγκλήσεως του ΙΒ Πα­νελ­λη­νί­ου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με κεντρικό θέμα: «Πρόσωπα και Σταθμοί, Ορόσημα στην διαμόρφωση της Θείας Λατρείας» και

β. για την μετάφραση σε δύο ευρωπαϊκές γλώσσες των Πορισμάτων των πραγματοποιηθέντων Λειτουργικών Συμποσίων.

– Την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο «Α´ Διεθνές Συνέδριο για τον Θρησκευτικό – Προσκυνηματικό Τουρισμό στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμπάκα, από 10 έως 13 Ιουνίου 2010. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από αναφορά του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, για το από διετίας έργο, το οποίο πραγματοποιείται στο Κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, στην Παγανή Μυτιλήνης.

Η Εκκλησία της Ελλάδος δια του ανωτέρω Κέντρου προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, ώστε να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα, και παράλληλα ανευρίσκοντας και άλλους χορηγούς από το εξωτερικό για τον σκοπό αυτό. Το Κέντρο Συμπαραστάσεως απέσπασε ευμενέστατα σχόλια της Επιτροπής Ελέγχου των Επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για τις προσπάθειές του και το προσφερόμενο έργο.

Στη συνέχεια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ύστερα από εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, αποφάσισε να αποσταλούν στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες τα κείμενα, τα σχετικά με τον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Ρωμαιοκαθολικών, και οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων της Εκκλησίας μας από την πρόσφατη Συνεδρία της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο της Κύπρου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού ενημερώθηκε από την Διεύθυνση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας, με το από 13 Ιανουαρίου υπόμνημά της, αποφάσισε να αποσταλεί τούτο στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία, ως ένας εκ των μετόχων της Εθνικής Τραπέζης, ζητά να εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τραπέζης δια του Διευθυντού της, με σκοπό την ενημέρωση των εταιρικών θεμάτων της Τραπέζης, εφ’ όσον τα έσοδα από τα μερίσματά Της καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων λειτουργίας της.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου.