27 Νοεμβρίου, 2009

Επιστολή Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σπάρτης κ. Ευσταθίου στον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου (27/11/2009).

image

 

Εξοχώτατε κ. πρωθυπουργέ,

Επειδή ο νέος φορολογικός νόμος ευρίσκεται, πριν ψηφισθεί ή απορριφθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, σε διαβούλευση, επιτρέψτε και σε εμένα να διατυπώσω την ταπεινή μου γνώμη που μου την υπαγορεύει η πολυετής εμπειρία μου η αποκτηθείσα από την ίδρυση και λειτουργία δώδεκα ιδρυμάτων στη Μητρόπολή μου.

Αναλυτικότερα:

1) Ο απολογισμός των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεώς μου για το έτος 2008 ανήλθε στο ποσό των 6.365.523,29 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και τα σε είδος προσφερόμενα αγαθά. Το σεβαστό ως άνω ποσό θα έπρεπε, και μάλιστα στο πολλαπλάσιο, να καταβάλλει η Πολιτεία, η οποία έχει και τον πρώτο λόγο της περίθαλψης των 360 τροφίμων (κλειστή περίθαλψη) και των 500 και πλέον περιθαλπομένων κατ’ οίκον στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αντί να σταθεί, δηλαδή, η ελληνική Πολιτεία κοντά στην Εκκλησία και να δείξει τη συμπαράστασή της και την κοινωνική της ευαισθησία, καταβάλλοντας έστω συμβολικά ένα μέρος των εξόδων για τη λειτουργία των ιδρυμάτων της, έρχεται με τον περί φορολογίας νόμο να τιμωρήσει (!) την Εκκλησία, αφαιρώντας από αυτή πόρους, που με ιδρώτα και αγωνία εξασφαλίζει για τα παιδιά της.

2) Οι επιπτώσεις απλά και πρακτικά στη λειτουργία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, με την αύξηση του ΕΤΑΚ θα είναι:

α) Πρώτη δυσμενής συνέπεια θα είναι η πικρία της Εκκλησίας, για την αψυχολόγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

β) Η απόλυση εργαζομένων, εφ’ όσον τα ιδρύματα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία τους, λόγω του τριπλασιασμού του ΕΤΑΚ.

Στο ίδρυμα π.χ «Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων “Ο Άγιος Παντελεήμων”» εργάζονται 40 άνθρωποι. Το ίδρυμα αυτό κατέβαλε το διανυόμενο έτος 20.186,59 ευρώ ΕΤΑΚ. Αυτό το ποσό θα τριπλασιασθεί το 2010, θα φθάσει, δηλαδή στις 70.000-80.000 ευρώ, που σημαίνει ότι τέσσερις εργαζόμενοι δεν θα μισθοδοτηθούν τον επόμενο χρόνο. Έτσι η ίδια η Πολιτεία εγκαινιάζει αντεργατική πολιτική.

γ) Η υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους συμπαθείς γέροντες, στους ανιάτως ασθενείς και στους κατάκοιτους.

δ) Θα δημιουργηθούν δυσμενή σχόλια για την Πολιτεία, τα οποία η Εκκλησία δεν θα μπορεί ούτε να προλάβει ούτε να θεραπεύσει.

ε) Οι ευεργέτες ή θα εκλείψουν ή η προσφορά τους θα μειωθεί, μη ανεχόμενοι να βλέπουν τον ιδρώτα και τις οικονομίες τους να πηγαίνουν σε άλλους σκοπούς, που δεν επέλεξαν οι ίδιοι, και να ματαιώνεται η επιθυμία τους να προσφερθούν τα χρήματά τους, που θα είναι ή από το περίσσευμά τους ή από το υστέρημά τους, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς εις μνήμη προσφιλών τους κεκοιμημένων.

στ) Ίσως αναγκασθούν οι φιλάνθρωποι και οι έχοντες την ευθύνη της περίθαλψης των αναξιοπαθούντων να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους βοήθειας, δηλαδή να προσφέρουν σε είδος μόνο τα απαραίτητα για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και θα είναι αυτός ο τρόπος εις εντροπή της Πολιτείας, η οποία θα τον επιβάλει άθελά της εκ των πραγμάτων.

ζ) Τέλος θα εξαλειφθεί ή θα περιορισθεί το συγκινητικό φαινόμενο των ευεργετών του έθνους μας και της Εκκλησίας, που με συγκίνηση το αναφέρουμε ευκαίρως - ακαίρως, για να αποδείξουμε τα φιλάνθρωπα αισθήματα των ελλήνων ορθοδόξων χριστιανών, οι οποίοι διδάχθηκαν από την Εκκλησία μας, ότι αυτό που τους περισσεύει «είναι της χήρας και του ορφανού» και δεν πρέπει να σπαταλάται.

Με την ελπίδα, ότι δεν θα προχωρήσει η Πολιτεία στην αύξηση του ΕΤΑΚ, αλλά θα σκεφθεί και άλλους τρόπους ευνοϊκούς για τη λειτουργία των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, σας ευχαριστώ, γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να καταγράψω μαζί με την πικρία μου και την αγωνία μου, και διατελώ

Με τιμή και ευχές

Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος