25 Σεπτεμβρίου, 2009

Εξάψαλμος Ιερώνυμου για τα "τυχερά" (24/9/2009)

EYT6_DISTOMO_IERONYMOS_EPITHMOS.jpg

Εκοψε από την ιερατική σύναξη όσους προϊσταμένους ενοριών δεν υπέβαλαν έκθεση που τους είχε ζητηθεί για τις δράσεις και τους στόχους τους.

«Εξάψαλμος» Ιερώνυμου χθες σε όσους προϊσταμένους ναών της αρχιερατικής του περιφέρειας δεν ανταποκρίθηκαν σε ερώτημα που τους είχε τεθεί από το καλοκαίρι, σχετικά με τα προβλήματα και τους στόχους της ενορίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος όχι μόνο δεν κάλεσε σε χθεσινή ιερατική σύναξη όσους προϊσταμένους ενοριών δεν απάντησαν σχετικά με το ποια θέματα αντιμετωπίζει η εκκλησία στη οποία υπηρετούν, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και την παραίτησή τους από τη θέση του προϊσταμένου.

Την ίδια στιγμή, στη σύναξη στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας φέρεται πως χαρακτήρισε «ντροπή» την απαίτηση των κληρικών για «τυχερά» και ταυτόχρονα ζήτησε από τους ρασοφόρους της αρχιερατικής του περιφέρειας να μην πολιτικολογούν δημοσίως. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι κληρικοί προϊστάμενοι ναών της Αρχιεπισκοπής είναι περίπου 150 και περίπου το 30% δεν συνέταξε την έκθεση σχετικά με το ποιες είναι οι δράσεις, το έργο, το όραμα, αλλά και τα προβλήματα κάθε ενορίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ιερώνυμου.

Οι κληρικοί που παρευρέθησαν στη χθεσινή συνάντηση ήταν περίπου 100 και άκουσαν διά στόματος Αρχιεπισκόπου τη φράση «η απαίτηση των τυχερών είναι ντροπή. Αν θέλει κάποιος πιστός να δώσει κάτι σαν χάρισμα, μπορεί, όμως δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει».

Προτροπή

Ιδιαίτερη αξία λόγω της συγκυρίας των εκλογών αποκτά και η προτροπή του κ. Ιερώνυμου προς τους παριστάμενους να κρατούν τις πολιτικές απόψεις για τον εαυτό τους. «Τέτοιες απόψεις δεν έχουν θέση στην Εκκλησία», φέρεται να είπε. Η χρηστή διαχείριση των οικονομικών κάθε ενορίας ήταν ένα ακόμη θέμα που ετέθη κατά τη χθεσινή σύναξη. Ο Προκαθήμενος σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι ο οβολός των πιστών είναι ιερός και ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια κληρικού που θα εκθέτει την Εκκλησία. Με αφορμή δε εισήγηση κληρικού από τον Αγιο Ευθύμιο Κυψέλης σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας και του κλήρου, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ανάγκη να διευρυνθεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Επίσης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ενορίες που έχουν ευρεία κοινωνική δράση για τη στήριξη περισσότερων ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μίλησε για την κατάρτιση των κληρικών, την οποία θα αναλάβει το νεοσυσταθέν «Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης» της Αρχιεπισκοπής. Τέλος, ανακοίνωσε και μία καινοτομία, η οποία αφορά τη συμμετοχή κληρικών σε ομάδες εργασίας της ιεραρχίας, εφόσον τα θέματα με τα οποία ασχολείται η ομάδα εργασίας αφορούν τον εφημεριακό κλήρο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ