15 Ιουνίου, 2009

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΚΟΥΛΟΜΜΑΤΗ ΕΠ΄ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ (14/6/2009)

1370454

Αύριο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα γιορτάσει τα ονομαστήριά του, αφορμή και λόγος για να σταθεί κανείς κριτικά, όχι τόσο και μόνον στις ευχές αλλά και στο έργα που επιτελεί και κυρίως σ’ αυτό.


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι μια άλλη μορφή, μια άλλη ψυχή, μια άλλη φωνή από τον προκάτοχό του Μακαριστό Χριστόδουλο. Πολλοί, θέλοντας να παρουσιάσουν την προσωπικότητά του, τον συγκρίνουν με τον προκάτοχό του, σύγκριση όμως που στηρίζεται σε ανομοιογενή στοιχεία κι επομένως άγει σε λάθος συμπεράσματα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο άνθρωπος της σιωπής, ο κληρικός που «δεν γνωρίζει η αριστερά του τι ποιεί η δεξιά του».


Και ενώ η δεξιά του πολλά «ποιεί», και μάλιστα σε πολλούς τομείς, αυτό το έργο δεν προβάλλεται, δεν χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί της διαφήμισης για την ανάδειξή του. Μένει σε στενό χώρο, το γνωρίζουν λίγοι και κατά την επιθυμία του λείπει ο επαινέτης Όμηρος για να το προβάλει.


Το έργο του Αρχιεπισκόπου είναι ανθρωποκεντρικό. Τον ενδιαφέρει ο πάσχων άνθρωπος και σ’ αυτόν μένει. Είναι, πλούσιο και το γνωρίζουν οι ευεργετηθέντες. Τα φώτα της διαφήμισης δεν τα συμπαθεί, τους προβολείς της μεγιστοποίησης του έργου του τους αποστρέφεται.


Αρκείται στην εφαρμογή της παραβολής εκείνης του Θεανθρώπου, κατά την οποία η ουράνια βασιλεία ανήκει σ’ αυτούς που χορταίνουν τους πεινασμένους, ντύνουν τους γυμνούς, επισκέπτονται τους αρρώστους, φιλοξενούν τους ξένους1 και γενικότερα ποιούν το θέλημα του Χριστού στο πρόσωπο του πάσχοντος συνανθρώπου. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μορφή που αποπνέει τη γαλήνη της μοναξιάς και στην οποία αποτυπώνεται η ελπίδα. Προσφέρει χωρίς να υπόσχεται.


Είναι παρών νωρίς να αναμένεται. Κληρικός της πραγμάτωσης της εντολής του θεανθρώπου: «αλλ’ ος εάν θέλει γενέσθαι μέγας εν υμίν, έσται πάντων διάκονος»2.


Μακαριώτατε, είναι θεάρεστη η μοναχική Σας πορεία, είστε κοντά στο Θεό, γιατί ζείτε κοντά στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι αυτός που Σας έχει ανάγκη και ο Θεός είναι αυτός που επευλογεί το έργο Σας. Από καρδιάς εύχομαι ο Θεός να Σας χαρίζει υγεία και δύναμη και να μείνετε στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ο Ιερώνυμος ο Ελεήμων. Αυτό θα αποτελέσει για Σας μέγιστη τιμή και για την Εκκλησία στέφανο δόξας.


Ιερωνύμου του Μακαριωτάτου και Θεοπροβλήτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος πολλά τα έτη.


Δημήτριος Ιω. Κουκουλομμάτης


Καθηγητής Πανεπιστημίου


1. Κατά Ματθαίον κε 31-46

2. Κατά Μάρκον ι 32-45