28 Φεβρουαρίου, 2009

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΡΙΩΔΙΟΥ (ΤΕΛΟΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ


(Ανάμνησιν ποιούμεθα της από του Παραδείσου της τρυφής εξορίας του πρωτοπλάσου Αδάμ). Από τον εσπερινό αυτής της Κυριακής εισερχόμεθα στο στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η ευαγγελική περικοπή της Κυριακής της Τυρινής μας ομιλεί για τη σημασία της νηστείας. Ακριβώς η έξωση του ανθρώπου από τον παράδεισο υπήρξε αποτέλεσμα της παραβάσεως της εντολής της νηστείας.


Ο Απ. Παύλος γράφει στην προς Ρωμαίους επιστολή του (ε΄ 12, 19) για τα αποτελέσματα αυτής της απειθείας. «Δι΄ ενός ανθρώπου η αμαρτία εισήλθεν εις τον κόσμον και δια της αμαρτίας ο θάνατος… Δια της παρακοής του ενός ανθρώπου αμαρτωλοί κατεστάθησαν πολλοί». Ο Χριστός αναγνώρισε τη σημασία της νηστείας.


Ο θεσμός υπάρχει όχι ως σκοπός αλλά ως μέσο πνευματικής ασκήσεως. Είναι ωφέλιμη η νηστεία στη ζωή των Χριστιανών. Ωφέλιμη και σωματικώς και ψυχικώς. Ο σκοπός της νηστείας είναι παιδαγωγικός. Είναι εκούσια θυσία και όχι μέσο επιδείξεως. Νηστεύουμε εκείνο που μας ευχαριστεί και παρέχεται η ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας προς τους αδύνατους συνανθρώπους μας με τη φιλανθρωπία μας. «Νηστεύοντες, αδελφοί, σωματικώς, νηστεύσωμεν και πνευματικώς… Δώσωμεν πεινώσιν άρτον και πτωχούς αστέγους αστέγους εισαγάγωμεν εις οίκους».


Όλα τα καθήκοντα της χριστιανικής ζωής έχουν αφετηρία και κίνητρο την αγάπη. Αυτή η αγάπη βοηθάει να επιδεικνύουμε ανεξικακία προς εκείνους που μας έβλαψαν, μας αδίκησαν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Η αγάπη είναι η πεμπτουσία του χριστιανικού κηρύγματος. Αυτές τις υψηλές διδαχές παρέχουν οι εκλεκτές ευαγγελικές περικοπές του Τριωδίου και μας εισάγουν παιδαγωγικά στο πνευματικό στάδιο της Μ. Τεσσαρακοστής, όπου καλούμεθα να ασκηθούμε και να συναντηθούμε μαζί με το Χριστό σε μια νέα ζωή, σε μια αναστημένη ζωή. Η εν Χριστώ νέα ζωή είναι η ολοκλήρωση της υπάρξεώς μας.


ΚΑΛΗ Μ. ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !

ΔΩΡΕΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 27/2/2009


Οικόπεδο παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από τις 18 Ιουλίου του 2008 και βρίσκεται στην περιοχή Κάμπος Παναγίας.

Το νεόκτιστο νοσοκομείο θα έχει δυναμικότητα 40 κλινών και θεωρείται ιδιαίτερα θετική η συγκεκριμένη εξέλιξη, από τη στιγμή που απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές όπως η Κάρπαθος αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα –είτε συγκοινωνίας, είτε ιατρικής κάλυψης- με συνέπεια να έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, λόγω ελλείψεων υποδομών Υγείας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει προχωρήσει σε ανάλογες δωρεές και σε άλλα ακριτικά νησιά αλλά και σε περιοχές όπως η Ρόδος όπου παραχωρεί ακίνητα τα οποία, σημειωτέον, βρίσκονται στην κυριότητά του από την εποχή της Τουρκοκρατίας με ένα ιδιάζων νομικό καθεστώς για αξιοποίηση είτε σχολείων, είτε πολιτιστικών κέντρων, είτε άλλων δραστηριοτήτων.

Στην Ρόδο δε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο που διαθέτει πλείστα όσα ακίνητα σε κεντρικότατες περιοχές και δήμους, με προσωπική παρέμβαση του ιδίου του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, έχουν αποδοθεί σε δικαιούχους, οι οποίοι διεκδικούσαν τίτλους ιδιοκτησίας και λόγω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος με την πάροδο των δεκαετιών από την Εκκλησία, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω κοινωνικά προβλήματα.