30 Οκτωβρίου, 2008

Επίσκεψη Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών - 30/10/2008

Αρχιεπίσκοπος - Πατριάρχης 2

 

Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέφθηκε στις 12.00 το μεσημέρι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.Ιερώνυμο. Αμέσως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους η οποία διήρκησε περίπου 15 λεπτά ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την ευκαιρία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας πως δεν πέρασαν πολλές μέρες από την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. «Αναπολούμε την ωραία διοργάνωση την οποία με σοφία πραγματοποιήσατε, την συνάντηση των Προκαθημένων, το σπουδαίο Παύλειο πνευματικό συμπόσιο και την πορεία μας στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», σημείωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Όλες αυτές τις ημέρες σας ζήσαμε, χαρήκαμε κοντά σας και διαπιστώσαμε την σοφία που σας διακρίνει, τη απλότητα, την αγάπη και το ενδιαφέρον για την Εκκλησία και για όλους μας.
Σεβόμαστε και αγαπούμε εσάς και το Πατριαρχείο και σας διαβεβαιώνουμε ότι όλοι μας, με τις μικρές μας δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτουμε, τις θέτουμε στη διάθεσή σας, σαν μια μικρή βοήθεια στο μεγάλο έργο σας και τους μεγάλους στόχους που έχετε».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτατος απαντώντας στα λόγια του Μακαριωτάτου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την θερμή υποδοχή.
«Φοβούμαι ότι ερχόμενος και επανερχόμενος συχνά στη Αθήνα θα σας κουράσω κάποια στιγμή και θα με βαρεθείτε» είπε αστειευόμενος ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε «θέλω να πιστεύετε στην ειλικρινή αγάπη από την οποία όλοι στο Φανάρι διαπνεόμαστε για το πρόσωπό σας, για την αδελφή εκκλησία της Ελλάδος. Κάθε φορά ερχόμενοι στην Αθήνα ζούμε έντονα την αγάπη σας, την οποία ζήσαμε και στην Κων/πολη , κατά την πρόσφατη ευλογημένη από το Θεό σύναξη των προκαθημένων».
Ο Παναγιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μακαριώτατο για το ότι τον συνόδευσε στο ταξίδι του στο Κίεβο τον περασμένο Ιούλιο, σε μία επίσκεψη κατά την οποία προ της πραγματοποιήσεώς της υπήρχαν ορισμένες επιφυλάξεις.
«Η σύναξη των προκαθημένων στην οποία αντιπροσωπεύτηκαν όλες οι αδελφές ορθόδοξες εκκλησίες επιβεβαιώνει ότι η επίσκεψη στην Ουκρανία ήταν επιβεβλημένη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα λόγια του Μακαριωτάτου επεσήμανε: «μιλήσατε για τις μικρές σας δυνάμεις τις οποίες θέτετε στην υπηρεσία των αδελφικών μας σχέσεων. Δεν είναι μικρές, είναι πολλές και μεγάλες οι δυνατότητες που έχετε εσείς και η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά προπάντων έχετε μεγάλη καρδιά».
Ο Παναγιώτατος ολοκληρώνοντας υπογράμμισε «Δοξάζουμε τον Θεό διότι έδωσε έναν αδελφό Αρχιεπίσκοπο με τη δική σας καρδιά, μετά την κοίμηση του αδελφού Χριστοδούλου».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (30/10/2008).

iera-synodos

Δελτίο Τύπου

Αναφορικά με τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για την αγορά μετοχών της Εθνικής Τραπέζης από την Εκκλησία της Ελλάδος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008 σε ουδεμία αγορά μετοχών έχουμε προβεί.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ως θεσμικός μέτοχος της Εθνικής Τραπέζης από ιδρύσεώς της, προβαίνει από καιρού εις καιρόν σε τοποθετήσεις διαθεσίμων της σε μετοχές της Εθνικής Τραπέζης.

Οι οποιεσδήποτε τοποθετήσεις γίνονται μόνον μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και κατόπιν εγκρίσεως των θεσμικών οργάνων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο.

Αντώνιος Γ. Ζαμπέλης