26 Σεπτεμβρίου, 2024

DEBATE ΠΑΣΟΚ: ΕΝΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ

Χρόνια είχαμε να ξενυχτήσουμε για το ΠΑΣΟΚ και, ομολογουμένως, το debate των υποψήφιων αρχηγών είχε ενδιαφέρον παρότι δεν μας έκανε ιδιαίτερα σοφότερους, αναφορικά με τις απόψεις κάθε υποψηφίου. Απλώς, έχοντας στο πλάνο όλες τις υποψηφιότητες να αλληλοεπιδρούν, οι διαφορές τους έγιναν περισσότερο αντιληπτές.

Διαπίστωση πρώτη: Ευτυχώς στην ελληνική πολιτική σκηνή υπάρχει ο Παύλος Γερουλάνος και μπορούμε να απολαμβάνουμε έναν ευγενή άνθρωπο να διατυπώνει απόψεις χωρίς να ξερνά τοξικότητα. Ακόμα και στις λίγες φορές που προσπάθησε να επιτεθεί σε συνυποψήφιό του (προφανώς συμβουλή επικοινωνιολόγου), το έκανε με τέτοιον τρόπο που εμφανέστατα δεν ήταν δικός του.

Άλλους οι επικοινωνιολόγοι προσπαθούν να τους κάνουν ευγενείς, τον Γερουλάνο προσπαθούν να τον κάνουν αγενή! Το ζήσαμε κι αυτό! Εάν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι μία προσωπικότητα την οποία μπορούν να εμπιστευτούν πολίτες όλων των ιδεολογιών, πλην των ακραίων. Καλό για τον ίδιο και για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Διαπίστωση δεύτερη: Τις προηγούμενες μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανιζόταν πιο χαμογελαστός από το παρελθόν και γινόταν περισσότερο συμπαθής. Στο debate όμως μάλλον αγχώθηκε και υιοθέτησε πάλι τη γνωστή κατηφή του έκφραση. Λάθος Νίκο.

Από τους έξι υποψηφίους βέβαια είχε εμφανώς τις πλέον τεκμηριωμένες θέσεις, τις οποίες και υποστήριξε με δύο απλά γεγονότα: Την αδιαμφισβήτητη άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και τη δημοσκοπική εκτόξευση του τελευταίου διαστήματος.

Η πικρία του βέβαια για την αμφισβήτηση που δέχτηκε, παρά την εκλογική επιτυχία, ήταν εμφανής. Η ατάκα όμως προς τον Χάρη Δούκα ότι "Δεν είσαι Μιτεράν, ευτυχώς ούτε Ερντογάν", ήταν πετυχημένη και θα κάνει γκελ στον κόσμο.

Διαπίστωση τρίτη: Ο μοναδικός καθαρόαιμος πασόκος της εποχής του ’80 είναι ο Κατρίνης. Ακόμα και οι παύσεις στη φωνή του έμοιαζαν να βγαίνουν από κασετόφωνο Loewe Opta (γνώριμο σε εμάς τους ηλικιωμένους). Μετρημένος πάντως, προσπάθησε να βγάλει παπανδρεϊκό συναίσθημα στο τέλος. Προσπάθησε είπαμε, δεν το πέτυχε κιόλας.

Θα του πιστώσω φυσικά το γεγονός πως όταν ερωτήθηκε για την περίοδο που ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το αν εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις ή τις απόψεις του Νίκου Ανδρουλάκη (δεν ήταν ακόμα βουλευτής τότε ο Ανδρουλάκης), απέφυγε τις διχαστικές τάσεις. Στα πολύ υπέρ του - σημειώστε το αυτό.

Διαμαντοπούλου: Clean cut Ευρωπαία, με θέσεις που, εάν επικρατήσουν στο Κίνημα, μπορεί και να επαναφέρουν ψηφοφόρους οι οποίοι τώρα ψηφίζουν Μητσοτάκη. Η απουσία της από τα εσωκομματικά για πολλά χρόνια όμως, την έκανε εύκολο στόχο για τους αντιπάλους της.

Δύσκολα όμως θα καταφέρει να την ψηφίσουν αριστερίζοντες πασόκοι. Έχει αυτήν τη "δεξιήλα", η οποία ενοχλεί τα ενδότερα της Χαριλάου Τρικούπη. Ήταν όμως αυτή που έβαλε τις περισσότερες "τρικλοποδιές" στον Δούκα, εκθέτοντας την έλλειψη γνώσης του σε πολλά θέματα και τις προκάτ απαντήσεις του. Γάτα - σημειώστε το κι αυτό.

Γιαννακοπούλου: Λόγω καταγωγής, ανήκει στις συμπάθειές μου. Ξεκάθαρα ΠΑΣΟΚ, χωρίς να βλέπει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Εάν μείωνε λίγο την ένταση στις εκφράσεις του προσώπου της, θα κέρδιζε περισσότερο. Τουλάχιστον είναι γνήσια και δεν κρύβεται.  Θεωρώ όμως ότι, παρότι δύσκολα θα περάσει στον δεύτερο γύρο, θέτει στέρεες βάσεις για το μέλλον. Thumbs up!

Δούκας: Εάν στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν έναν Τσίπρα, για να κερδίσουν μία ακόμα φορά τις εκλογές και μετά να διαλυθούν, αφού πρώτα διαλύσουν τη χώρα, είναι ο άνθρωπός τους.

Στις ερωτήσεις για την οικονομία εκτέθηκε ανεπίτρεπτα για υποψήφιο αρχηγό κόμματος. Ερωτώμενος για την πρόσφατη δήλωσή του ότι θα φορολογήσει τα καρτέλ και τους ολιγάρχες, και για το ποιος είναι ο συντελεστής με τον οποίο φορολογούνται σήμερα τα υπερκέρδη των τραπεζών, "ανακάτεψε" τα κέρδη με τα μπόνους και τη φορολόγηση των μερισμάτων με τη φορολόγηση των ιδιωτών. Τσίπρας στην κυριολεξία.

Και όταν η "γάτα" Διαμαντοπούλου τον κατηγόρησε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Δήμο, παρότι αρχικά αρνήθηκε μετά βδελυγμίας, στη συνέχεια απάντησε ότι έχει "μέτωπο με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που ιδιωτικοποιεί παιδεία, υγεία και μεταφορές".

Ούτε από φυλλάδια του ΣΥΡΙΖΑ του 2012 τέτοια αντιγραφή. Ήρθε στο τέλος και η ατάκα του κ. Δούκα για τον σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια και ορισμένοι πάθαμε déjà vu (προμνησία) σαν να βλέπαμε διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού! Ας μην είμαστε εντελώς αφοριστικοί πάντως. Στο debate, παρά τα καρφιά, τις μπηχτές και τα υπονοούμενα, το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι έχει ένστικτο αυτοσυντήρησης, δεν θα ξεκατινιαστεί σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί, εάν θέλει φυσικά, να γίνει το άγχος του Μητσοτάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: