29 Σεπτεμβρίου, 2024

ΜΕΛΕΤΗ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ 200 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Η μελέτη σε σχεδόν 90.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο έχουν τα ίδια οφέλη με εκείνους που ασκούνται μέσα στην εβδομάδα. Τα άτομα που γυμνάζονται το Σαββατοκύριακο έχουν τα ίδια οφέλη με εκείνα που ασκούνται όλη την εβδομάδα, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη.

Η άσκηση το Σαββατοκύριακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης περισσότερων από 200 ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις και διαταραχές της διάθεσης μέχρι προβλήματα με τα νεφρά και την παχυσαρκία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Μια μελέτη σε σχεδόν 90.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται μόνο το Σαββατοκύριακο έχουν τα ίδια οφέλη με εκείνους που ασκούνται μέσα στην εβδομάδα.

Η ομάδα είπε ότι τα ευρήματά της, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Circulation», δείχνουν ότι η συνολική ποσότητα άσκησης – ή η συνιστώμενη 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα – είναι πιο σημανική από ό,τι ένα ομοιόμορφο μοτίβο σωματικής δραστηριότητας.

«Δείχνουμε τα πιθανά οφέλη της γυμναστικής το Σαββατοκύριακο για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης όχι μόνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έχουμε δείξει στο παρελθόν, αλλά και ασθενειών, όπως χρόνια νεφρική νόσος και διαταραχές της διάθεσης» δήλωσε ο Δρ. Σάαν Κουρσίντ από το Κέντρο Demoulas για Καρδιακές Αρρυθμίες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 89.573 άτομα από τη UK Biobank, μια βάση δεδομένων που κατέχει ιατρικά αρχεία και αρχεία τρόπου ζωής περισσότερων από μισό εκατομμύριο Βρετανών. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν φορετούς ιχνηλάτες γυμναστικής οι οποίοι κατέγραφαν την φυσική τους δραστηριότητα και την έντασή της. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες ανάλογα με την συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας.

Διαπιστώθηκε ότι η άσκηση το Σαββατοκύριακο σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως 264 διαφορετικών ασθενειών, σε σύγκριση με την καθιστική ζωή. Επιπλέον, η καθημερινή άσκηση σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης 209 ασθενειών.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι ασκούνταν τακτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ εκείνοι που ασκούνταν μόνο τα Σαββατοκύριακα διέτρεχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που γυμνάζονταν μόνο το  Σαββατοκύριακο διέτρεχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με εκείνα που γυμνάζονταν μέσα στην εβδομάδα (46%).

«Τα ευρήματα δείχνουν πως η ποσότητα της δραστηριότητας έχει μεγαλύτερη σημασία, και όχι το μοτίβο» κατέληξε ο Κουρσίντ ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της σωματικής άσκησης το Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: