21 Ιουνίου, 2024

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

Η πορεία της εν εξελίξει διαδικασίας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί στο επίκεντρο της διευρυμένης υπουργικής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μοναστήρι του Göttweig στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας. Στη συνάντηση, την οποία έχει καλέσει η κυβέρνηση της χώρας, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων» (Ελλάδα, Κροατία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία), καθώς και οι έξι Βαλκάνιοι ομόλογοί τους.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη σαφή διάθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνει την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ένωση, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και καθώς η ευρύτερη περιοχή έχει καταστεί ξανά γεωπολιτικό διακύβευμα, με τρίτους παράγοντες, όπως η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και η Τουρκία, να επιχειρούν συστηματικά την περιφερειακή διεύρυνση της επιρροής τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στην Αυστρία από τον ύπατο αρμοστή Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ.

Η προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα για την Ελλάδα, η οποία ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα και την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης», λειτουργούσε ως επισπεύδουσα δύναμη, αναγνωρίζοντας πριν απ’ όλα τη γεωπολιτική αξία της εν λόγω επιλογής, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει χαρακτηρίσει την πιθανή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ «ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή».

Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα επισημαίνουν, μάλιστα, την ανάγκη προχωρήσει τάχιστα η διεύρυνση με τη συμπερίληψη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με δεδομένη τη σύγκλιση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με την Ένωση. Με δεδομένα, βέβαια, τα διμερή ζητήματα που έχουν προκύψει τόσο με την Αλβανία λόγω της υπόθεσης Μπελέρη, όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία εξαιτίας της επίμονης άρνησης της νέας ηγεσίας να χρησιμοποιεί έναντι όλων (erga omnes) το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Από την ελληνική πρωτεύουσα διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί «λευκή επιταγή» σε κανέναν, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια συνεπάγεται σειρά υποχρεώσεων, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται ρητά στη δημοκρατία, τις αρχές του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, των σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 25 Ιουνίου ανακοινώνεται η απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση του εκλεγμένου, πλέον, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντι Μπελέρη, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, με τα δείγματα γραφής του εν αναμονή πρωθυπουργού Κρίστιαν Μιτσκόσκι να είναι εξαιρετικά αρνητικά.

«Τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ ακριβώς μέσα από μια συμφωνία, με τα προβλήματά της, που όμως κατοχύρωσε μία ονομασία έναντι όλων. Και αν αυτό τεθεί σε αμφισβήτηση, τότε θα γνωρίζει η Βόρεια Μακεδονία ότι θα έχει μεγάλα προβλήματα, όχι μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά στις σχέσεις της και μέσα στο ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας προσδοκά κάποια στιγμή να γίνει μέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Real FM.

«Εάν υπάρχουν στην Ευρώπη -και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν- Ευρωπαίοι πολιτικοί που παρουσιάζονται ως Ευρωπαίοι πολιτικοί του 21ου αιώνα και έχουν μέσα τους ταλιμπανικά κίνητρα και θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο το ανθρώπινο δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί με πολλές διεθνείς συμβάσεις, τότε είμαι έτοιμος με αυτούς τους ανθρώπους να επιχειρηματολογήσω και να συζητήσω και πάνω σε αυτό δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία», αντέτεινε σε προκλητικό τόνο ο εν αναμονή πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στην Αυστρία θα παραστεί ο Μπουχάρ Οσμάνι, απερχόμενος υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος τάσσεται σαφώς υπέρ της πιστής τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: